Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat tulisan entri warna pelangi...


Thursday, August 26, 2010

Tutorial wat tulisan entri warna pelangi...

.




rainbow Pictures, Images and Photos




Salam Korang



So ari nie nak ajar korang camne nak wat tulisan kat dalam entri korang Warna warni cam pelangi...



Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout/design > edit HTML.

Lepas tu, cari kod </head>, dan paste kod 1 kat bawah </head>.

(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template

Lepas tu, cari kod </head>, dan paste kod 1 kat bawah </head>.

(CTRL+C serentak untuk copy)



Kod 1
---------------------

<script src="http://sites.google.com/site/copycatgroup/Home/jsfile/rainbowtext.js"></script>

---------------------


lepas selesai korang save..


lepas tu baru korang leh wat entri Tulisan pelangi .

tapi korang kene gune kod 2 dalam post korang...tak bleh preview..Law preview pun tulisan pelangi tak nampak..Law dah publish je baru nampak..



kod 2
----------------

<span class="rainbow_text">Entri korang</span>

----------------



Selamat mencuba ya....Untuk pengguna blogger template and design wan tak pasti sama de korang perlu Expand Widget templates ke tak...try lah ye.


Dan pasti kan law korang nak Wat perenggan baru lagi korang kene salin kod tu balik k..satu perenggan satu kod...


Contoh


<span class="rainbow_text">Perenggan pertama</span>


<span class="rainbow_text">Perenggan kedua</span>





.



28 comments:

adwafarahin said...

adwa farahin like dis!!!!

Wan_hazel said...

adwafarahin

makasih...hehehe...peace

atiqah said...

haish , x fhm , and then x jd . tulisan jd warne biru lak

Wan_hazel said...

atiqah

eh...tak jadi ke...wat betul2 taw..mesti leh punye

atiqah said...

susah leee . lg 1 yg shout box tu .kan wan suruh teka ctrl+f , and copy code en , x jd pe pun , huhu

Wan_hazel said...

atiqah

boleh tu senar nye...kene bace betul2 taw...atiqah..yg kod shout tu kene bace betul2 gak...Ctrl+F tu untuk cari ade kotak kat bhgian bawah tu...gune layout or template

atiqah said...

o ye kee...nk try oke

atiqah said...

hik hik , jd da yg tulisan pelangi tho , thankss

Wan_hazel said...

atiqah

kan dah berjaye..kene bace betul2.hehehe

dudu said...

hye wan...
i dah byk wat ur tutorial..
n i xsempat ucapkan tq utk wan..
now tqvm..byk i dapat wat..
hehe..senang2 lawat la blog i..
komen blog i..hikhik

btw..i nk mnx tunjuk ajar wan cmne nk wat header yg tomey2?

Wan_hazel said...

dudu

hehhe...welkam...ilmu kan untuk dikongsi..law nak wat header transparents wan dah wat...law nak wat header comel2 lak..wan belum wat g.ehehe

dudu said...

ok..ape2 tq wan..
hehehe

aniji said...

nak try buat jugaklaaa...boleh tak???

Wan_hazel said...

aniji

wat lah tak de masalh pun..ehehhe

fyza oh fyza said...

alolo comelnye tulisan kalerful. loikeee :)

Wan_hazel said...

hehehe..tengs...peace

Alya ✿ said...

wann...ta jadi pun.. :(

Wan_hazel said...

erk..ekot betul2 taw...mesti bleh nye

eVariena♥ said...

wan,, asal tak jadi pun..
tak leh nak save HTML tu..

Wan_hazel said...

eh..nape tak leh nak save??mesti boleh nye,,

eVariena♥ said...

ntah..ye cakap error la.. dari dulu ag eva try tp xjadi juagk.. ;(

Wan_hazel said...

expand widget tu taw..lepas tu letak kod tu atas

eVariena♥ said...

paste kat atas ke bawah ??

Wan_hazel said...

eh..kat bawah..eheheh

eVariena♥ said...

haha..eva dah paste kat atas bawah tepi..smue x boleh...uhuhu

Wan_hazel said...

erk..pelik nie..asalh tak leh???hm..pelik2

eVariena♥ said...

ntah la..mmg pelik pun... hmm ;(

Hafizah Zainal Abidin said...

lawa la :)