Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wajah dibalik Frame _ ADOBE PHOTOSHOP


Saturday, November 20, 2010

Tutorial wajah dibalik Frame _ ADOBE PHOTOSHOP

.

Salam Korang...


Hari nie Wan nak wat Tutorial wajah dibalik Frame ..Hahaha..sebarang je Wan nak kasi tajuk tu..Tak pe lah kan..janji korang nampak hasilnye macam kat gambar atas tu..Law korang nak try..

Jom Tutorial...

Mula mula korang snap lah gambar korang kan..Law dah snap..Korang open Adobe korang..And gambar korang..Wat satu New File..size terpulang kat korang..Law yang guna tu..Wan guna size 500 x 600.Macam kat gambar bawah nie..


Lepas tu korang potonglah gambar korang tu..And pindahkan kat New File Putih tu..Korang leh potong guna tool segi empat kat anak panah dalam gambar bawah ni..CTRL+X untuk potong dan CTRL+V untuk paste.


Lepas tu korang wat New File lagi.Tapi pastikan New File kali nie background nye Transparents k..

Law dah selesai ..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..

Dan lepas tu korang klik lak kat tool yang macam cat kene tuang tu..kat anak panah tu..pastikan yang kat anak panah bawah tu warna putih k..Dan akan jadi macam gambar kat bawah nie..


Dan lepas tu korang klik lak kat anak panah macam kat anak panah kat gambar atas tu..And korang wat satu segi empat kat dalam tu..Korang wat nipis skit k..Lepas tu korang tekan lak CTRL+X dan CTRL+A dan CTRL+X..ekot urutan k..


Lepas tu CTRL+V kat gambar korang..Dan akan jadi macam kat bawah nie..


Dan lepas tu korang kurangkan opacity gambar frame korang lak..tengok macam kat gambar bawah nie k.

So korang senang nak padam frame yang korang tak guna...Untuk watkan jari tu terkeluar dari frame tu..Guna eraser tool k..Macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..


Dah selesai tu..korang padam lak gambar korang yang di luar frame lak..Macam kat gambar bawah nie k..Klik kat anak panah no1 tu untuk select gambar korang..dan kat anak panah no2 untuk eraser tool..Dan kat no3 lak..korang padam yang ruangan yang wan conteng tu..


Dan lepas tu korang burn kan lak gambar korang..Klik kat anak panah macam kat gambar bawah nie..guna Burn Tool k.Lepas tu korang burn kan ruangan yang wan conteng tu..

Dan hasilnye akan jadi macam kat bawah nie..


Bila dah selesai korang select lak kedua dua layer macam kat gambar bawah nie..


Lepas tu korang klik kanan kat layer tu..dan klik Convert to Smart Object..


D
an korang akan dapat hasil macacm kat bawah nie.


Lepas tu korang klik kanan lagi..And korang klik Blending options.

Dan lepas tu korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..korang tick kat ruangan drop shadow k..ekot je macam kat gambar bawah nie.


Lepas tu siap..Selesai lah gambar korang..



Ayat ayat tu korang leh taip sendiri lah k..senang je..hehehe..peace..


Tu je..

Selamat mencuba..


.



20 comments:

syasya❤ said...

wan bt0l2 kaya dngan tut0rial an??
bg0s3!pemurah.. :)

Wan_hazel said...

syasya❤

hehehe..semua nye utk dikongsi..

caliph shuriken said...

nice en3..
sy reti sikit2 jaa guna blending options.. klau simple2 edit bole laa...

Wan_hazel said...

caliph shuriken

wan dulu pun tak taw nak gune adobe nie..oleh kerna nak mencuba..wan godek je adobe..hehehe

Afiq Bukhari said...

terbaik r wan gambar ni..cool~! :D

Wan_hazel said...

Afiq Bukhari

tengs bro..ehehhe

puteri.diyana said...
This comment has been removed by the author.
♥ ohh solehah ♥ said...

hehe..mok try lok tutorial tok.hee :)

Wan_hazel said...

♥ ohh solehah ♥

ok..try sgek2..hehehe

♥ ohh solehah ♥ said...

yeyet..dh polahh..kacak..hehe
*yerr.tg muji keja dpun.ngee

http://ohhsolehah.blogspot.com/2010/11/terima-kaseh-wanhazel.html

Wan_hazel said...

fatin hanani

waaa...bagus2..mek nak tgk

puteri.diyana said...

suke tutorial nie.

Wan_hazel said...

pu3

tengs

wAnA said...

waaa !!!
besh nye !!
nak try ah hehe :D

Wan_hazel said...

wAnA

hehehe..ok try lah ye..law dah siap wan nk tgk taw

Miza Yusof said...

sanagt menarik.

Wan_hazel said...

tengs miza

puteri.diyana said...

ur welcome...ingtkan da tamaw bls tdi..

Wan_hazel said...

hehehe...nape lak tak nak balas pu3??hehehe

puteri.diyana said...

yela..errr...nothing...