Wadah Madrasah Pengalaman: tutorial Tukar warna link glow link


Friday, August 27, 2010

tutorial Tukar warna link glow link

.






Salam korang hari nie Wan nak wat effect link lak..






Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Edit HTML.


korang cari kod Ctrl+F serentak

Cari kod ini a:link dan a:hover


and korang korang ganti kod tu dengan kod yang dibawah nanti k


(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template

korang cari kod Ctrl+F serentak

Cari kod ini a:link dan a:hover

and korang korang ganti kod tu dengan kod yang dibawah nanti k


(CTRL+C serentak untuk copy)





kod
----------------------

a:link
{
color:#0000ff;
font-size:10px;
cursor:default;
}

a:hover
{
color:#d2691e;
font-size:10px;
font-style:italic;
cursor:wait;
}

---------------


#0000ff tu adalah warna link korang korang tuka lah ekot kemahuan korang..hehehe
#d2691e nie plak adalah warna bila anak panah sentuh kat link korang


yang dekat a:hover ialah effect time anak panah sentuh kat link korang so korang bleh ubah ekot kesesuaian lah k...



Kod Warna
Kod Warna HTML - XHTML - XML - CSS










.



7 comments:

Atika Natasha said...

wa!tenkiu wan..tgh try nih..

Atika Natasha said...

ekekekek...

Wan_hazel said...

Atika Natasha

ok2...peace

dreaming iylia.. said...

tekan serentak? mcm mne tu? nk try jap laa. heee

Wan_hazel said...

dreaming iylia..

tekan skali..hehehe..ok2..selmt mencuba

Noratisa Nasir said...

tenkiuuu :)

Wan_hazel said...

welkam