Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial entri berpasword


Wednesday, November 7, 2012

Tutorial entri berpasword

.



--------Disalin 100% dari entri
 http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-72-entryposting-berpassword.html

Assalamualaikum..
Hai semua!.. Hari tu ada seorang reader bagi mesej kat aku minta tutorial berpassword.

Kali ini aku akan tunaikan permintaan beliau. Sorry lambat. Sebenarnya malas nak buat tutorial tapi just nak tolong reader. Tak salahkan ? selagi termampu dan tangan pun boleh dipaksa-paksa menari di atas key board ni so go on jer..
Apakah kegunaan entry berpassword ni?

- Orang tertentu je boleh baca.
- Entiti untuk bergosip.
- Taknak bagi orang sentap-sentap baca entry kita sebab dia banyak minum cili api.
- Bagi orang tertanya-tanya sampai mereka tak boleh tidur malam.
- Rahsia peribadi sesangat. dan bermacam-macam lagi kegunaannya...
- *buat duit, kalau nak baca kena bayar seploh engget.. ( sah-sah reader reject korang )
Cara-caranya setting :

1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML
2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

3. Lepas itu, korang copy code di bawah, dan pastekan di bawah code yang dicari tadi.

4. Sekarang setting ini telah settle. Aku nak ajar korang cara-cara nak posting entry berpassword pula.


CARA POSTING ENTRY BERPASSWORD

1. Setelah korang pasang setting di atas, korang hanya perlu gunakan cara ini sahaja untuk posting entry berpassword, tak perlu buat lagi setting di atas yerr..

2. Sila ke web ini,  JavaScript Encryption and Decryption 2.0

3. Ikuti step seperti gambar di bawah,


Perlu tulis :
1. Key : Password Korang.
2. Plain Text : Entry/Posting yang korang nak passwordkan.
3. Lepas tulis, click Encrypt
4. Copy HTML code dan paste di posting blog korang ( entry la )

*pastikan keadaan standard

4. Masa nak tulis entry/posting pastikan :



Sila rujuk gambar

- Pastikan, click Edit Html sebelum menulis entry.
- Entry biasa, entry yang semua reader boleh baca.
- Entry Berpassword adalah HTML yang korang copy tadi.
- Show encrypted text, boleh tukar dengan perkataan sendiri seperti sila bagi password atau sebagainya.
5. Preview dan SAVE.

Entry korang akan jadi macam ni :


Kalau korang nak view full entry korang kena click  bagi password. So kena mintak kat tuan punya blog ler. No password no read!


Kena isi password ke dalam kotak ini yerr..

waahhh panjang betul tutorial ni rasa nak tidur la pulak..k baiii..nanti komen yer kalau nak tanya. Pastu silalah tekan LIKE!

P/s : kalau nak pasang entry berpassword ikuti sahaja cara ini berulang kali di setiap entry rahsia kamu.



--------Disalin 100% dari entri
 http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-72-entryposting-berpassword.html






.



1 comment:

hyunki said...

Terbaik lah abang >.<
Adik nak gunaa :3