Wadah Madrasah Pengalaman: Internet antara kebaikan dan keburukan


Friday, October 11, 2013

Internet antara kebaikan dan keburukan

.



 
 
Assalamualaikum
 
Pada saat ini rata rata ramai yang mengunakan internet
Dalam 1001 kebaikan internet pasti ada 1001 juga keburukan nya
Banyak perkara yang kita boleh dapat dari internet
Malahan cara cara membuat pistol , bom dan mencuri kereta pun ada


Benar setiap nya ada kebaikan dan keburukan 
Bergantung kepada pengguna itu sendiri
Jika baik carian nya maka baiklah
Jika buruk maka buruklah
Segalanya bergantung pada individu





Setiap mereka menjelaskan perkara yang sama
Kebaikan dan keburukan itu datang dari individu itu sendiri




Sejujurnya ramai yang berdakwah dialam maya
Di facebook contoh nya
Tapi dari ramai ramai itu pasti ada yang melengahkan masa solatnya
Jadi ada keburukan dalam kebaikan tanpa disedari
Malah bila inginkan pengajaran kepada orang lain
Ramai individu mengaibkan individu yang lain
Padahal dalam ISLAM 
ALLAH melarang keras membuka aib seseorang atau aib diri sendiri


 
Dalam pada kita bersenang senang mencari maklumat
Malah ada ramai hacker yang bersenang senang mencuri maklumat peribadi 
Mencuri wang ringgit dengan mengakses ke acc bank 
 
 
Amat setuju dengan pandangan Nur fadillahhani .. 
Jika perkara seperti ini tidak dibanteras dari awal
Pasti suatu hari nati pepecahan kaum akan berlaku
Malah perpecahan antara negeri turut terjadi
Punca nya dari mereka yang tak bertanggungjawab
 
 
Mungkin ada antara remaja 
Ramai yang mencari "hot" dimedan maya
Namun dalam pencarian itu ramai yang terpalit dosa
Ramai yang terikut ikut budaya barat
Mendedahkan aurat
Gambar yang tidak menutup aurat
Jalan jalan yang dipilih adalah dari diri individu itu sendiri
Jika dosa maka dosa lah..
 
Akhir sekali bagi saya sendiri
Perkara yang agak menyulitkan pada masa sekarang ialah
Masih ramai lagi mereka mereka yang tidak mempunyai internet dirumah
Mungkin mudah bagi mereka yang berinternet
Tapi bagi mereka yang lain ??
Lebih lebih lagi zaman sekarang 
Jawatan kosong banyak menggunakan isian online
Apakah adil bagi mereka yang tidak mempunyai internet dirumah

Jika ada pendapat yang lain
Sila komen diruangan komen

Terima kasih



.
 





8 comments:

Yumida Huda said...

bena padah sidak atas ya
mun kita gunakan secara positif byk kebaikan yg kita peroleh
tp ya lah..harus berwaspada juak
zaman it tok, macam2 org blh nipu kita

Isabel Diaz said...

Setuju dengan pendapat kawan-kawan abang Wan.

Zaf98 said...

kena hati2 ni~ ><

Marou Apple Hijau said...

hari2 kita on9 buat apa? kalu baik, baiklah, kalu campur macam2, kalu buruk, buruk lah.. semua atas diri sendiri.. setiap benda tu mesti ada kebaikan & keburukan

recent post : Selamat Hari Raya Haji 2013

Aniq Bukhary said...

Gunakan teknologi sebaiknya... kita control teknologi jangan biar teknologi yg control kita...

faizah husna said...

yuppp.. andai benar niat menggunakan internet kerana Allah & untuk islam ..pasti dapat mmberi manfaat & kebaikan untk org sekeliling..andai sebaliknya pasti berlaku byk perkara negatif .. :)

AmieRul AsyRaff said...

setuju dengan pendapat kawan-kawan tu. hihi, jom ke blog saya
htttp://bukanbudakblur.blogspot.com

Murni Afiqah said...

macam2 ragam orang knek tok. di internet lain, realiti lain. sapa sangka yang salu nganok kita di FB ya duhal orang sekampung? contoh jk contoh.heheh. tp hakikat memang ada pun. dah semua orang xda masa nak berziarah, layap online jak2. mmg mun nanyak miak, apa hobi sidak, mostly akan kata melayari internet. kesian tokrang, masa kecik tok la best main bedango, tok asal betemu jk klaka hal FB, blog, twitter, siap begosip bagai. kesian...