Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Belajar "bokeh" atau blur blur


Sunday, November 6, 2011

Tutorial Photography : Belajar "bokeh" atau blur blur



.

F4.6|ISO 100|1/400|70mm

Assalammualaikum...


Meow meow..Bukan Wan nak cerita pasal meow meow Wan tu..Tapi dah alang alang nie nak perkenalkan lah meow meow Wan nie..Nama Monyeng masih single.Lelaki..ada ke meow meow korang yang nak..Hahaha.


Ok lupakan pasal meow meow tu..Seperti tajuk diatas ..Apa kata kita berkenalan dengan "Bokeh" dulu.."Bokeh" berasal dari bahasa jepun iaitu "boke" yang jika di direct translatekan bermaksud "fuzzy" dan "fuzzy" lak bermaksud "kabur" atau "blur"..Hah...dah faham kan ??So apa yang korang perlu untuk dapatkan "bokeh" nie..Mestilah kamera korang kan..Dan pastikan kamera korang tu mesti yang boleh zoom in and zoom out..Prime lens pun boleh kalau nak wat "bokeh" nie..Bergantung jugak pada kebolehan lens tu masing masing (aperture).


"Bokeh" jugak boleh dihasilkan dengan menggunakan lens yang boleh open aperture besar .tak taw aperture rujuk balik entri nie.apa itu "Aperture" .Contoh aperture yang digunakan 1.8 atau 2.8 .Makin kecil nilai aperture makin besar lah bukaan aperture .kalau korang ada lens yang boleh capai tahap tu semestinya "bokeh" korang akan dapat tahap bokeh yang paling ganas dipasaran.hahaha..bergantung dengan kemahiran jugak.Jangan lah lepas nie korang terus nak ugut mama or papa korang suruh belikan lens baru..Or korang pecah tabung korang tu.Tak pasal pasal mama or papa korang komen kat entri Wan nie lak..Suruh delete artikel nie..Jahanam lah Wan pasnie..


Kalau tak de lens tu nak wat camne???


Jangan risau standard kit lens pun boleh buat "Bokeh" nie..nak kata apa kan..Standard kit lens nie semua dia boleh wat lah..Jangan pandang rendah dengan standard kit lens..Dan kalau tak de duit tu tak yah nak terhegeh hegeh beli lens baru.Alasan standard kit lens low standard.Padahal standard kit lens pun ok jugak..Melainkan kalau korang memang dah tak boleh nak tahan untuk beli lens baru dan ada duit lebih..So beli je lah.Kalau memang betul betul minat dalam dunia Photography diharuskan membeli kalau tak minat tak payah beli.


Bagi Wan lak tak perlu lah Aperture sampai 1.8 nak dapatkan "bokeh".Aperture 4.6 pun dah ok..cuma "bokeh" tu tak lah menyebabkan peminat "bokeh" terliur..Hanya sekadar ok je..Tapi ok lah kan daripada tak de..Korang leh tengok macam gambar meow meow kat atas tu F4.6|ISO 100|1/400|70mm




Caranya senang je..Korang zoom kan habis habis lens korang tu..Zoom sampai habis dan pastikan objek korang tu zoom sehampir yang boleh..Kalau dah tak boleh nak pusing Zoom lens korang tu guna lah taktik yang kedua iaitu Zoom dengan kaki..Maksudnya Zoom gerak kedepan lah..melangkah kedepan.. berjalan..Aiyo tu pun tak taw ke??Bawak kamera sehampir hampir dengan objek.Dan lepas tu fokus lah objek korang..Dan snap lah..Guna mode Manual untuk dapatkan "bokeh" yang lebih lazat sikit lah..Belajar guna manual taw , penting kalau nak tembak gambar malam.Dan tempat yang gelap.."kenali kamera anda kenali manual kamera anda".Auto pun boleh tapi gambar tak pergh sangat lah..


Yang kat bawah nie Wan tunjukkan Bokeh hasil dari lens Minolta Wan...


Sony Alpha A350
Minolta - AF 100-300 xi F4.5-5.6
1/400|ISO 1600|f4.5

.



25 comments:

Zac Rega said...

gile .. kagum tgk template bawu wan hazel , da lama tak mai .. na template !! warghhh >nangis<

# uk , thanks for info kat entri ni .. hebad arr . zac dah taw apa maksud bokeh sebenarnye .. thanks abg wan :)

TIA OF REVENGE said...

steady wan,dah boleh ngaja org tok. ekeke..

Nurul CLumsy Gurl said...

i love bokeh... <3

MaYa MustWany said...

wahhh kucing tuh,biru mata hitam ku.hihihi..

Wan_hazel said...

Zac Rega

hehehe...template biasa2 je nie bro..hehehe..

ok tengs jugak sebba sudi baca

Wan_hazel said...

TIA OF REVENGE

hehehe..ya ngaja nak cikai2 kedak ya jak..hehee

Wan_hazel said...

Nurul CLumsy Gurl

hehehe...i love bokeh 2...hehehe

Wan_hazel said...

MaYa MustWany

hehehe..no komen

Nazirah ms said...

Sony nang ohsem. haha

Wan_hazel said...

nazirah...mena ya..nang ohsem sony ..auto fokus paling bagus..cepat

budakepoh said...

entry wan best ! bagosss !

Wan_hazel said...

hehhee..tengs...

Anonymous said...

salam wan, sebenarnya kecantikkan pic tu depends on lense or camera eh?

Wan_hazel said...

salam...

lense n kmera hanya tool yg bsifat memudahkan.. yg paling peting ialah org yg ambik gamabr tu.. guna kmera mahal pun kalau suh org yg tak pandai..mesti gamabr jadi buruk..faham kan..

Anonymous said...

haha..faham2...satu lg nk tny pndapat wan..sy guna d3000 and ok x kalau nk upgrade lense 18-105mm..dlu gne 18-55mm je :)

Wan_hazel said...

ok sgt tu..range yg best..kalau angkat 18-300 terus lagi ok..ehehe

Anonymous said...

Haha. Memang terliyr yg tu tp bajet plk x cukup. Hehe

Anonymous said...

wan kalau Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 ni untuk macro kan, so boleh guna untuk function2 tertentu sje or boleh je guna untuk sume pic..

Wan_hazel said...

semua pic pun leh ambek..p better jgn ambik range tu taw..70 kalau nak shoot yg dekat tak leh...

Anonymous said...

Lagi ok lah kan kalau amik 18-105?

Wan_hazel said...

yep betul tu..lagi ok

Anonymous said...

Ok wan..tq..lagi satu, hehe..kalau wan ade kenalan yg nk jual lense tu roger2 lah..hehe

Wan_hazel said...

hahaha..ok no prob

Anonymous said...

Wan..nak mintak pendapat lagi nih..haha..kalau yg 18-70mm ok x? and sy nk swapkan dgn 18-55mm..die nk amik dlm rm200 tuk 18-55mm tu..ok ke?

Wan_hazel said...

jgn lah... jgn..18-70 tu rasanya tak de motor kat lens.. rugi.simpan je kitlens 18-55 tu..