Wadah Madrasah Pengalaman: Final Exam doakan aku ..OK...


Wednesday, October 31, 2012

Final Exam doakan aku ..OK...

.



Assalamualaikum...

Sempat lagi aku mengarang diteratak ini.. Padahal esok 1/11 aku akan menghadapi Final Exam . Bila mana tiap kali menjelang peperiksaan hampir keseluruhan jentera tubuh ku dijangkiti penyakit "M" .. jangkitan Malas yang menyerang mengikut musim .."Argh...Esok pagi bangun sebelum subuh..study study" bisikan ayat yang berulang ulang kali aku laungkan sebagai pembakar semangat ku... hahaha..


~~~

“Datang sahabat nabi yang sudah terbakar tubuh belakang, bertanyakan Rasulullah SAW; mengapa tidak Allah timpakan saja mereka (penentang dalam perang) dengan kekalahan?” -petikan kisah sirah di zaman perang


Bayangkan, itu sahabat nabi yang sudah tubuh belakangnya terbakar hangus, baru dia bersuara bertanyakan sebegitu. Kita yang duduk, baring, makan, tidur ; layakkah kita mempersoalkan tentang soal kemenangan??..

Dan kadang aku yang asyik menadah tangan memohon merayu pada ALLAH dengan hanya secebis debu usaha ku membuatkan aku terdiam sedikit menangis. Sudah sedikit meleleh, tapi ku tahan juga dengan gelak tawa pura pura ku...

Kelmarin sang labah labah mengajar aku erti berjiwa besar tidak mudah berputus asa ..  Setiap angin menghancurkan sarangnya , labah-labah membuat lagi sarang yang baru. Seratus kali rumahnya rosak, seratus kali pula labah-labah membangunnya kembali.

Dan jiwa ini pasti tersentak tatkala ditanya ..


afala ta’qilun??
apakah kalian tak memakai akal



P/S: Doakan Aku dipermudahkan menjawab peperiksaan .. 1,3 dan 5 November.. Terima kasih kalian..




.







32 comments:

fardiyah said...

good luck eah:)

Ayn Razak said...

bittaufiq wannajahh :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

insya'Allah..aminn..gud luck :)

Fendy said...

InsyaAllah....tawakkal selepas berusaha...

Murni said...

Bittaufiq wannajah wan. kmkorg ctok pun exam jwak, yala entri pakai main autopublish jak. hihi =)

once again, gud luck!

Deq's Qienz said...

Gud luck wan.stat bila..sy stat 4hb..hihihi

★ aIsyaH ★ said...

gudlak ye..do the best..xD

Eryn Edrina said...

GOOD LUCK WAN!!
We all trust in you :D

miz ruha said...

gud luck wan.. moga dipermudahkan Allah untuk menjawab soalan2 yang diberi.. :)

Aida Omar said...

InsyaAllah dipermudahkan.. amin.. ada usaha, ada semangat, ada ikhlas, ada redha, ada kepercayaan atas rezekiNYA.. Kejayaan tak akan malu menyapa kita :) Semoga berjaya wan.. do the best..

nur fatihah said...

good luck :)

Cik Lyeen said...

good luck wan...lyeen pun exam juga 2,3 dan 4 nov ni...gud luck utk kita 2..ahhahaa

hnahdy said...

hana last exam 5hb nov juga :)

ahmadhiSyam said...

gud luck bro!

Adi Herman said...

usaha diiringi dengan doa...itu yg lebih afdal bro

nuyui a.k.a miss YUI said...

InsyaALLAH.. buat yg terbaik yer wan..

Miz Elle said...

Selamat menjawab soalan :-) buat betul2, tu masa depan kita... dah habis usaha lepas tu tawakkal berserah pada Allah.. Moga dipermudahkan jalan olehNya.. All the best!

Shiqin Sunshine said...

all the best wan...huhu, suka sangat tengok header wan tuh... =)

Emas Putih said...

Good Luck wan :)

sweety cadbury said...

GUD LUCK WAN....chaiyok3...insyaAllah bleh score... ^-^

NurAisyah said...

Good Luck bro wan! u can do it.. InsyaAllah, segala urusan akn dipermudahkan dengan kehendak-Nya jika kita kita rajin berusaha :')

dhia adawiyah said...

insyaallah ! amin .

chot ok..! said...

good luck abg wan..cayok2..wish u,good result..:)

Nor Nadia Syakila Jamal said...

moga dipermudahkan wan..

nadia pun onthe way final exam..
sekarang tengah berselirat dengan assingment..

deqjamucuxx said...

gud luck !

Suara Hati said...

gud luck Wan ..buat yg the best tau :) ohh...ye, sy ada copy sikit fakta dari blog wan tapi ada letak credit to ...hehe

Dak Fisha said...

Abng wan. gdluck tau.
Fisha pon dah nak exam gak. hehehe. all the best for you. :)

trah zain said...

good luck wan, kita memang jauh kalau nak dicomparekan dengan mereka yang terdahulu..huhu

Ain Dzaya said...

alhamdulillah..sesungguhnya kemenangan itu hanya untuk orang yang berusaha dengan menggunakan akal.. wan hazael diantara mereka :)

krole said...

gud luck ye wan...amin~

Ckin Kembaq said...

gud luck wan! =)

Azza Afdzal said...

gud luck k :)