Wadah Madrasah Pengalaman: salam Ramadhan dalam kenanganku ♥♥♥


Thursday, August 20, 2009

salam Ramadhan dalam kenanganku ♥♥♥

Salam..♥ ♥.

Ramadhan itu Mampir kembali...




Usuf Tayop seolah olah berbisik di corong radio malah dikaca TV. So makna nya bakal menjelma. Bulan yang penuh keberkatan. Hope RamadhanRamadhan nie puasa Wan full.hehehe. Alahai kantoi plak before nie puasa Wan tak full ke..???. Hahaha. Kengkawan ingat lagi tak kita orang masak magie dalam hutan. Hehehe. Ops ops...stop stop...yang tu tahun bila erk.?hehehe


Ramadhan, puasa belum start lagi dah pasang lagu rayaPhotobucket.hehehe. (maaf andai ada yang tak suka pemasangan lagu raya di blog ini,tiada niat untuk membuat kalian bersedih)Photobucket wajah teratak pun dah berubah kan...tak sabar nak raya lah..hehehe.ada yang berkata..'ini blog aku suka hati aku lah nak wat apa'...agak kasar bunyi nya.hm,lupakan je erk. Berbalik kepada yang tadi. Tak sabar lah nak raya. Syawal bilakah diri mu akan menjelma.hehehe.Photobucket


Ramadhan , tamat pun belum puasa. Law nak lebih taw lagi aura Ramadhan nie...hm, jum kita kaji. Alahai,nie entri apa plak nie. Sambutan Ramadhan vs Syawal.hahaha. Aih eh aih, eh aih aih.eh tak pe teruskan je erk.

Ramadhan, before puasa semua kengkawan dah tanya baju raya berapa pasang? Warna apa? Dah beli ke or dah wat ke?.

Law yang bekerja plak kengkawan tanya,cuti raya berapa lama? Balik kampung tak?

Law yang suri rumah plak, mama kita lah or wife bagi yang sudah berumahtangga, time before Ramadhan lagi dah busy nak beli apa yang patut, and bagi suami or papa kita malah anak lelaki contohnya saya lah yang dah dewasa nie. . .hm, cat rumah. Setiap tahun ke nak kene tukar kaler,yang heran nye rumah Wan tiap tahun gak warna putih... Tu pun nak kena cat. Alahai,law tahun nie cat rumah lagi alamat nye nak kena pecah lagi lah puasa.hehehe. 'alasan yang kurang memuaskan'.

Bagi artis plak semua dah busy wat rancangan dan program sempena puasa dan raya.


Ramadhan Ramadhan, hendak menjelma nya Ramadhan pasti semua rakyat Malaysia dah mula wat perancangan. Tak kira lah bagi kaum yang lain mereka orang pun sama gak tauke cina dah busy gak nak jual kad raya,pelita yang india plak skang dah busy plak dengan kain mengain nya. Jual sana jual sini, promote sana promote sini. Nie situasi before puasa nie. Law dah puasa dekat dekat lagi nak raya tu. Hm, tak yah cakap lah. Sendiri pun taw. Hehehe..
Lupe plak law yang gurl semua dah sibuk nak ganti puasa. Bagi yang kerja kat shoping kompleks yang jual baju,kain langsir or apa lagi. Dia orang mesti fade up. Tak habis habis nak kemas barang. Apa tidak nya barang dah habis kene korek. Entah lah apa yang kita orang nie cari erk.hehehe. Kesian korang.




Ramadhan, tatkala Ramadhan berlansung. Hari pertama berpuasa... Pepagi tak ter- me- meng- ber- di- ke- sengaja -an plak minum segelas air. Pergh,dah puas baru taw ari nie puasa. Huh, orang tua tua cakap rezeki puasa.hehehe. Seronok... PhotobucketAri kedua plak, Tahan, memang tahan punye tapi tidur nyenyak sampai petang nak berbuka baru bangunPhotobucket,nie bagi pelajar sekolah lah. Wan taw tak banyak yang cam gitu,tapi law ada yang macam tu, aha,nie lah diri Wan sendiri...ehe...Photobucket 20Posen



Ramadhan, nie kisah bebudak plak... Satu ingatan untuk diri sendiri, petang petang law mandi tu,sambil menyelam minum air,eh eh maksud Wan...sambil mandi minum air.hehehe. Sebab tu lah lepas mandi muka pun ceria je,semangat tu. Law air dalam tempayan tu,kira kira setengah habis diminum.hahaha.

Ramadhan,bila dah dewasa sikit..sikit je tak banyak,time dewasa sikit sikit nie otak masih setengah setengah. Waktu lepas berbuka lepas habis lepak terawih or sembahyang coz nak pergi mamam kueh je tu. Balik je rumah terus simpan air dalam botol. Lepas tu letak lah dalam bilik... Faedah dari situasi tu. Law dah siang puasa,tutup bilik tengahari or bila bila masa je law tekak dah gatal haus tu dapatlah minum. Huhuhu. Geliga gak otak nie.hehehe.Photobucket

Ramadhan, tatkala dewasa dah banyak banyak. Bila kerja sikit semua nak berbuka awal. Tengahari pun dah tak tahan. Huh,apa ke manusia.hehehe. Tahan lah sikit... Lepas tu azan maghrib belum lagi berkumandang dah ngap ngip ngup masuk dalam mulut. Alasan nya... Jangan melambat lambatkan berbuka. Percepatkan lah berbuka. Huhuhu. Tidak,tidak,tidak... Law ada yang nak power lagi korang rakam azan tu.pastu play lah kat radio k.hehehe. Berbuka lah korang cepat cepat.huhuhu.

Ramadhan Ramadhan...aktivi yang kita orang bujang dan budak budak lelaki sering kali buat. Mercun...hm, tak pernah lepas...bam bim bum sana sini. Asal perayaan Aidilfitri je mesti ada yang nak masuk akhbar or media elektronik,putus sana putus sini. Apa tidak nya,memandai plak nak modified mercun,nak kasi power konon...ops,ops Wan nie nasihat je pandai tapi Wan nie wat gak,nak lagi power. Huhuhu. Pelita pun tak terlepas. Wan syukur sangat coz tempat kediaman Wan di perkampungan. Boleh lah gak dikatakan kawasan kampung,kemeriahan nya masih terasa. Cahaya cahaya pelita jelas mengambarkan kecerian. Sungguh bertuah rasa nya.<firework


Panjang dah plak entri kali nie.so, Wan tamatkan kat sini je erk. Nanti Wan wat entri lain g erk. May be lah akan wat entri sambungan.hehehe. So wat korang semua selamat berpuasa. Jangan sengaja nak pecah puasa taw. Tuhan nampak.hehehe. Nah sambutlah korang..



"Tiädà hàri sèindäh JUMAAT,
Tiàdä kätà séindäh ZIKIR,
Tiadà ibädàh sèindäh SOLAT,
Tiadä BULAN séindàh RAMADHAN.
Salam
Ramadhan AL-MUBARAK
& SELAMAT BERPUASA...




firework Pictures, Images and Photos
Noktah

Wan_Hazel




3 comments:

♥chentaMAYA™ said...

slmt menyambot ramadhan!
hadiah kamu akan di pos dlm bulan puasa ini!
hee~

Fatihah Ory said...

salam ramadhan
salam aidilfitri

ps: nme adik sy Al Mubarak :p

Wan_hazel said...

Salam ramadhan semua..
Fatihah,wow cntek nye name. Al mubarak...