Wadah Madrasah Pengalaman: kenapa orang tak nak komen Entri anda..??? camne nak watkan orang komen enti anda


Tuesday, August 3, 2010

kenapa orang tak nak komen Entri anda..??? camne nak watkan orang komen enti anda

.




Salam Korang..



Hari nie wan nak bincang sikit tentang kenape entri korang jarang dapat komen dari Blogger len.


Yang pertama..biasa lah kan "what you give you get back kan".. Biasa lah law korang komen entri member len..mesti member len lak akan komen entri anda..betul tak??? tu dah semestinye.. jangan lah plak komen cam ape je.. cam tak iklhas je..and komen tu korang sekadar baca entri ayat yang kat hujung je..tak pun baca tajuk je.. lepas tu komen lak memandai..mane lah taw kan..entri tu sebenar nye ade udang disebalik batu..tak ke malu korang law komen tak kene ngan tempat nye. Perkara nie memang betul betul terjadi erk..Wan dah wat eksperimen pasal nie.. So hati hati.


Yang kedua lak.. Ramai gak lah Blogger yang dah taw masalah nie.. box Post komen korang..
jangan lah korang gune ..memang lah bagi sesetengah orang ok je..Tapi law yang tenet ciput kan ke naye name nye tu..tak gitu kawan kawan..




Kebanyakkan masalah yang Wan slalu jumpe adalah Word verification setengah je..tu lah masalah gune ..Camne wan nak Taip word tu?tak de tempat..So akher nye.. Wan tinggalkan je entri tu tanpa komen..huhuhu..cian nye Wan..


Kan lebih baik law tak de Word verification





And Wan lebih suka law Blogger gune Box pos komen yang POP UP senang nak komen..tak lambat.. and selamat...Nape POP UP bagus??? POP UP nie bagus koz semua Blogger bleh komen.. Betul memang betul..law yang tu..kebanyakkan blogger tak leh komen..Masalah nye Wan pun tak taw..sebab Wan slalu tengok kat shoutbox korang.. ade yang akan kasi taw.."Tak bleh komen lah...nape tak pakai yang pop up??"


Ok cara nak wat Pop up Box komen tu...(bagi yang tak tahu)

Dashboard>Setting>Comments




Yang nie plak kadang lak susah gak nak tegor..Koz banyak blogger yang gune..




Fungsi Read more..Nampak kemas ke blog gune fungsi Read more nie?? cepat ke page load gune fungsi nie?? korang tanye lah mane mane blogger yang gune fungsi nie..Wan tengok yang pakai fungsi nie masih gak lambat.. same je.. tak menyusahkan pembace ke law yang gune fungsi Read more nie.. Open page korang je dah satu hal..lepas tu nak open Entri korang lak..huh...susah lah geng..tak syok... Entri bez mane pun law ade fungsi Read more ditambah lak ngan page korang tu yang lame nak load tu.. Better close kan aje..hehehe.





Sekadar perkongsian..tiada niat nak menjatuhkan Blogger lain.. just nak beri pendapat je




Berbicara masih bercermin diri







.



142 comments:

Miss Eynee said...

ok~ jap gik kamek tukar pop up. hehe :)

kitak mesti komen. hihi....

(^__________^)


thanks for the information!
kitak kawan blogger yg baik!

tia said...

tia penah kne marah sbb word verication tuh tau tak!
dats y skang da tade. :)

♥♥♥zakiah♥♥♥ said...

nice entry....:)

FiqaSaleh said...

ktk masuk blog kmk lambat load sik? sbb kmk bukak xda masalah lah.. takut blogger laen lamabt.. so? ktk? ada masalah kah masuk blog kmk?

Wan_hazel said...

Miss Eynee

hehehe...bagus2..lak mek g page ktk komen pa yg patut..hehehe

mek sik lah baik glak..cam biasa jak..huhuh

Wan_hazel said...

tia

tu lah tia...byk yg tak suke.,,tapi wan ok je.

Wan_hazel said...

♥♥♥zakiah♥♥♥

tengs zakiah

the sastraboy said...

hukhuk( urut anak tekak ).

ehem2( betulkan mic ).

setuju lah! haha. yg no.2 tue tgk gak aa kan. ada blogger yg taknak approve komen. dia pki word verification ue. hoho.

Wan_hazel said...

FiqaSaleh

ok pastok mek ngabas page ktk k...

Wan_hazel said...

FiqaSaleh

page ktk nang sik lah lambat glak load ...lambat skit jak lah..p ok..widget yg xperlu byk glak lam page ktk..2 3 kali refresh bok pat nengok entri ktk..mun tenet yg kmk pakey lah,,ktk pun tenet laju li

Wan_hazel said...

the sastraboy

nak approve komen bleh setting tempat leh bro..hehehe..tak de kene mengena ngan word verification tu

Nadira Nasarauddin said...

thnx 4 d shared infos :)

Wan_hazel said...

welkam nadira....

sweetsal said...

betul tu ckp wan..akak buat sebiji macam wan punya ni..senang nk komen..ada bloggers lain tak buat mcm ni, susah la akak nk komen, abis sgt pegi je kt shoutbox komen kt situ..hrp2 yg baca entri wan ni tukar cepat2..

sizukaDeboss said...

setuju setuju wan.thanks sgt sbb bt entri mcm ni:)kdg2 bkn xnk komen tp kne klik sana sini mcm ermmm.kan.pulak bile tenet lembap.kalo 'read more' plak nnti kne undur balik kalo nk tgok entri lain T____T.btw thanks tau bt entri mcm ni.heee:)

DaRa MaNiskU said...

yup,betul tu betul {mcm sora katun kacang} hehe

zikeryhassan said...

sokong aku yang kau kata. aku paling tak suka word verification tu.

Wan_hazel said...

sweetsal

tu lah kak..bkn tak nak komen p lecceh lak kan..huhuhu..

Wan_hazel said...

sizukaDeboss

yep tu pun betul...kdg tu tak leh bukak pun entri..load page entah bape lame..huhu..nak bace entri len lak nak kene g home page diorang lak..menyusahkan je kan

Wan_hazel said...

DaRa MaNiskU

betul3 (suara upin ipin)

Wan_hazel said...

zikeryhassan

hehehe..same ah kite bro..

pu3mas89 said...

kmk pun page ada problem x pakcik???

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

setuju......
niat hati mmg nak comment di setiap blog yg put singgah tp disebabkan masalah lembab load ni..put batalkan je niat tuh..ish2~

Wan_hazel said...

pu3mas89

nenek ktk pun page ok jak..xda prob..hehhe..cuma da skit lambat load lah..hehehe

Wan_hazel said...

Saya Adalah 'Cik Putput'

betul tu put..wan stuju

Ery Farieha said...

haah2!
ery slalu kene
last2 x komen laa
sbb xleh nak komen pun
huhuhuh

Wan_hazel said...

ery..huhuhu..tulah ery...nak komen tapi tak leh komen..huh

Khairul Azmi said...

erm.setuju..kalau yg bt read more tu mcm leceh la..nk kena tekan lagi..hilang terus mood nak baca

sy follow kamu

pu3mas89 said...

so kalu lambat apa yg patot saya lakukan wahai atok hazel yang senget !!!!

wAwA said...

salam..owh yker??ana bdak bru blajr...papepn xtau..men ikt tutor jer...nseb ade yg tgur..tq ya..nt ade mse..bru nk edit semula...thanx utk info...

Wan_hazel said...

Khairul Azmi

tengs follow wan..tu lah kan.lecceh je fungsi camtu

Wan_hazel said...

pu3mas89

nenek mun lambat ktk perlu buang widget yg xdipakey..

Wan_hazel said...

wAwA

ok wawa...peace

Nurul chumel said...

i dah guna pop-up window..tp still suka gengan auto read more..nampk kemas.tak messy.lagipun blog i berat mane pun. then bloggers lain oke je bg komen.maybe bg sesetengah blog yang berat tuh, letak mcm2 widget, baik tak pyh gune auto readmore. ok.

