Wadah Madrasah Pengalaman: Saya ingin berhenti menulis


Saturday, June 8, 2013

Saya ingin berhenti menulis

.



Assalamualaikum..

Laman ini saya namakan wadah madrasah
Biar dia hidup sentiasa di hati menjadi teman terdekat
Semua kisah duka dan suka semua terselit
Laman ini selalu memujuk hati saya saat tiada siapa yang bisa
Kerana biar wadah tak mampu berbicara untuk menenangkan saya
Wadah seolah menjadi wasilah buat saya bermuhasabah
Dia buat saya sentiasa mahu dekat dengan ALLAH
Cuma saya yang selalu banyak kerenah

Saya sebenarnya sudah lama berfikir fikir
Saya ingin berhenti menulis
Semakin banyak saya menulis semakin kuat keinginan saya untuk mematikan tarian jemari
Sedang ligat saya berfikir mencari alasan mengukuhkan hasrat menutup laman ini
Saya terfikir juga berulang kali.
Saya kata pada hati,

" Ya Allah.
Datangkan bantuan-Mu pada ku.
Yakinkan hatiku atas pilihan yang mana harus ku tuju. "


Mungkin masalahnya nampak mudah.
Berhenti menulis
Atau teruskan.
Tapi bagi saya banyak yang harus saya fikirkan.
Ini bukan sekadar tentang diri saya tapi juga buat mereka yang mungkin perlukan laman ini
Tapi wujudkah mereka yang selalu mahu menatap wadah?
Saya tak sehebat mereka yang penuh dengan mutiara hikmah
Dan saya semakin terus khuatir dan bimbang.
Andai laman ini lebih banyak membawa kepada kelalaian berbanding kebaikan.



.





17 comments:

ezyra daniel said...

sayang lahh kalau nak close akaun blog nie...
lagipon dah ramai follower kan :)

Someone said...

jangan berhenti menulis kerana pasti masih ada yang mahu menatap wadah hasil dari tarian jari jemari yang penuh dengan makna ini .

Sally Yatiey said...

Jangan berhenti menulis :)

Anonymous said...

mungkin tak semua entry saya baca,tapi setakat yang saya baca,entry wan bagi manfaat untuk saya. thanks. ^-^

liana sulaiman said...

terus kan lah menulis....terus kan lah melakukan kebaikan... allah sentiasa bersama mu...

✿ Hasnie Adda ✿ said...

alahaii . jgn laa tutup . banyak ilmu yang sy bljar dari blog nii :)

Isabel Diaz said...

Sik bohlah. Mun dibandingkan blog Abang Wan, Blog kamek agiklah sik bermanfaat. Blog Abang Wan bermanfaat bah..

ctjulianaramli5692 said...

assalamualaikum.. pada saya menulis juga satu ibadah jika niat kita bersandarkan pada Allah..mungkin tanpa wan sedari tiap wadah yang ditulis itu mengalir pahala yang tidak terhitung pada buku amalan wan.. tidak salah menulis di laman asalkan ibadah kita tidak terganggu.. Jujue yakin wan boleh.. ! teruskanlah perjuangan menegakkan ad-din Allah.. kalau bukan kita siapa lagi .. mungkin itu salah satu agenda syaitan untuk mematahkan semangat untuk sebarkan dakwah pada masyarakat.. fikir balik ya .. all da best :) sekadar pandangan ..

siti ZAHARA said...

truskn menulis..jgan berhenti..:)

keri ikhwan said...

kalau nak berhenti menulis pun jgnla tutup blog. biarkan ia terus dimanfaatkan.
kadang2 kita juga perlu "berehat" sebentar...
jangan paksa diri untuk menulis, tapi menulis bila ada sesuatu nak disampaikan dan dikongsi.

Aniq Bukhary said...

Relax la wan.. Selagi apa yg kita buat tu bermanfaat, teruskan.. banyak pembaca2 diluar sana perlukan sentuhan Wan..

Naimah Napri *Ima* said...

ILMU YANG BAIK DTG NYA DR ORG YG TIDAK KEDEKUT..BESAR PAHALA WAN..

Miena Ezrianaa said...

xboh laa ttp akaun...berehat sekejap..ni tauk tang ad lmak berehat dpt idea2 nk...kmk byk blaja drpd blog kta...so boh ttp k...syg bhaa...dala byk ilmu yg ktk kongsi ngn pmbca kt ctok..>_<

Syafiqah Othman said...

alaa. kenak mok tutup?kalau ndak mau tulis pon biar jak. rugi la kalau tutup. banyak ilmu yang boleh dplajari dari blog wan. skurg2nya. wan ada tglkan ilmu yg brmanfaat . :)

Qaisyara Raihana said...

sayangnya kalau nak berenti menulis sebab follower angka 5 tu..fuihhh. banyak readers wan tu.. teruskanlahh menulis...

cik chenta said...

salah satu pahala yg tidak akan putus walaupun sudah meninggal dunia ialah bila mana seseorg itu menyebarkan ilmu yg bermanfaat lalu org beramal dengannya ... jadikan blog sebagai medan dakwah .. teruskan menulis wan ! :D

Nurlyla said...

lyla pun pernah terfikir untuk berhenti menulis.. bukan sekali.. bukan dua kali.. tapi berkali-kali. tapi, lyla teruskan juga sebab tak mahu apa yang lyla dah mulakan. lyla akhirkan dengan macam tu je.
lyla kongsi password dgn someone else, in case kalau tetibe kita pergi kan..

:')