Wadah Madrasah Pengalaman: Ramadhan semakin menjauh . . .


Friday, July 18, 2014

Ramadhan semakin menjauh . . .




Assalamualaikum

Sejuk kekadang berkabus..

Aku duduk disudut jendela bas 
Berpura memandang ke luar tingkap
Menyembunyikan terjunan air mata yang laju sekali.
Ketika itu juga aku disentuh rindu yang paling dalam.
Tika dibuai rindu, 
Emosiku menyentuh di dasar paling rendah yang pernah dicapai dalam hidup ini.

Rindu akan keluarga ..
Sekadar meratap kepingan gambar dan kiriman warkah berbentuk maya. 
Pandanganku berkaca kaca. 
Satu persatu manik cairan menghentam kepingan yang sedang terbuka. 
Dengan pantas aku menggosok kelopaknya, 
Aku meneruskan bacaan mengawal sesak didada, 
Memaksa semua kabur pandangan tulisan ditancap mata.  

Entah mengapa saat semakin mengakhiri Ramadhan aku akan mula rasa keseorangan Sedangkan ramai teman yang sudi berkongsi perasaan malah luahan.
Mungkin aku sedikit malu berkongsi bersama teman realiti 
Dan biarlah aku memuntahkan rasa disini kerna aku tahu kalian hanya sekadar menerjah tulisanku dan bukan hatiku yang bertengek didahan yang rapuh..


"Wan..tauk sik kitak cuaca time pagi raya 1 Syawal ya mesti sama dengan Cuaca 1 Ramadhan..."

"Eh pa mek rasa cam biasa jak o..Pa lah kitak rasa??"

"ya kitak..sik posa mena..Mek dapat rasa eh..1 Ramadhan tok lain sikit..Cuaca nya hening jak..Sejuk..Terasa gilak Rahmat ALLAH ya datang mencurah curah..And mun tak rasa juak 1 Syawal dengan 1 Ramadhan tahun depan kelak...Cuaca nya nang lain...nak orang slalu madah..Bulan Ramadhan tok AlLLAH bukakkan pintu Syurga seluas luasnya and nutup pintu neraka serapat rapatnya"

"hahaha...mena ka..Insya ALLAH mun umur panjang dapatlah mek merasa cuaca ya lak o..Aamiin"


Sejak detik itu, aku tak pernah tido di pagi 1 Ramadan..
Sejak itu jugak 1 Ramadan bagi aku sangat bermakna..
1 Ramadan dan 1 Syawal lebih membuatkan aku insaf..

Terima Kasih .
Kerna mengingatkan aku…
Cuma kita tak merasakannya…

Ramadan berulang lagi..
Keseorangan..
Tanpa sesiapa..
Tahun ini benar benar membuat aku bertambah sayu.

Salam dari kejauhan
Salam perantauan

Mungkin Ramadhan kali ini
Nostalgia Ramadhan terakhir buat kita. 
Barangkali... 







.




7 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

Moga kita masih berpeluang dipertemukan lg dengan ramadhan akan datang..

InshaaALLAH.

Wan_hazel said...

insya ALLAH nuyui... skang pn dah macma macam dah jadi .. entah sempat ke tidak nak sambut syawal...

kalau umur pjg bjumpa lagi kot ramadhan tahun hadapan ..


...

timm bill said...

tinggal lagi beberpa hri je lgi untk rmadan..smoga ada ramadan lgi utk kita nanti..amin..#prayformh17

Ujud Al-ikhwan said...

Moga kita semua masih dapat berjumpa di the next Ramadhan, Aamiin Ya Robb.

Cik Itah@RRP said...

salam wan..iya ramadhan hampir meninggalkan kita :(

singgah sebelum bercuti esok :)
salam jumaat & selamat hari raya..semoga bergembira di pagi syawal nanti..salam kosong kosong ya hee ^_^

Miss Fatyn said...

selamat hari raya wan.

bleh buat tutorial buang iklan adsense webget tak? serabut nengok. sellu muncul dlm blog tnpa diundang :)

mamayaya said...

salam..lama tak jenguk blog ni. Amboi, pandai juga bersajak ye. Memang terusik hatilah bila wan cakap cuaca 1 ramadhan sama dengan 1 syawal. Moga setiap kali ramadhan dan syawal kita sambut dengan aman dan gembira.