Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Drop Down menu CSS3


Sunday, December 23, 2012

Tutorial Drop Down menu CSS3

.



Assalamualaikum...


Hari nie Wan akan ajar korang cara buat Drop Down menu..Senang je... Korang just tambah kod kat bawah nie kat Menu bar yang Wan dah wat Tuto sebelum nie... Jangan risau Wan akan ajar korang camne nak tambah tu..ehehe..


Kalau ada sesapa yang nak..

Jom Tutorial...


Mula mula korang ambik  Dan pasang dulu kod Menu Bar korang..Korang leh tengok Tutorial nie k... Baca betul betul..senang je..Kalau dah pasang sebelum nie so korang teruskan ke langkah yang seterusnya..


Tutorial CSS3 Tab menu _ mudah dan kemas


Kalau korang dah pasang Tutorial kat atas tu...Korang copy kod kat bawah nie dan masuk kan dalam Koding yang korang dah buat tadi...



<li><a href="">MENU</a>
<ul>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 1</a>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 2</a>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 3</a></li>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 4</a>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 5</a></li>
<li><a href="LINK SUB MENU">SUB MENU 6</a></li></li></li></li></ul></li>




Korang  copy dan paste kan kat bawah kod nie dalam koding yang pertama tadi..


<div id="MBT-Container">
<ul id="nav">


Betul betul di bawah koding tu... Korang leh je try n error nak letak koding tu kat mana..Tapi pastikan jangan letak kat atas kod yang kat atas nie k..Contoh seperti dibawah..Kat anak panah merah tu korang pastekan kod tu taw..






Bila dah selesai..Korang masukkan lah tajuk dan link korang..senang kan...

Selamat mencuba



Kalau korang ada Tutorial yang korang nak Wan wat... Sila komen k.. Insya ALLAH Wan akan buat..Tapi pastikan Tutorial tu Wan belum buat lagi...


Peace

.




10 comments:

Ammar Aliff said...

Datang melawat Wan harini :)

Domo Bunk said...

woo dh lme cri tuto ni

mailey jayley said...

best jgk tuto nie tp buat mse nir Mailey guna tuto dr lyssa sbb blog Mai blm ada byk entry . . nt kalo dah semak dgn entry , Mai akn cri tuto nie :)

miz ruha said...

menarik ni... boleh try buat nanti... sebab mencari juga tuto ni... mekasih wan... ^_^

Nurul Faiz said...

macam susah je.

skbbs2 said...

terimakasih kerana buat tutorial yang saya minta ini.

Cikgu Ma said...

assalamualaikum....lama tak singgah blog wan...^_^

chot ok..! said...

tetibe teringat waktu blaja benda ni waktu class web..hee..:)

Cik Nani Noraini said...

trimas.. :)

ieja said...

nak tanya la wan.....link sub menu tu nak taip apa...kena ubah ke? dan sub menu 1 2 tu nak ubah ke?
sorry la tak faham sangat..