Wadah Madrasah Pengalaman: itulah kehidupan kan..


Thursday, July 29, 2010

itulah kehidupan kan..

.











Salam korang


Impian…mesti korang pernah dengar kan..”kejarlah impian itu”.. tapi bagi Wan..semua tu tak penting..Sebab Wan tak de impian or mungkin sebab filosofi hidup Wan “Keep the faith and nothing else matter”. Nape Wan tak de impian??? Bagi Wan..Nape nak kejar impian tu sedangkan ape yang kite ade sekarang nie berciciran.. Mungkin ade di antara kita nie nak rumah besar, nak kereta besar… betulkan.. hinggakan semua yang ada sekarang nie terabai.. mungkin tak semua.. fikirkan renungkan


Dulu Wan bercita cita sangat nak melanjutkan pelajaran dalam bidang graphic design.. tapi semua yang Wan nak , semuanya tak menjadi.. mungkin bukan rezeki and jalan hidup Wan bukan dilakar untuk kesitu.. So skarang Wan berusaha dengan apa yang Wan miliki. Apa yang Wan ada skarang seboleh boleh nya Wan kongsi untuk semua.. Bukan kah berkongsi itu lebih mulia..kenapa plak nak matikan fungsi CTRL+C = copy pada blog??


Andai nak Berjaya di dunia carilah ilmu,andai nak berjaya di akhirat carilah ilmu dan andai nak berjaya di dunia dan di akhirat maka carilah ilmu…


Pernah suatu ketika, Wan bertanya tanpa putus putus dengan berberapa orang BLOGGER. Bagaimana nak letak NUFFNANG dalam keadaan float kat bahagian kiri or kanan page.. Namun seorang pun tak pernah menjawab persoalan Wan.. Entahlah apalah sangat ilmu itu untuk disimpan hingga mati hinggakan tidak mahu dikongsi dengan manusia seperti Wan yang miskin ilmu ini...


“kenang budi or hutang budi”??? Wan pun tak taw…law hutang budi .. budi tu kena bayar ke?? Law kenang budi lak?? Bagi Wan bende tu tak penting pun.. Sampai sekarang Wan tak pernah nak minta apa apa balasan pun dari apa yang dah Wan lakukan. Tak hilang pun ilmu di dada . melainkan lah tu sumber pendapatan so kita selayak layak nya faham bukan..


2009, Wan pernah mem-wayer-ing sebuah rumah dengan 30 soket dan suis pakej dengan pasang meter skali. Dan gaji yang Wan dapat hanya RM40.00.. berbaloi??? hm,Atau tu ujian untuk orang yang tak berkelayakkan macam Wan mungkin gak nasib bagi manusia yang duduk dibawah.. menghampakan harapan seorang manusia apakah dosa nya??? Dengan gaji RM40.00 tu lah Wan menyambung semester Wan. Dengan pinjaman satu RM3200.00 tolak yuran RM2200.00. korang bayangkanlah keadaan Wan pada masa tu.







sekadar untuk peringatan..yang bawah tetap dibawah bukan...Yang beada diatas fikiran mereka takkan sama dengan fikiran orang yang berada dibawah






.



30 comments:

Bit Zamri said...

huwaaa~ betul3...
hah, wan nak tanya...
buleh x buat tutorial pasal shoutbox wan tu..mcm mana nak buat...
kiut....

Wan_hazel said...

wan dah wat tutorial..klik nie

http://wanhazel.blogspot.com/2010/07/tutorial-ajax-float-lebih-cepat-nak.html

cik elina said...

Yang beada diatas fikiran mereka takkan sama dengan fikiran orang yang berada dibawah.
i like.
:)

Wan_hazel said...

hehhee...tengs...itulah kehidupan kan...

♥♥♥zakiah♥♥♥ said...

lama zakiah xdgr pasal wan.. rindu pn ade...=)
ktne shoutbox wan?... zakiah musing ketam mencari.....

