Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Page Navigation


Saturday, July 16, 2011

Tutorial wat Page Navigation

.



Salam korang...


Kali nie Wan nak sediakn Tutorial Pasang Page Navigation lak..Caranya mudah je..Law korang nak...


Jom Tutorial..


Bagi pengguna Design/layout template

Dashboard>design/layout/Design>add gadget>HTML..


Pastikan korang add Gadget paling bawah k...Sebabnya korang perlu letak kat bawah..ehehhe..macam kat dalam gambar bawah nie..




Korang copy kod kat bawah nie dan paste kat Add gadget>HTML korang tadi k..




<b:if cond='data:blog.pagetype == "index"'>
<style type="text/css">
.blogpager {
font-size:16px;
color: #060;
font-weight:bold;
padding:0px 4px;
}
</style>

<div align="center" style="margin:5px;">
<form action="#" name="pager20">
<span id="vwg-pager-first"></span> <span id="vwg-pager-prev"></span> <input name="showingpage" onfocus="this.select()" value="init..." type="text" size="4" title="Enter page number that You want to go" />/<input size="4" type="text" name="pagestotal" disabled="disabled" value="init..." /> <input type="button" onclick="checkpager()" value="Go" /> <span id="vwg-pager-next"></span> <span id="vwg-pager-last"></span>
</form>
</div>
<script type="text/javascript">

var blogID = "YOUR BLOG ID";
var home_page = "YOUR BLOG LINK";
var pager_max_main = 5;

var pager_first_text = "First";
var pager_last_text = "Last";
var pager_prev_text = "Prev";
var pager_next_text = "Next";


</script>
<script src="http://www.freewebs.com/anhvo/blogger/blogger_pager_script_v20.js"
type="text/javascript"></script>
</b:if><br />




Dalam kod tu korang kene ubah..


YOUR BLOG ID tu korang letak ID blog korang...ID blog korang tu korang leh tengok kat atas link korang..macam kat dalam gambar bawah nie..



YOUR BLOG LINK Lak korang letak lah link blog korang k..

5 Dan yang nombor tu lak..Korang letak berapa yang korang nak untuk sekali page tu terbuka..



Dan kalau korang nak ubah ayat

var pager_first_text = "First";
var pager_last_text = "Last";
var pager_prev_text = "Prev";
var pager_next_text = "Next";


Tu korang ubah lah k..Ubah yang dalam " .... " tu je..Contoh kalau korang nak ubah "First" dan ubah jadi "mula"..



Ok..Tu je...


So selesai..

Selamat mencuba..


.



5 comments:

Mohd Amin Aizuddin said...

aaaa.bestnyer...tq wan...

Wan_hazel said...

welkam

azriuddinjailani said...

wahhh.menjadi laa.thankz wan hazel!!!

RhiyadZhツ said...

Ty wan! :D Jadi!

Wan_hazel said...

all...welkam..n peace