Wadah Madrasah Pengalaman: Photo ku diruang Galeria Aperture edisi JUN 2012


Wednesday, June 20, 2012

Photo ku diruang Galeria Aperture edisi JUN 2012

.



Assalamualaikum...


Meh tengok manusia lekat kat dinding nie dulu.merah biru..kalau ada kuning putih memang MALAYSIA dah...ahaha..---->http://alturl.com/6h8mu

Baru skang nak post pasal nie..Alhamdullillah photo masuk ruangan Galeria untuk majalah Aperture edisi JUN 2012..Photo nie adalah Photo pertama yang Wan hantar kat majalah aperture nie..Gambar original kat bawah nie..Wan pun ada wat post pasal nie dulu..




Sedikit mengenai sejarah fotografi Wan..Wan mula berjinak dan serius dalam dunia fotografi nie pada hujung bulan 10.2011 skang dah 8 bulan pegang kamera.Banyak perkara yang Wan belajar dalam fotografi nie..fotografi bukan sahaja ada kamera tapi yang perlu adalah kemahiran .. Kemahiran bukan hanya terletak pada shuter yang kita tekan tapi pada keupayaan kita berfikir. Kalau ada yang masih bercakap mengenai Brand kamera yang penting dalam mengambil gambar nie semua nya silap..Wan pengguna Sony .. Jujur Wan cakap pengguna Sony sering kali dipandang rendah dalam Dunia fotografi oleh kelompok kelompok kecil yang terlalu obses dengan brand dan ilmu yang terlalu cetek..Bukan menunding jari tapi itu realiti..


Apa gambar yang Wan suka ambil??

Kalau ditanya soalan nie ..Jawapan nya senang je..Wan suka ambil gambar semua... Landscape , potrait , Macro , Light painting dll..Dunia fotografi tak ada sempadan tapi kena ingat "matlamat tak pernah halalkan cara" .Dalam agama ada batas batas tertentu.. Jadi dalam dunia fotografi nie pun ada batas batas nya.





Macam mana nak jadi yang terbaik ?

Nak jadi yang terbaik memang sukar..Wan sendiri pun belum lagi dapat jadi yang terbaik..Banyak lagi ilmu dan tool tool yang Wan kena belajar..Apa yang Wan selalu buat..Wan banyak buat rujukan..google , perhati data gambar orang dan perhati teknik pada gambar..selain tu sering tengok youtube..Ilmu skang nie kita boleh redah je kat internet..kalau boleh dan seboleh boleh nya cari cikgu sebab ilmu tu perlu kan cikgu..lebih baik belajar secara 2 hala..Mudah nak faham..Sebelum bertanya lebih baik kita buat rujukan jugak..Ingat jangan suka kena suap..Dan jangan MALAS .. (kalau nak boleh bawak kamera korang pergi mana mana , bukan bertujuan nak menunjuk tapi bertujuan nak rakam situasi yang terbaik).


Pesanan

-Kenali kamera anda kenali manual kamera anda..
-Biar apa orang nak kata..yang penting kepuasan..
-Ingat kadang kadang kita boleh langgar peraturan fotografi .
-Yang sebenarnya Wan hanyalah newbie ..ehhehe...




Sekian..Sekadar entri motivasi untuk kalian..Kita semua boleh berjaya...


Papai


Sudilah kiranya klik donate Button bagi membantu kami..dan link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat #sebenarnya tak de yang klik pun.. :(
Gajah
Gajah lagi






.



17 comments:

Niena Sofea said...

pernah nampak gambar ni dulu .. wan pernah post .. hihi .. tahniah .. teruskan usaha dengan minat wan , semoga lebih berjaya dimasa akan datang .. Insyaallah .. =)

suraya binti mohd salleh said...

salam..
saudara sngt2 hebat :)
suka dgn semua hasil f0to2 wan..
terbaikkk !

Wan_hazel said...

tengs all..terima kasih..Aamiin n insya ALLAH..

|shuhadaothman|TM said...

congrats wan! keep it up :)

Cik Rongoks said...

tahniah wan ! ^_____^

ZiErWa zAiNaL said...

suke matlamat x mnghalalkan cara.. =)

ishiko said...

wahhh..
motivasi ni.. cemane ni ilmu cetek lagi..
xsempat nk blaja

Syafiq Ajis said...

Kamera Wan jenis apa eh?? ley gtau details..?hehehee...

p/s: ak noob pasal photoshop niy, kalau after effect mmg bidang ak..hahah

Wan_hazel said...

tengs all..

Wan_hazel said...

tengs all..

Wan_hazel said...

syafiq..

wan skang guna sony dslt a55 dulu guna sony a230 dan a350 ..

lens lak kitlens 18-55 mm, 70 -300 mm, 18-70 mm. minolta 100-300mm dan sigma 28-135mm ..

ameerul ashraf said...

waa.. photographer. :)
semoga sukses! :)

shida'R said...

cantiklah wan gmbar2 tuh ^_^

Aizuddin Light Painter said...

wan aku nak buat versi BLISS plak heeh..tggu gambar yer..malm tadi nak buat betry cmera tinggal kat office plak

Aizuddin Light Painter said...

tggu versi Bliss plak wan..mlm tadi nak buat bateri kamera tggal di ofice

ayut said...

art wan masuk mjalah!nice tu..hihi.wan meh jd photographer ayut tunang..mane tau leh mempratikkan sgala skill yg dh di belajar.haha.slmt wan jauh..klu tak,amek dh..all the best dalam photographer k!

Outbound Malang said...

kunjungan gan .,.
saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.