Wan_hazel said...

nurul

law blog tak berat ok je..hehehe

モハマヅ ブッカリ said...

weeee....aku sokong apa yg wan cakap...

kasi fire siket ..kehekehekeh
;p

Wan_hazel said...

モハマヅ ブッカリ

fire bnyak2..ahhaha

acepa weet said...

thanx wan for the info.acepa sokong malas betol la nak bace bile read more nie

Wan_hazel said...

acepa


betul tu..read more tu lecceh je kan..huhuhu

d'ya fiza said...

tq 4 d'nice info... tp slalunya kita dtg ngomen org xkomen jg pun just BW je...hahhaa... tapi malas nk pikir sgt...kita tak paksa pun...klu nk komen a'lilah terima kaseh byk;)

Che Armster said...

my humble opinion.. fungsi read more tu bagus dipakai kalau entry-entry dalam blog tu dipenuhi gambar. Cuba bayang kalau setting blog tu 10 entry sekali display.. pastu tiap-tiap entry ada 10 gambar hi-res.. mau berjanggut jugak nak tunggu page habis loading tu.

Plus, nampak kemas sikit especially bila entry tu panjang sangat sampai kena scroll bertalu-talu.

Pasal leceh nak kena patah balik homepage bila nak baca entry lain.. rasanya leh counter bila pakai LinkWithin. Lagi mudah rasanya daripada nak scroll balik satu-satu entry

Ape-apehal pun tu semua depends pada taste blogger tu sendiri.

Tomato Gurl's Life said...

betul tu wan..cam cik tom nye bb mmg lembap..alamaknye jarang la komen o buka blog yg berat nk loading ni..huhu..

Nazeer said...

P.E.R.A.S.AA.N

Wan_hazel said...

d'ya fiza

hehehe..tu bergantung gak kan..huhuhu

Wan_hazel said...

Che Armster

a ah tu betul gak..tu untuk blog photography kot..huhuhu..yep masing2 ade taste sendri..tengs..

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

hehehe,,tulah,,kdg tu kene fk blogger len gak kan..hehehe

Wan_hazel said...

Nazeer

perasaan??

elza said...

tima kasih... teguran yg membina

Abang Long said...

Salam, thanx sudi kongsi tips yg baik. W'bagaimanapun, aku setuju juga dgn Che Armster pasal fungsi Read More tuh..Bergantung dari mana datangnya para pelawat esp jika datang direct ke alamat blog kita, Read More amat berguna kerana dapat memaparkan banyak entry2 tanpa perlu scroll deep down. Jika kita mahu pelawat datang terus ke artikel yg kita mahu mereka baca, elok bagi link direct ke artikel tsb..

Wan_hazel said...

Abang Long


pendapat je bro....tak menyusahkan pengunjung ke read more,,,load page dah satu hal nak load entri lagi kan..huhuhu

semua tu ekot pandangan masing masing kan...

Wan bagi pendapat je..hehehe,,


peace

Cik Su said...

setuju dengan tuan rumah..tak ske word verification..memang menyusahkan

Wan_hazel said...

Cik Su

huhuhu..betul tu..memang menyusahkan...

zahidah dihaz said...

wan, mun pakai pop up tok dapat juak ka engkah function reply comment ya? kmk malas sa nak taip nama orang sigek2 mun nak reply kat cdahnya...huhuhuhu

Wan_hazel said...

zahidah dihaz

xpat eh...nang xpat...p mun pakey pop up senang org nk komen

fiza hafiza..:) said...

wah bagusnye tuto blog anda:D

Aliah Atirah said...

yup trex mmg sgt2 setuju la ape yg wan kate tuh...nk buka page dah la leceh klu internt low, even cite gempk giler tp klu nk buka lmbt nk komen lak nk verify...hurm..nymph dah nk komen...

Wan_hazel said...

Aliah Atirah

betul2...tu lah law entri org ade tempat komen camtu...memang wan dah tak nak komen dah..kecuali lah terpaksa..ehehhe

eR-FaZ said...

thanx utk tutor nih!!tergerak atie nk buat pop up~~mm..ptutla n3 wan rmai komen..mdh n simple!!

