Wadah Madrasah Pengalaman: Aku rindu gelaran Cikgu.


Thursday, October 4, 2012

Aku rindu gelaran Cikgu.

.



Assalamualaikum...

"Cikgu , Cikgu "

Disebuah kedai berlari seorang gadis menghampiri ku , Alangkah terkejutnya aku .. Panggilan itu dituju terus kepada ku.. Padahal panggilan itu sudah lama hilang dalam hidup ku.. beberapa tahun sebelum ini aku pernah menjadi tenaga pengajar membina laman blog di daerah Serian dan Samarahan (sarawak).. Setiap pelajar yang aku ajar akan ada sesetengah dari mereka memberikan aku gelaran Cikgu selebih nya akan memanggil aku encik , Sir atau abang..  Dari yang kecil nya sehinggalah ke peringkat umur yang boleh aku gelar pak cik dan mak cik..

Tahun yang berlalu tidak pernah luput gelaran Cikgu diminda mereka.. 

Betapa bermakna nya gelaran Cikgu itu pada ku.. Dan kekadang panggilan itu membuatkan aku kepingin gelaran Cikgu.. Sebahagian kecil dari jiwa ku teruja menjadi warga pendidik..


Seandainya 10 tahun dari sekarang pantai ini boleh berubah, tahukah kita apa yang tidak berubah sampai kiamat?

Pukulan ombak  tidak akan berhenti, hatta sehingga hari kiamat.


Buat mereka yang bergelar guru. Tekadkan semangat. Tabahkan hati. Perjuangan kita mendidik anak bangsa masih belum selesai. (terasa aku jua sebahagian dari guru..ehhehe)






.



31 comments:

timm_bill said...

wah...cikgu...he3..

AkuTracy said...

waa..bestnya.. Kerjaya cikgu mmg mulia.. Even dah habis bertugas a.k.a bersara , msih ada yang panggil kita 'cikgu'..panggilan keramat..

Adi Herman said...

terima kasih cikgu!

.::: Princess MOMOY :::. said...

uwaa...mesti meresap dalam kalbu kalau sampai tersentak begitu. bolh faham

HannaNana Swift said...

wahh..ehemm3..hye cikgu !(tetiba),.haha

^^eKaTiKaH^^ said...

wah.. hehe.. hai cikgu wan ^^

aisya said...

sik mampu la mok jadi cikgu.. macam berat jak beban ya. hanya mampu nolong sikit2 jak.. =)

Eza Boom Boom :) said...

ktk pun ckgu blog kmk juaaakk. Terima kasih cikgu :D

Ana LuLu said...

selamat pg cikgu

Azzah said...

selamat ptg cikgu..rasa besar nk pikul gelaran tu kan?

una pedora said...

cikguuuuu :)

Abu Luqman said...

salam wan hazel

Wan_hazel said...

timm_bill

aahhaha..

Wan_hazel said...

AkuTracy

yep betul tu..keramat sungguh gelaran cikgu

Wan_hazel said...

Adi Herman

ahhaha..aok sama2..ehhehe

Wan_hazel said...

.::: Princess MOMOY :::.


ahahahaha..mesti lah

Wan_hazel said...

HannaNana Swift

hahaha..hey jugak

Wan_hazel said...

^^eKaTiKaH^^

hai..ehehhee..

Wan_hazel said...

aisya


aok nang berat beban ya..p seronok eh..ahahha

Wan_hazel said...

Eza Boom Boom :)

ehhehe..makceh..

Wan_hazel said...

Ana LuLu

hehehhe..peace

Wan_hazel said...

Azzah

a ah betul tu..

Wan_hazel said...

una pedora

aahhaha...

Wan_hazel said...

Abu Luqman

salam....:)

miz ruha said...

cikgu wan~~ ^_^

gelaran cikgu orang still akan panggil even dah bersara...

Atirah ★ said...

panggilan cikgu sampai bila-bila . :D

Syarafi[skyforce331] said...

cikgu kau ibarat lilin :D

Zierwa Zainal said...

abg wan knek tok pun cikgu juak nk.. cikgu IT.. hehe

Azza Afdzal said...

cita2 nak jd cikgu tp tak kesampaian...uwaaaaa

keri ikhwan said...

nanti kita sambut hari guru sama2 :D

shuhadaothman said...

salam cikgu :)