Wadah Madrasah Pengalaman: kenapa isu mercun sukar dihapuskan..


Wednesday, August 25, 2010

kenapa isu mercun sukar dihapuskan..

.










Salam korang...


Skang dah banyak dah berita mengenai mercun nie kan??? Adakah pihak berkuasa tutup mate je..Mercun nie bukan tak leh dengar pun....Sampaikan papa Wan bising salahkan pihak polis tak ambil tindakan..Law nak tangkap orang main mercun nie kan senang...dengar je kat kawasan mane mercun tu berbunyi lepas tu wat serbuan...Tak kan lah tak de polis kat sesebuah perkampungan or kawasan tu kan..Hendak seribu daya tak hendak seribu daleh ..


Bukan nak salahkan pihak berkuasa cume pendapat Wan je...


Sebenarnye bagi Wan bende yang name mercun nie takkan dapat dibendung...

Kenape???

Sebabnye main mercun nie dah macam satu tradisi untuk bangsa Melayu saat nak sambut Raya and pada bulan puasa... Tradisi mane bleh diubah bukan... ???


Ok....misal lah kan..mercun tak dapat masuk negara kita lagi... apa kan jadi??? sunyi sepi??tak de main mercun g...semua nye salah..Zaman skang nie semua dah maju maju...cari je kat Youtube ..."how to make boom" mesti ade nye...


Bebudak kat kampung Wan nie lak...Tak yah blajar pun wat mercun nie...menjadi gak mercun dia orang..ade mercun plug , mercun soda , macam macam lagi lah...Wan..Wan pun boleh wat mercun...bende nie terlalu senang nak wat.


Apesal kerna kesalahan bebudak yang tak pandai main mercun ..Kita yang dah dewasa nie plak tak bleh men mercun??? Isu nie susahkan nak bentang camtu je... Nape mak bapak dia orang tak nak pantau anak anak yang kecil tu bermain mercun..???


Zaman mercun nie dah ade sejak dulu dulu lagi... kite nak salahkan sape???kenape dulu tak ambil tindakan???







Mercun tak berbahaya kalau kite pandai...
Tapi mercun berbahaya jika kita terlebih pandai..








.



9 comments:

misyamissyou said...

budak zaman dulu main meriam..tp dulu budak2 expert..xde cedera ape..tp skrg main mercun..smpai de yg meninggal..haihhh

Tomato Gurl's Life said...

betul tue wan..cik tom masa kecik2 dulu pun wat mercun sendiri guna kabait..hehe...

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

huhu..haah..dah banyak kes kan..dah nak dekat2 raya nih..takut pulak..td kan..kite kena au..terperanjat..betul2 kt blakag kite..dak laki mane tah baling..geramnyer... =(

Wan_hazel said...

misyamissyou

tu lah kan...budak skang nie...susah lak...tak taw lak nape..

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

hehehe...hebat lah cik tom nie..bleh perang mercun nie.hehehe

Wan_hazel said...

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥


hehehhe....bhye taw bende men tikam2 nie..mercun kecik tu pun bhye ...

iza said...

Salam...

Main bunga api je la tapi mama kita pesan, jangan beli mercun atau bunga api sebab........

buat apa nak bakar duit.Kan baik kalau sedekahkan duit tu....

Wan_hazel said...

iza

hehehe..betul tu...buang duit je kan..p law nak men gak boleh jgn lah beli byk sgt ..tu je...

mercun said...

2012 tahun baru cina. orang2 cina main mercun straight masuk hari ni 2 malam dah langit berdentum sampai pukul 2 pagi haprak satu kereta polis peronda takda yang berani masuk taman aku nak tegur.

tunggu sat hari raya aidilifitri kita baru nak start main dah ada polis masuk.

dobule standard ke? akta bahan letupan apa macam ni.. apply pada orang melayu je.