Wan_hazel said...

eR-FaZ

hehhee..tengs...peace

shahizan said...

Haha yang last sekali tuu je aku masih berpegang teguh. Nak bagi blog nampak kemas laa beb :D

Wan_hazel said...

hehehe,,,yg tu tpulang kat blogger macam mane nak kemaskan blog..Wan kasi pndapat Wan je..ehhehe

Nurhasnatul Nabila said...

thx utk tutorial ni.. best!

Wan_hazel said...

welkam..eheheh

..?.. said...

thAnkz 4 da infomation..

Wan_hazel said...

welkam

mr_mrs mikko said...

a ah..
kdg2 yg ada word verification tu..
xda button post komen..
skali aku tpaksa guna tabs..
hehe

Wan_hazel said...

mr_mrs mikko

betul2...

fara feroza said...

huhu..lepas ni kena la buang read more tu kan...:)

Malaysia layak untuk menang

Wan_hazel said...

fara feroza

ehehhe..terpulang gak kat blogger...hehehe

sembil9n said...

betul2...aku xsuka sgt benda2 verifikasi tu..pop up tu terbaik!

Wan_hazel said...

sembil9n

hehehe..betul tu...peace

aliajustea said...

da buat tapi tak de jgk. . sedey.. ke sebab ade like button org mls nk komen..?

Wan_hazel said...

aliajustea

kene komen entri n Blogwalking kat blog org gak k

ainaa.syafiqah27 said...

tq2.. dah tukar gune pop up dah.. hehe

Wan_hazel said...

ainaa.syafiqah27

gud..senang lah org nak komen nanti..ehehe

budak-budak said...

nice..cara gni senng orng nk komen..

Wan_hazel said...

budak-budak

rite...betul tu

the only penyet said...

yes . setuju

Wan_hazel said...

the only penyet

betul3

Zul said...

nice sharing bro.da tukar pop up:)

Wan_hazel said...

gud2..ehehhe...peace

mynameismy said...

thanks for sharing..;)

Qyssx Qyranna said...

..thanx 4 da tutorial.. best lah ! hehe.. bru sdar yg kt kOmen qyssx Embedded below post.. haha.. apew daa.. thanx again wan hazel. :D

Wan_hazel said...

mynameismy

welkam..

Wan_hazel said...

Qyssx Qyranna

welkam..ehehhe..peace

Cik Zatie !xora said...

tuto yg dicari slame niyh...tq hazel!!!

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe

az!e_fura said...

bagus gak cara nie

Wan_hazel said...

tengs

KHAIRUNNIESA said...

woopps!thanks bg info.. =)

Wan_hazel said...

welkam..

*~Miss Lisa~* said...

oh.tq 4 d info..sgt berguna :D

Wan_hazel said...

welkam...peace

tentang EME ;) said...

Assalamualaikum,,
wan. thx 4 da info :)

Wan_hazel said...

tentang EME ;)

welkam..ehehhe..peacce

Ifti Larina said...

betul3 :))
adeh maleh bebenor nk komen blog yg ado verification tu

nurul atiqah said...

setuju, thanks okie for the information.

Wan_hazel said...

welkam..peace

Wan_hazel said...

Ifti Larina

tu lah kan..ehehhe....

aleeya nurzareen said...

tuto nie membuat kan saya sedar diri
thanks!

Wan_hazel said...

aleeya nurzareen

hehehe..welkam...skadar pndapat

uncHa said...

nice terima kasih ;)

Wan_hazel said...

welkam..eheheh

Siti_Cnt said...

mula mula nak buh READ MORE . tapi , bila wan wat entry ni .. saya terpikir semula ! :D
cool ~ tengs

Wan_hazel said...

hehehe..welkam..peace

~+aSma dAud+~ said...

tak buat read more pon jrng org komeng..sabo je la..takde dya tarikan sgt kowt..sbb tu slalo godek2 blog wan nk kc mntop lagi blog sy..nnti bila dh cntek blog sy wt 1 entry bg credit kt wan..aniway tuto kt sini bguna sgt

Wan_hazel said...

