Wadah Madrasah Pengalaman: sabar menunggu waktu berbuka..


Wednesday, August 1, 2012

sabar menunggu waktu berbuka..

.




Assalamualaikum...


Camne puasa ari nie..OK ?? adik adik semua jangan puasa setengah hari je taw..ahahha.. Dulu masa masih kecik dulu..sangat hairan macam mana budak budak dewasa mak ayah kakak kakak abang abang leh tahan puasa tanpa minum dan makan.. Lebih lebih lagi kalau keadaan cuaca panas sangat.. Wan masa kecik dulu slalu je minum air paip.. Entah mak tahu ke tidak..rasanya mak perasan kot.. Biasalah masih budak budak pun.. Puasa makan je.. Waktu berbuka lak wan lah orang yang paling excited disampaing kucing kucing yang turut berpuasa.. hahaha..


Bila dah dewasa nie..Baru faham apa makna puasa .. Puasa nie bukan sekadar menahan diri dari lapar dan dahaga..Segala macam dugaan yang perlu ditahan.. Rupanya puasa time dewasa lagi susah kan.. Senang bila nak tahan dahaga dan lapar tapi sukar nak tahan dugaan lain.. Bila ada kemampuan sikit nafsu makan tu membuak buak nak beli tu nak beli nie... padahal semua tu membazir sebab kekebanyakkan tak habis pun untuk dimakan..Kalau perempuan lak nak raya semua benda.. hehehe.. betul ke?? lelaki satu baju raya pun dah cukup..


Hahhaa.. K lah korang..harap ramadhan nie ramadhan yang terbaik untuk korang..


Selamat menunggu berbuka ye..jangan lah korang tidur depan pintu lak..ahhaha




Papai


.




20 comments:

dyabunga said...

selamat berpuasa..
lama tak singgah kt blog wan..hihih
dya dulu time kecik pun pernah minum air paip..haha

jom singgah baca entry kenangan ramadhan kt blog dya
http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

syafeika edora said...

sabar..sabar..haha..

da lm x sgh blog wan ni.. :)

HannaNabiella said...

wahh..kucing pun puasa??huwawawa..terbaik la kucing tu..hehehe, eumm, betoi3, da besor nie lagi susah rase nye..nfsu nye ter'plus3 plak..hee, sabar yew..lagi brape jam je nak berbuke nie.. :)

Adi Herman said...

pasal baju raya tu,aku sokong!!! Perempuan akan over spend utk baju raya...tp itulah lumrah kaum hawa...kalo x mcm tu,bkn pompuan namanya,ye tak hehe

Azee Hana said...

dulu kecik pose stgah hari je..^__^..

Momo said...

sik sabar mok sungkey tok..haha

Detective Fiqa said...

hahaha comel jee . :D selamat berpuasa penuh ngee~~

miz ruha said...

sabar2..

kucing kita xpose.tengah hari aje da minta nasi.

Xiao Xandria said...

hahaha omey doddle tuh cam ne wan buat hah?

Asmieza As said...

selamat berpuasa. puasa jangan tak puasa. nnti tak dapat duit raya :) hehe.

^^eKaTiKaH^^ said...

sampai tertonggeng tu.. nampaklah tak sabarnya tu.. hehe

M.sagha said...

nice entry wan...

zana said...

alahai xsabar nk berbuka hehe..cute je dodol tu :)

Sally Yatiey said...

Selamat berpuasa. hee :D

sedutzone said...

sian dier... smpai tekup muka kat bantal... jangan lemas sudah ye... ahakz...

Aida Omar said...

betul2 time kecik2 dulu selalu pelik mcm mana la org dewasa2 nie boleh tahan lapar dan dahaga.. sekarang dah tua nie dah tahu apa itu puasa. hehe. comey je doodle wan menonggeng.. :)

aisya said...

time kecik2 dolok puasa sehari dpt seringgit.. tp raya pertama klak baru mak berik.. kira dpt duit raya lebih ckit la tek.. hehe

♫ S I T I Z U L A I K H A B T J U S O F F♫ said...

ingat masa kecik2 dulu selalu minum air paip time mandi..haha :)

aNis said...

selamat berpuasa yer wan ,
haa ,. tu lah pasal . masa kecik-II dulu asyik nak bukak jer . HAHA . sekarang dah besar baru lah tau sabar n tau nikmat masa nak buka puasa tu kan , ;) . * sekarang asyik marah adiq jer coz nak bkak stgah hari . padahal diri sendiri pun sama jer dulu . haha

ayut said...

dlu time kecik2 tak berani nk buka puasa terang2.men curik2..hahaha.punye la truk prangai..skrg dh bsar dh blh pham puasa itu mcmne sbnr ye.ingt tak mkn gan minum je..tp byk lg sbnr ye :)