Wadah Madrasah Pengalaman: Dua purnama aku di CITY U borneo ..


Monday, June 2, 2014

Dua purnama aku di CITY U borneo ..

.


Assalamualaikum ...

Hari ini aku kembali lagi
Cukup tegar yang ranum untuk menulis diteratak wadah ini
Punya masa
Punya kerusi yang empuk untuk disandar
Hakikatnya wadah ini semakin rapuh dan rapuh
Tiada lagi berbatil rajuk dikarang
Tiada lagi kunjungan kalian
Malah tiada lagi coretan kasih dan sayang buat bakal suri entah dimana yang jauh tak kelihatan

Saban hari
Aku melalui hari hari yang kadang melemaskan
Namun setiap dari nya punya persekitaran yang berbeza beza
Yang membuatkan aku menikmati hari yang baru dengan segala ilmu yang baru
Aku begitu gembira dengan tugas ku ...
Masakan setiap hari hari ku diuji sedikit resah dan diberi segumpal kebahagian
Alangkah indahnya pengaturan ALLAH

Kadang ingin saja aku ceritakan semua perihal hari hari ku sebagai seorang yang sudah bekerjaya
Bukan hendak mendabik dada 
Tapi terasa disekat sekat tangan untuk melukis didada wadah
Kali ini
Mungkin karangan hati ini punya laluan yang panjang
Boleh saja kalian lari ke teratak lain jika tidak mahu meneruskan pembacaan

Sungguh aku tidak berduka hati
Cukuplah lukisan ini aku simpan untuk kenangan ku
Atau mungkin nanti
Saat aku punya suri dan anak
Saat itu aku duduk bersandar menonton siaran berita sambil menghirup secawan kopi bancuhan zaujah ku
Dan anak ku bertanya kepada suri
"Umie .. umie .. ini blog ayah ke ?? "

Kalau tidak kerana angan itu bagaimana pula aku menguntai setiap doa doa kelangit tinggi

Dua purnama berlalu
Kadang buat aku rindu dengan siapa aku yang dulu
Wajah ibu , wajah ayah , wajah adik beradik ku
Hanya mampu ku tatap saat aku berada dirumah
Pernah suatu ketika aku duduk bersama ibu
Teresak perasaan ibu menahan sendu dihati

"Adik .. bila adik akan beraleh kerja.. ibu tak sempat menatap wajah adik.. pergi nya pagi.. balik nya malam .. "

Aku diam dan cuba merawat sendu ibu

"Ibu ... Untuk 3 bulan ini .. adik memang tak kan cuti.. selepas ini mungkin ibu pula akan hairan jika adik selalu cuti." Sambil ketawa kecil aku dihujung ..

Hati siapa dapat menahan sebak
Pernahkah kalian merasa pilu saat terjunan air mata mengalir sayu
Diam diam aku cuba menahan sebak
Tapi aku tahu
Inilah pengorbanan .. Untuk kedewasaan hari yang bakal menjelang
Aku perlu tahu .. Aku perlu belajar ..

Sepanjang aku disana
Aku kenal setiap hati hati manusia
Dengan sifat yang berbeza beza
Satu yang aku suka .. Yang aku gembira
Saat ALLAH memanggil hamba NYA
Hampir keseluruhan bersama sama berjemaah .
Ya..
Cuti aku kali ini buat aku rindu berjemaah bersama mereka
Kalau dulu hari pertama aku solat sendirian
Saat ini kami berjemaah membina ukhwah


Kalau menteri itu berjiwa rakyat
Aku tidak takut mengatakan
Bos aku berjiwa pekerja ..
Memahami .. walau kadang agak sulit untuk ku fahami
Walau kadang agak payah untuk ku menerima
Kerna bagi dia..
No excuse , No if and No but 
Entah .. aku tidak tahu pula bagaimana hendak mempamerkan sifat bos ku melalui penulisan
Cukuplah kalau aku kata
WOW ...

Kadang aku takut
Kehadiran aku mencetuskan ramai hati hati yang tersakiti
Kadang aku risau
Kehadiran ku membuatkan hati hati mereka semakin menjauh
Kadang aku terasa
Kehadiran aku hanya sekadar penambah duka dari pengubat sengsara

Sahabat ..
Sekali aku lafaz sahabat selama nya kita bersahabat
Jangan pula bina tembok pemisah antara kita


Dan kadangkala,
Akan ada DUKA,
Yang tidak akan mampu kita kongsi,
Walau ada seribu telinga yang mahu mendengar,
Walau ada seribu mulut yang bertanya,
Hatta,
Walau ada begitu banyak bahu untuk kita sandarkan untuk MENANGIS..
Pasti akan ada duka yang masih terbungkam dan tersimpan.
Disimpan rapi dalam hati..
Tersembunyi dalam senyum dan tawa

Terkadang
Luka di hati insan yang menasihati
LEBIH DALAM DAN PERIH daripada yang dinasihati.

Ini bukan lagi karya cinta si jurutera elektrik kuasa
Tapi ini
Karya hati si kaunselor pendidikan ...


Entri bulan pertama : Saat Gaji Pertama kuhulur




.



11 comments:

timm bill said...

gud luck wan hazel! bz keje ye lanie..gud3..

zulhilmi tempoyak said...

best of luck for next journey..

Cik Itah@RRP said...

salam. betul tu..ada duka yang kadang kita tak mampu untuk kongsi ..

p.s nak tanya..wan ada tuto untuk buat abstrak x?

Cik Yaya said...

indahnya bahasa yang disusun..

Wan_hazel said...

timm bill

a ah timm..skang dah bz..bab tui blog pun tak jaga dah.. :(

Wan_hazel said...

zulhilmi tempoyak

tengs bro... insya ALLAH

Wan_hazel said...

Cik Itah@RRP

salam.. tengs

owh ye.. nak wat abstract tu..try je download brush untuk adobe...wan tak de tuto

Wan_hazel said...

Cik Yaya

tengs...biasa biasa je.. :)

Wan_hazel said...

Cik Yaya

tengs...biasa biasa je.. :)

Ku Aan said...

Kadang - kadang, kesibukan tu kita tak boleh nak halang.
Jemput baca entry baru saya yea cik hazel :)
http://nerdshere.blogspot.com/2014/06/they-are-fine.html

Lula An-Nada said...

salam, wan boleh cadangkan adobe photoshop yang compatible dengan windows 8 dan 8.1?