~+aSma dAud+~

welkam...kene bayk blogwalking n komen entri org jugak taw

Elixindora said...

skee!!

Wan_hazel said...

hehehe..tengs

Cik Kuntum said...

Cik Kuntum sukung 1000% nang menar ya aih like kmk eh nang suka mengomen tapi nang sak ati jak mun pepande ada word beripekesen ya..haih dah la kadang2 kua setengah2 ajak pasya lambat gik pasya alu lah Cik Kuntum alu caw terbang ke blog lain yang lebih ringan..pendek kata Cik Kuntum suka blog yang ringan gitew..

Wan_hazel said...

hehehe..mena mena...blog mek ringan ka berat???

Muhamad Firdaus said...

huhu.....ouhhh x pnh wat agy...>_<

Wan_hazel said...

hehehe..peace

Suara Hati said...

Wan Hazel...betul tuh, sy setuju...bila pasang read more dy tetap lambat load. Nipu je....fakta yg sebelum ne kata bole loading cepat lw pasang read more..uhuhuu..

Wan_hazel said...

a ah//makin lambat adalah kan..hehehe..

zana said...

klu de read more ni leceh ken..lagi s2 cne ye nk ilangkan reply coment reply coment ni ye...adoi rase cm serabut lak zana tgk huaaaaa yulun sy...
http://i1204.photobucket.com/albums/bb413/qinazam/cats2.jpg

Wan_hazel said...

zana..


kalau yg tu bunag kod yg kat dlm edit HTML tu..tgk balik tutorial letak reply komen ..

zana said...

ok tq :)

Sarah Mohamad said...

thanks for the info pasal box post comment tu. baru tau sekarang.
Hikk >.<

Wan_hazel said...

heheh...semua utk dikongsi..

LurVeLoLLipOpMusix GurLz said...

waahh , tengkiu for the information wan :)

Wan_hazel said...

welkam..peace

edaya said...

thanks 4 da information..lepas nie g tuka jd pop-up..hehe

Wan_hazel said...

ok..dats gud

AtyraAqilah said...

thanks for information wan ;'D
dah tukaa pop-up. hihi.

Wan_hazel said...

gd..itulah yg terbaik

Adam Malaysian Idol said...

mak seh banyak2 wan ... tutorial dirik tok sangat membantu bagi mek orang baru lebih2 agik cam kamek tok yang ketinggalan zaman koh ... hu3 ..

Wan_hazel said...

hehehe..sama2...xda lah nak ketinggalan zaman indah jak...sama2 kita belajar bah..ehehhe..peace

Haziqah and Atiqah said...

betul3.. saya setuju sgt dgn entri nih! ^_^

emira shafiqa said...

setuju sangat2 :D

emira shafiqa said...

setuju sangat2 :D

NUUR SYAFIQAH said...

askum abg wan tolong ajarkan macam mane nak letak backgroud.. & gambar-2 yang nak letak kat header?

Wan_hazel said...

maksud awak camne tu???buat cam biasa je ..hehhee..

[QAE] said...

thx wan... kiter pon tak suker klik READ MORE

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

wan !! setuju dgn ape wan cakap ... better gune popup sbab snag kluar kan .. lagi satu msalah word vrification tu .... susahkan org nk komen .. so, kne la alert awal2 .. :D

addin adila said...

thanks wan...bru addin tau psal ni... betul berguna untuk addin...addin dh guna pop out

☺털이 소유❤ said...

oooo ... barula dayah tahu.. thanks wan >.<

ct said...

waa..bgus

Yaya said...

bagus btol blog wan ni..byk yg yaya blja rini..smpai x buat keje..hahaha..nway..thx..

Nurul Izzah Ashari said...

tapi blog Izzah tak guna pop up . cuma izzah dah hilangkan benda alah tu . Jadi macam ok je . takde masaalah . abang wan , please lawat blog izzah pleaseee :) komen jugak .. hehehehe :)

Nur Bahirah Abdullah said...

tengs a lot wan

Nur Bahirah Abdullah said...

thankx a lot