Wadah Madrasah Pengalaman: sotong pok/sotong powk/sotong paluk/sotong pukul/sotong ketuk


Tuesday, August 24, 2010

sotong pok/sotong powk/sotong paluk/sotong pukul/sotong ketuk







.










Salam Korang..


Pernah rase tak sontong kering yang kene pukul...Mule mule kene bakar kat api dulu lah..kire cam panggang lah....huhuhu...lepas tu digolong and dipukul gune tukul....


Yang menyebabkan sotong nie sedap ialah sambal nya..masam masam pedas..ada gak sambal yang ada letak kacang yang ditumbuk..nyam nyam..




sotong pok/sotong powk/sotong paluk/sotong pukul/sotong ketuk nie dah macam tradisi kat Sarawak..Asal bulan Ramadhan je mesti ade gerai gerai yang jual ... Waktu malam time nak g taraweh syok je lepak tepi gerai gerai nie... balik taraweh pun singgah lagi...


Ade gak gerai yang wat sambal tak sedap so kurang lah pelanggan kan.. ade gak gerai yang jual mahal.. Tempat yang Wan slalu beli..gerai yang jual murah and sambal nye nyam nyam...pergh..susah lah nak kasi taw..Law korang sendiri rase mesti nak beli banyak banyak..


sotong pok/sotong powk/sotong paluk/sotong pukul/sotong ketuk nie sedap dimakan selepas berbuka time malam malam lah...


Wan tak taw lah tempat korang ade tak jual..Law kat tempat Wan berlambak je..hehehe


Law nak taw kehebatan sotong pok/sotong powk/sotong paluk/sotong pukul/sotong ketuk korang tanye lah member member sarawak korang...Bukan sejadar menjilat jari..plastik yang tempat letak sambal tu pun kene jilat..hahaha...
seeeeeeeeeeedddaaaaaaaaaaaapppppppppppp ......




Law tempat korang tak de...G lah Sarawak k..






A city like No Other






Gambar carian Google




Sowie tak de gambar yang ade sambal and yang dah siap





.




15 comments:

Yann Mazian said...

syobihh.. nk tok lah paling nyaman bulan posa eyh. hoho

bieha-chan :) said...

wan meniage sotong kah? :)

Wan_hazel said...

Yann Mazian

hahaha,,,yalah nyaman eh.l..meliur jak kmk

Wan_hazel said...

bieha-chan :)

tak lah...wan tak niage pun,,hehehe

Monalea said...

yadeh..........suntong tutok toklah yg nyaman.sama gantung jak ditepi jeraya. pos sikit ngan kamek sitok...

bieha-chan :) said...

kalaw tak niage nape wan cite nie?
sedap eh?

Wan_hazel said...

Monalea

hahaha..nie mek nak pos ngan ktk..alu abis dimam posman lak...hahaha

Wan_hazel said...

bieha-chan :)


saje je cite nak kasi leleh skit..hehehe...

bieha-chan :) said...

ouh kalu melelh mesti la sodap kan:)

Wan_hazel said...

bieha-chan :)

hehehe..betol2///nyam2//

sYaza said...

sedap nye sotong!!!

nursha410 said...

de tgk brita mlm td pasal sotong nie..nmpk cm sedap je erk...

Wan_hazel said...

sYaza

a ah///mestilah sedap syaza..ehhehe

Wan_hazel said...

nursha410

yep betul tu..bukan nampak je..memang sedap pun..hehee

Tomato Gurl's Life said...

adeh..entri psl makanan..terliur cik tom..nak2...wan pos sini jugak..