Wadah Madrasah Pengalaman: Pembangunan Samarahan


Tuesday, February 11, 2014

Pembangunan Samarahan

.




Assalamualaikum

Siapa sangka,
Dahulu dalam tahun 70-an ramai yang mengatakan Samarahan adalah tempat 'jin bertendang' 
Kerana kesukaran untuk berkunjung dan pada masa itu Samarahan hanya bergantung kepada pengangkutan air sepenuhnya.

Kini ..

Samarahan berdiri megah sebagai 'Pusat Ilmu' dengan kewujudan 
Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS), 
 Universiti Teknologi Mara Sarawak(UiTM), 
Univesiti Terbuka Malaysia(OUM), 
Institut Perguruan Tun Abdul Razak (IPTAR), 
Institut Latihan Perindustrian (ILP) 
Dan tempat yang pertama mempunyai Pusat perubatan jantung selain Kuala Lumpur.

Populasi mencecah 200,000 orang 

Dan tidaklah menghairankan bahagian Samarahan di kedudukan oada tangga kelima kawasan pesat membangun selepas Kuching, Miri, Sibu dan Bintulu .
kerana pembangunan yang begitu cepat dan pantas 
Menjadikannya sebuah kawasan yang terpenting dan utama di Sarawak.


.



8 comments:

Nur Hamizah said...

Subhanallah. Semuanya atas izin-Nya. Hihi agak-agak kalau lepas result SPM ni keluar then belajar kat UNIMAS boleh jumpa abang wan tak ? :D

Wan_hazel said...

Insya ALLAH... boleh je jumpa... hehehe

ztie said...

mun ada komuter macam ya d kch samarahan alhamdulillah la.. kadang2 malas rasa nak driving tok. tp nak nait teksi berapi gilak

Yana Arena said...

wahh.. mok stay samarahan la.. jumpa abang wan ^_^

Wan_hazel said...

ztie..

yalah..rasanya dah tua klak esok bok ada..hahaha

Wan_hazel said...

yana

leh jak mun ktk mok stay... hahaha..

timm_bill said...

Haha! Da dduk lma xjumpa² lgi blogger wan hazel ni hah..haha!!

Wan_hazel said...

timm bill

hahaha..kalau tsrempak saga iswara hitam rim pink tu.. wan lah tu..hahaha...