Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat diri kita banyak banyak dalam satu gambar


Wednesday, October 13, 2010

Tutorial wat diri kita banyak banyak dalam satu gambar

.




Salam Korang.


Hari nie Wan nak kongsikan macam mane nak edit gambar kita banyak banyak dalam sekeping photo..Macam yang kat atas tu..Korang nak tak wat gambar camtu?? Law nak


Jum Tutorial.


Mula mula korang snap lah gambar korang..dan pastikan kamera korang tak beralih kedudukan nye..hanya korang je bergerak gerak.. sekali snap tempat len,skali snap tempat len.Law bleh guna tripod bagi mengelakkan gambar atau kedudukan kawasan korang beralih...(alternatif lain cari je tempat yang tinggi dan rata untuk letak kamera korang..)




Ok law korang dah ada gambar..Korang open Adobe and gambar gambar korang.



Lepas tu korang klik kat satu gambar and then korang tekan CTRL+A serentak dan CTRL+X serentak untuk potong gambar dan klik lak kat gambar korang yang lain (gambar yang digunakan untuk Background) and tekan CTRL+V untuk paste..dan akan jadi cam gambar kat bawah nie.



Lepas tu korang g ke tool layer kat bahagian kanan ..korang nampak tak anak panah kat bawah nie..korang leh adjust opacity gambar korang..so korang senang nak padam bahagian yang perlu dipadam..hiraukan anak panah kuning tu k..



Lepas tu korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie..Gambar bertukar kabur bila korang adjust opacity gambar korang tu ke jumlah yang kecil.Kat anak panah biru tu .



Lepas tu..korang klik lak kat tool sebelah kiri..klik Eraser..cam kat anak panah bawah nie.


Law dah korang ke gambar korang lak..dan padamkan gambar yang bertimpa..Contoh cam kat bawah nie..Wan padamkan setengah gambar tu..


Lepas tu korang Adjust balik opacity gambar korang ke jumlah 100%.Dan lepas tu korang teruskan dengan gambar yang lain..dengan langkah yang sama.



Law korang dah siapkan semua gambar korang..Makna nye korang dah dapat hasil akher..Selesai..



T u je

Senang kan..

Selamat mencuba..



.



16 comments:

iszieylyanziy said...

wah,,,info ni,,maceh

tia said...

lawaaa ah!
terbaek! :)

izee said...

wannn kamu mmg superbb..izee cuba tuto wan xterror lg.xjadikk! frust..hehee mlm ni pas keje nk try lg.ni tuto baru plak..wahh xsabar nk cba..

t dh jadi izee bgtau sifuu ek..

Cikgu Nurin said...

sukeeee sangat ngan tutorials kat sini...nanti kalu ada hasilnya...boleh tunjuk kat hazel yee...?

Wan_hazel said...

iszieylyanziy

tengs

Wan_hazel said...

tia

tengs tia...

Wan_hazel said...

izee

hehehe...slow2..eceh...bleh tu..nanti bleh jadi pro...

Wan_hazel said...

Cikgu Nurin

a ah..law dah de hasil wan nk tgk taw...

kakLuna said...

wah! pandainya! m so impressed!! tapi nak cuba belum tentu bila...akak edit guna photoscape je, editan biasa, tak sekreatif wan tu.. :)

Memo_Hazel said...

poalh untok i juak. hehehe. aarrr. u arrr. (:

Wan_hazel said...

kakLuna

akak...gune photoscape basic nye edit je tu..tak leh nak godek2 edting pun..law akak gune photoshop..gempak nye editing pasti bleh.

tengs kak..wan tak lah kretif mane..ok2 je..

Wan_hazel said...

Memo

ok lak i snap pic u n i edit k...peace..

i am S!L4H.. said...

wahh gempak la edit cmtu..
byk dh tgok wan edit..
tp nk wat tu x sempat2..
hehhh~

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

hehehe..tengs..nanti law betul2 free bleh wat n wan nk tgk hsilnye k

ʆαɳɢ said...

ergh! mcm tu rupanya baru aku taw .. thanx ea !

♥[tahirah]♥ said...

THANKYOUUUUUU
<3