Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial adobe photoshop : warna warni kan brush


Wednesday, December 19, 2012

Tutorial adobe photoshop : warna warni kan brush

.








Assalamualaikum...


Hai ..skang Wan nak wat tutorial macam mana nak buat brush adobe photoshop berwarna... Nie permintaan dari seorang blogger..So wan buat..Cara yang Wan slalu guna...Kalau korang nak cuba jugak...

Jum tutorial..

Mula mula buka Adobe korang k.


Dan buat background Wan guna latar hitam..Untuk menampakkan kesan warna tu.. Jadi mudah untuk korang tengok dan faham..




jadi korang cari lah brush yang korang nak guna k..




Dan korang perlu buat new layer kat file korang tu...Klik kat anak panah no 1 tu macam kat dalam gambar kat atas tu k.. Nanti akan kluar lah pop up box macam dalam gambar dalam petak tu..dan Korang klik ok..Jadi lah macam kat bawah nie...




Kalau korang dah dapat layer macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu...Makna nya korang dilandasan yang betul..ehehhe




Selepas tu korang klik kanan pada layer tu dan pilih Blending option macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu k..




Dan korang akan dapat pop up box macam dalam gambar kat atas tu.. Lepas tu korang klik pada anak panah macam dalam gamabr atas tu k... Gradient overlay..






Dan korang pilih lak warna...Warna yang korang nak...Klik kat no 1 tu dulu nanti kuar box kedua dan klik kat no 2 tu... Wan guna warna pelangi..Nak warna warni...ehehhe..Bila dah pilih.korang klik ok dan ok..hehehe




Dan mula lah korang brush kan file tu...selesai...Faham tak??kalau tak faham..cuba sampai dapat..ahahha...nanti akan dapat gak tu..




Selamat mencuba...




.



14 comments:

Domo Bunk said...

hebat la wan! tq

chot ok..! said...

hebat..nanti chot nk try r..cantik plak..:)

Nurul Ain Atikah said...

macam mana nak buat splash2 macam dekat header fizgrpahic atau tompok2 tu?

Izza Sakura said...

TERIMA kASIH WAN,HRP DPT BUAT LA LEPAS NI

Miesz Nurul said...

love ur blog !

Miss NR said...

Oh..baru tahu. Nice..thanks :)

Izza Sakura said...

WAN CMNE NAK WT brush yg ad multiple colour cm kt sni http://www.obsidiandawn.com/using-multiple-colors-with-photoshop-brushes-tutorial tk bpe fhm sgt ,leh tlog terangkan tak?

Azza Afdzal said...

menarik!!

PeRdU cINta said...

kalaulah boleh d/load adobe photoshop..mesti boleh try ni.. :)

Reiko Masashi said...

Ooo...bru thu..thanks 4 the tutor :)

Aida Omar said...

asal wan buat tuto je mesti aida terjah.. hehe. tuto wan memang best.. :)

krole said...

thanks wan for sharing..dpt ilmu baru lg...dan dah berjaya buat yeah!!! thanks again wan~

Cik Nani Noraini said...

thanks wan. :)

NatasyaK ♥ said...

thank youuuuuuuuu wanhazel. sangat berkesan, awesome!