Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial 'blur'kan orang disekeliling dan fokus pada kita (Adobe Photoshop)


Tuesday, October 12, 2010

Tutorial 'blur'kan orang disekeliling dan fokus pada kita (Adobe Photoshop)

.




Salam Korang..


Hari nie nak ajar korang camna nak wat gambar korang diri korang jadi fokus utama ala ala DSLR lah..hehehe..Korang blur kan orang kat sekeliling korang..(Mode Micro).


Law korang nak.


Jum Tutorial

Mula mula korang open lah adobe korang dan gambar yang korang nak guna..


Lepas tu korang klik kat Tool klik Tool Blur..contoh cam kat bawah nie k.Pastikan korang klik simbol tu..law korang tak nampak simbol tu..korang klik kanan kat anak panah macam kat gambar bawah nie.Dan korang pilih Blur k.


D
ah tu korang klik lak kanan kat gambar korang..Dan korang akan tengok Pop up macam kat bawah nie..yang kat anak panah tu korang leh adjust size Brush blur korang k.



And korang blur kan lah kawasan sekeliling korang tu..


So law dah korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie..




Ok tu je

Senang kan

Selamat mencuba..

Owh ya..tengs tu kakak Wan..Wan guna gambar Konvo kakak Wan untuk wat Tutorial nie..dan korang law nak wat gambar nie pastikan pixel or size gambar korang kecil k..Law terlampau besar pixel or size nye korang akan mengambil masa yang agak lama untuk blur kan photo korang



14 comments:

DiEyLaH said...

wan..kakak kitak konvo unimas tek ka?

Wan_hazel said...

DiEyLaH

aok..marek konvo..lelah mek jadi tukang gambar...hehehe

puteri hangLIPAU^^ said...

hehe! wan thnks bab buatkan tutorial nih. hehe!

Wan_hazel said...

puteri hangLIPAU^^

welkam...wan taw caranye tu lah wan wat kn..law tak taw..wan tak wat..hehehe

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

besh la toturial banyaks...boleh jadik cikgu nie...tahniah...i like it!!!

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

tp nak tanyer gambar tu letak kat m.word atau kat power point!

Wan_hazel said...

MYA EL QAYREENA AZRYAN

erk...letak utk ape???guna adobe photoshop.//

zarul farhana said...

ala...xjadi la..xblur pon...

Wan_hazel said...

kene wat byk2 law gambar besar pixel taw

Teha Halim said...

wan , teha buat tak jadi pon . gmb tak blur pon :(

Wan_hazel said...

mungkin sebab pixel gambar terlampau besar..buat byk kali k

Teha Halim said...

umm , ok . teha cube (:

wardathul raudzah said...

macam mana nak carik pop up tu. tak jumperr pon.

Wan_hazel said...

klik kanan pada gambar..baca ye...