Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial tukar email blog


Sunday, October 2, 2011

Tutorial tukar email blog

.
Assalammualaikum..

Sesapa yang email blog dia sama dengan Facebook sila pastikan korang ubah email korang..Berpesan supaya korang berhati hati dengan hacker k..Sediakan payung sebelum hujan..


Jom Tutorial

  1. Sign in Blog korang dengan email yang biasa korang guna..Sebelum tu pastikan korang dah ade email baru..
  2. Lepas tu korang pergi ..Dashboard>setting>permision.




  3. Dan korang klik add authors.Dan masukkan email korang yang terbaru..




  4. Kalau dah selesai masukkan email yang baru tu..Korang sign out dan sign in lak guna email korang yang baru tu untuk terima tawaran kemasukan ke blog..cek email baru korang k..inbox.
  5. Bila korang dah selesai..Korang sign out dan sign in lagi guna email yang lama.Dan lepas tu macam yang mula mula tadi...Dashboard>setting>permison
  6. Klik grant admin privileges Account 2 email baru korang tu.




  7. Lepas tu korang klik remove untuk account 1 yang lama korang tu..Delete email lama..




Notes:

  • You'll still see any posts made on the blog by Account 1 with Account 1's display name. Account 2 can delete and repost these posts if they'd like to change the display name.
  • Account 1 cannot be removed until Account 2 has admin rights, since every blog must have at least one admin member at all times.
  • Photos uploaded with Account 1 will break if that account is deleted. If you want your old photos to display after adding Account 2, you'll have to leave Account 1 active.



credits:http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=41448



20 comments:

MiSz fiFiEyQa said...

hurmmm...nak kena tukar ke???huhu...

cindhadahniea said...

terima kaseh share info n tuto ini.. :)

~done!

sengat said...

thx 4 d info cik hazel

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Hah?? Ala, sy plupe la plak.. Klu emel len2 mule pening tp isaw gak kan.. Hmm

Wan_hazel said...

MiSz fiFiEyQa

tak perlu tapi utk langkah berjaga2.

Wan_hazel said...

cindhadahniea

sama sama..

Wan_hazel said...

sengat


welkam..

Wan_hazel said...

MissCt a.k.a MuqDeq

a ah tulah..wat dua email je...hehehe

nurateeya said...

thank you for the tutorial :)

Wan_hazel said...

welkam

raja mira said...

tkleh nk delete ke account yg lama ?

sheila said...

kenapa xkeluar account 1 n account 2?

Wan_hazel said...

pelik nie..kalau dah mesti ok punya

shedaucu90 said...

jd tp blog yg sheda folow ilang laa huk3x

Yumida said...

thanks utk tutor tok wan..baruk jak molah tek..alhamdulillah berjaya juak..makseh k

selipar said...

terima kasih

d0d0l said...

sblm nie mmg guna @gmail.com utk login blog. tapi sejak dah ade email sendiri @d0d0l.com, teringin nak tukar gak. untuk langkah bjaga², dua² email dikekalkan. cuma tukar peranan saja. @d0d0l.com jadi admin & @gmail.com jadi author. dua² jd admin pun boleh... tp x nak la giler kuasa :p hehehe...

★ ɥɹɐן ɐʎɐʎ said...

Tak jadik pun

Wan_hazel said...

erm..plik..tak taw lak..

d0d0l said...

boleh aje tu... kena sign out dl pastu br sign in blk