Wadah Madrasah Pengalaman: aku memang kedekut..tapi bersebab


Thursday, June 10, 2010

aku memang kedekut..tapi bersebab







Salam korang






Siri pelajar IPTA/IPTS






Aku slalu dengar orang kate aku kedekut, tapi aku tak kisah waima dalam ati ade skit skit kecewe.huhuhu. Entahlah,nape orang kate aku kedekut... Law mengenai ilmu tu,aku tak pernah kedekut pun. Aku slalu gak tolong kengkawan, hmm, dalam kalangan aku and kengkawan, aku je yang jarang jarang nak beli barang kat kantin. Bukan tak de duit tapi masalahnye kekurangan duit. Terkadang aku slalu tengok manusia kat sekeliling aku kat tempat aku study semua nye kaya kaya . Tapi hakikatnya tak lah kaya mana pun berlagak je macam orang kaya. Tu pun dia orang guna duit pinjaman pelajaran dia orang.. Kecuali lah yang memang kaya.


Nape aku kedekut? Atau aku nie berjimat?. Orang kate pengalaman hidup tu banyak mengajar erti kehidupan, keadaan sekeliling pun. Daripada tu lah aku taw betapa susahnye nak cari duit, lebih lebih lagi zaman skang banyak graduan yang mengganggur. Mampu ke nanti nak bayar pinjaman??? Law aku,ada duit lebih,aku simpan masuk AMANAH SAHAM. Kan dah ada pelaburan yang berfaedah. Betul tak, dapatlah tutup lubang mase dah tamat study nanti.


Skang aku tak heran sangat dah dengan bebudak yang kejap kejap tukar handphone, beli belah sana sini, tak heranlah. Law duit sendiri tak pe. Law masih dalam tanggungan ibu bapa tu tak yah lah nak tunjuk kat aku. Aku bukan marah, cuma nak melepas geram je...hahaha.


K lah korang,aku kedekut bersebab taw. Ataupun aku nie orang yang suka berjimat. Barang mahal mahal tapi perut and poket kosong pun tak guna. Yang lebih tak berguna lagi law otak kosong. . .




Belilah barang yang betul betul kite perlukan. Tak yah makan kat tempat mahal sangat. . . Beli nasi bungkus tu pun dah cukup.



Papai




Aku berbicara masih bercermin diri, sekadar renungan untuk hikmah bersama. Jangan marah.












7 comments:

ツhʋƨиα ツ said...

:)GOOD

ni la ciri2 lelaki
yg betul
hehehe

keep it up ok
prgi mana pun
guna sifir ni slalu

Wan_hazel said...

tengs,,,peace..hehehe

nuyuEna said...

sy juge kdekut..(^___^)
pedulikkan org nk ckp pe..dorg pikir pndek...kte pikir tuk mse depan..
kan..kan..kan..

Norhayati Rostam said...

masak je takleh ke?
hahahah

Wan_hazel said...

huhuhu,,,betul2..tak yah nak blagak sgt...mase depan lebih penting...

nuyuEna said...

singgah lg..hee~
arini nmpk pic hazel cm L la...
rmbut cun la..~:P

Wan_hazel said...

nuyuEna

hahaha,,,tengs...ambut biase je tu..tak de pape..heehe