Wan_hazel said...

shoutbox wan ade kat sebelah atas belah kanan.."conteng conteng kat sini" klik je kat situ..hehehe

zty said...

sabo ye wan.
hidop ni umpama ro...*eh.bosan kot ayat tu..sambong sedirik erh.heee

Wan_hazel said...

sabo je lah kan zty..huhuhu..nak wat camne ..itulah kehidupan..huhuh

zty said...

hee.betui tu.sabaq separoh darik iman,
rasa dulu kat bawah.baru ader experience.buleh kasik experience kat org lain pulak.bila dah ada kat atas nti,*eh.cam jahat jer niat*hee

Wan_hazel said...

hahaha..zty nie ajar wan jadi jahat lak..ahhaha..nanti law jadi org atasan nak wat jahat lah..ahahha...gurau je

suzie rahman said...

Pernah suatu ketika, Wan bertanya tanpa putus putus dengan berberapa orang BLOGGER. Bagaimana nak letak NUFFNANG dalam keadaan float kat bahagian kiri or kanan page.. Namun seorang pun tak pernah menjawab persoalan Wan.. Entahlah apalah sangat ilmu itu untuk disimpan hingga mati hinggakan tidak mahu dikongsi dengan manusia seperti Wan yang miskin ilmu ini...


**suke ayat atas tu~ lalala
wink3...xkemana pon org yg kedekut ilmu tu..thks kt wan yg bnyk tlg blogger..nmpk keikhlasan berkwn tu,,, chayok2!!

m.i.a said...

alahai adik kak Mia ni.. Wan, dalam dunia ini ada orang kata yang kuat akan menang. Wan pun tahukan itu semua benar belaka.. tapikan wan sampai bilalah yang kuat itu boleh berdiri dengan kaki sendiri untuk sentiasa menang? Jadi kalau kita kuat, kita tolong yang lemah untuk sama-sama menang, moga satu hari nanti bila kita sudah lemah, orang lain akan tolong kita pula~

Dunia sementara sayangku. Kejarlah akhirat ya~

zty said...

hahhaha.zty pon nak buat tutorial gak.heee.takdala..
ha.ok gak tu.jom kita membuli org bawahan kita.hahahha.*bajet jadik org besar.*hahha

iza sweety said...

wan,jd follower iza lak

iza sweety said...

wan...ajr iza update blog k....jd follower iza k

KakTun said...

oh, ok.. rupanya bole klik si comel tu..:)
Tp wan, x bole nak taip la, tertutup ngan naffnang ad tu, or is it my lappy je?

Wan_hazel said...

suzie rahman

tengs..wan biase je..hhehe..tolong menolong kan amalan mulia

Wan_hazel said...

kak m.i.a

yengs kak mia..a ah lah kan kak mia..betol gak kan..kebanyakan yang besar semua bergantung dgn org bawahan..hm..tengs

Wan_hazel said...

zty

hahhaa...jum buli..cewah..hehehe

Wan_hazel said...

iza sweety

ok...nanti wan jenguk page iza sweety

Wan_hazel said...

KakTun

may be lappy akak je..nuff add yg pjg tu akak bleh close kan..klik je butang X kat tepi NUFF ads tu..pastu klik cute kitty wan tu..so akak dah bleh taip dah..hehehe

Siti said...

em.. ingat ni wan.. tak selalunye kite akan berada di atas.. dan tak selalunye kite berada di bawah.. sume tu lumrah alam.. takpe wan, biar susah skang, pasti ada kebahagiaan yg akan menanti wan satu hari nanti.. :)

Wan_hazel said...

siti...

tengs..tengs sesangat...betul tu siti

Nur Hayaty said...

huhu..nasib baik wan tak macam tuh,takpe lah wan,masih ada orang lain lagi yang suka nak tolong n suka nak minta tolong...Allah tahu akan segala2nya...buat baik dibalas baik,buat jahat fikirlah sendiri..huhu..nakmo sedih,sis kan ada...hehe

Wan_hazel said...

sis yatie


tengs sis...itulah kehidupan kan??

rara HAHA said...

i loikeee :)

tia said...

pelik kat blogger yg kedekot ilmu neh!

Wan_hazel said...

tu lah tia...ade gak blogger yg kedekut ilmu..huhuhu

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

biasa la wan..len org laen cara nye..
yg penting kite buat yg terbaek..
kdng2 kesusahan dtg sbb ujian dr DIA..diew uji begitu sbb diew tahu wan mampu selesaikan nye..

p/s: terima kasih sbb bnyk membantu put selama ni..
:)

Wan_hazel said...

put

welkam put...hhehehe,,tengs..