Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial tukar warna anak mata _ Adobe Photoshop


Friday, September 17, 2010

Tutorial tukar warna anak mata _ Adobe Photoshop

















.





Salam korang..


Hari nie Wan nak ajar korang camne nak tukar Warna Mata dengan Adobe Photoshop ...


M
ula mula korang Open lah Adobe Photoshop korang...

Lepas tu korang open lak file dan photo yang korang nak...





Dah pilih gambar yang nak korang gunakan???

Law dah korang ke langkah yang seterusnya..


Korang klik kat bahagian tool mula mula korang klik kat bahgian yang ada anak panah No 1 ..Lepas tu korang klik lak kat anak panah No 2 lak.. Selesai..




Dah selesai langkah tu..korang klik kanan kat gambar korang dan korang akan nampak pop up keluar macam kat atas tu k..Yang kat anak panah gambar atas tu korang leh adjust size Brush korang...Pastikan korang guna Basic brush k..



Lepas tu korang Mula lah highlight kan bahagian mata yang korang nak...So akan jadi macam gambar yang kat atas tu..




Dah selesai Highlight kan..Korang klik lak kat anak panah yang No 1 tu k..Lepas tu korang klik lak kat anak panah No 2..and klik Inverse k..




Ok langkah yang seterusnye.. Bace betul betul taw...Korang klik kat anak panah tu..Image..pastu korang klik lak adjusment > Photo Filter...




Selesai ..Korang akan nampak pop up box kluar yang macam kat atas nie.. yang kat anak panah tu..korang nye keterangan Warna .. Warna..korang pilih lah sendiri k..klik je kat box warna tu...






Selesai....Tu je...senang tak....Nak Ubah warna rambut pun korang leh guna cara nie...



Tu je..



Selamat mencuba....






.



35 comments:

Ichako said...

eh menariknye..cm senang plak tu. wajib try lepas ni..hehe btw thanks yea wan sbb share..

fathiahRAIHANA said...

wow . pasnie na wat jgak la .. hihi .
bule jd vampire ^^

Wan_hazel said...

Ichako

welkam..hehehe..memang senang pun..huhuhu,,

Wan_hazel said...

fathiahRAIHANA

huhuhu..a ah..bleh jd vmpire...tuka warna merah./hehehe

violet said...

wan..menarik tutorial nie..but de sedikit problemlah or mybe adobe nie yg x kena...masalahnye bile time after click adjustment cannot find yg photo filter tulah wan... mmg x de..mean x leh tukarlah wane tu... so cmner eh wan..pe masalahnye erk???

Wan_hazel said...

violet

gune version ape ?/adobe ape???

violet said...

adobe photoshope 7.0.. x bleh erk?? hee~

Wan_hazel said...

violet

tu jenis lame..try guna cas version 8.0..law tak pun cs 3 trus..

violet said...

tq...wan....dah jadik..suke2... teruskan dengan tutorial2 yg menarik yer...like 100x..hehe~

Wan_hazel said...

violet

hehhe..welkam...peace

saya YANA said...

terima kasih2... da lame cr cm ne nk wat like that...
tapi kalau gne brush contac lens cm ne nak kasi kaler nye plak.. kaler kasi nampak real kita pkai contac lens.. tak pandai la.. kalau bole wat la tuto..

Wan_hazel said...

ade ke brush contac lens???tak taw lak wan..caranye same je kot

saya YANA said...

ade..cari la brush contac lens.. pastu wat tuto eh.. hahah... Yana tak reti....-_-

Wan_hazel said...

saya YANA

owh ok..tggu taw..mungkin lame lagi baru leh wat..ehehe

saya YANA said...

ok2..
kalau da buat bagitaw la.. hahah...boleh plak gitu erk..

Wan_hazel said...

ok yana..tak janji taw

nana :) said...

salam :D
mcm mne nk dptkn basic brush?
da try wat..tp asik x mnjadi je :(

Wan_hazel said...

basic brush tu memang dah de dalm adobe..tak yah cari..klik je

cute miutt said...

mcm ne kite nk warna pd bibir lak...erm??

Wan_hazel said...

cara nye sama je...hehhee...

cute miutt said...

tpi bila adh wat..x jd..huhuu..

Wan_hazel said...

erk..tak jadi??nape lak????

Tea said...

cantekk.

Tea said...

ade yg xde lah dlm adobe tea ni. tea guna cs4. sobs.

Wan_hazel said...

Tea

erk..pelik..tak mungkin Cs4 tak de..mesti ade punya...

Tea said...

yg no 1 tu kan. tea xde pon. yg sebelahnya ade. mane nk cr ehh?

Tea said...

eh sorry susah kan wan. tea dh dapat dh. hee. thanks.

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe...peace

LaLaLovy said...

kita guna adobe 7.0. xjumpa photo filter..

Wan_hazel said...

LaLaLovy

eh..tak mungkin...camne erk??

Muhammad Faris said...

step ke 5 tak dapat nak buat la.. icon tu tak ade ponnn... tak leh nak invers.... wuwuwuwu~

Wan_hazel said...

kalau tak de icon tu ade icon yg lain,,,kat bawah tu..kalau guna cs lain..

Cik Coklat said...

wan,bole x kalau wan buat tuto cara nak buat font yg rainbow di photoshop,selain drpd guna brush?

Wan_hazel said...

ok..nanti Insya Allah wan wat kn k

ratu said...

thnx bro, menjadi :D awesome! kter nak pinjam tutorial ni. nt kter kredit kt bro . thanx :D