Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Add Ruang Gadget atas Header dalam page Element


Wednesday, May 25, 2011

Tutorial Add Ruang Gadget atas Header dalam page Element

.



Salam Korang..


Kali nie Wan nak ajar korang tambah ruangan Add Gadget kat atas Header korang."Tutorial Add Ruang Gadget atas Header dalam page Element".Template biasa biasa tak de kat Ruangan Add Gadget kat atas Header kan..So Skang Wan nak ajar korang..Care nya senang je..dan kemungkinan koding Template berbeda beda gitu..So kene Tengok betul betul koding yang Wan bagi k..jangan gelabah lak wat tu..


Untuk pengguna design template

Dashboard>Design/Layout>Edit HTML
tick expand widget


Lepas tu korang cari kod kat bawah nie k
Ctrl+F bagi memudahkan pencarian



<b:section class=



Law korang dah jumpa korang akan jumpa kod macam kat bawah nie..



<b:section class='header' id='header1' preferred='no'>



Yang 'no' tu korang tukar kepada 'yes' k...
So selesai..


Law korang tak ade kod yang sama macam kat atas tu..Mungkin korang akan jumpa kod macam kat bawah nie.



<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>


Law korang ada kod yang macam kat atas tu atau seumpama macam kat atas tu..Asalkan yang depan tu sama dengan kod <b:section class= . So korang gantikan kod dekat atas or kod yang seumpama tu dengan kod yang kat bawah nie..



<b:section class='header' id='header1' preferred='yes'>



Dah selesai tu..Korang preview dulu..Law tak de error or cam selamat je..Korang leh save...
So siap lah..Tengok lah kat bahgian page element korang.


K
orang leh lah add gadget yang korang nak kat atas header tu k..Nak letak Nuffnang Leaderboard pun dah leh..


So selamat Mencuba


Papai.


.



29 comments:

Hanna De crAzY said...

terima kasih , abang wan :)

Nur SyafiQaH ZulkiflY said...

takde pun ? T_T

Wan_hazel said...

hanna

welkam

Wan_hazel said...

nur

tak de ke??tak jadi??

Princezz Trisyia Bieber said...

x jadi la bng :(

Wan_hazel said...

tak jadi??

law preview tak de error leh save..lepas tu tgk kat page element tu..ada tak add gadegt atas header

Princezz Trisyia Bieber said...

masa preview x da error pun .
masalah nya ialah . ketika sudh save . tetap juga tdak ada add gadget d atas header . itu yg hairnnya ?

Wan_hazel said...

ok law camtu...ambek kod yg dekat bawah skali tu dan replace dengan kod lama..
bermula dari<b:section class=

Princezz Trisyia Bieber said...

oh .. dapat suda . thank you . credit :).

Wan_hazel said...

ok tengs n welkam

Vicke Syarifah said...

berjaya!! makseh..xixi..suk indah ati lowk.. muchas gracias!

Wan_hazel said...

Vicke Syarifah


hehehe...sama2....boh suk gilak..hahhaa

chibi maruk0 said...

abg wan saye pnyew x jadik p0wn knpew ekk...

Wan_hazel said...

tak leh??camne erk..tak jumpa kod ke/?

Ummi_R❀salici❀us said...

wan..nak tanya kalau header rapat ngan body jadi tak buat gadget nih?? sebab tadi buat, add button di page element tu ada kat bawah header, bukan kat atas, so tak jadi ke camna... :D

Wan_hazel said...

dia mesti kat atas tu..mesti add gadget tu kat atas...

ecah said...

dh jd :) tanx <3

Wan_hazel said...

welkam..ehehhee..peace

The Real Nadia said...

dah jadi. :) thanx!

Wan_hazel said...

welkam...

izani zulkifli said...

yaa menjadi pun..thanx ye abg..

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe..peaec

Najiha said...

yey! dh jdi :D
thank abng

Wan_hazel said...

welkam..peace.heheh

Hafizatul Huda said...

ambek 1 XD

Wan_hazel said...

ok..boleh je..

Yaya Simpson said...

THANK YOU SO MUCH ABANG WAN

Cik Jannah said...

wann. tqvmm !

Nurul Ain Mohd Nasir said...

udah menjadi .. mekasih ya .. i like (: