Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat mata besar..Anime face (kawai)_Adobe Photoshop


Friday, December 17, 2010

Tutorial wat mata besar..Anime face (kawai)_Adobe Photoshop

.

klik untuk pembesaran


Salam korang...


Hari nie Wan nak wat Tutorial wat mata besar..Anime face(kawai)..Nampak tak gambar Wan kat atas tu??Seram ke comel???hahaha..Law korang nak wat..

Jum Tutorial..



Mula mula macam biasa lah Open Adobe Korang...Adobe yang Wan guna kali nie Adobe Photoshop CS5. Korang leh download kat Bahagian Tutorial Wan k..Law korang dah Open Adobe korang..Korang open lak gambar yang korang nak edit tu..Guna je gambar korang yang nampak mata..hahaha.




Ok law dah..Korang klik lak CTRL + SHIFT + X kat keyboard korang serentak.Law tak nak tekan keyboard..Korang klik Filter>Liquify...Law dah korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..



Ok law dah..Korang klik kat anak panah no 1 macam kat dalam gambar atas nie..Dan korang adjust lah Brush size korang yang dalam petak tu..Ekot brapa besar yang korang nak..Yang lain jangan ubah..Lepas tu..Korang klik lah kat mata korang k..Klik sampai mata korang besar..Ekot sepuas hati korang..hehehe..Tengok kat bawah nie k..Contoh



Dan hasil dah besarkan mata..Kat bawah nie..



Selesai step besarkan mata..Skang kite nak putihkan skit wajah kite.. kasi macam patung ..Korang tekan lak CTRL + J serentak kat keyboard korang..Untuk dapatkan salinan layer..Tengok kat bawah nie..



Law dah..Korang Tekan lak ALT +SHIFT + CTRL + B serentak kat keyboard korang..Dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Lepas tu korang klik je OK...



Selesai step nie..Korang ubah lak Layer korang tu..Macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..Ekot je..Opacity tu korang leh ubah ekot kesesuaian korang k..


So selesai...Tukar warna anak mata tu korang leh cari tutorial tu kat bahagian tutorial Wan k..Lain lain korang leh edit sendiri..Kasi gempak skit photo korang....




Ok korang..

Tu je..

saranghaeyo

Selamat mencuba.




.



53 comments:

Fina Fento said...

fuh. macam best je ada mata besar kan. comel je :D

sy sepet=.=

makcek bukan nenek said...

mesti cuba ini !
tunggu . heheh

King Of Single said...

ohh gune liquify tu...dlu ade gak blajar..haa p bab wanekan mate tu lom try ag..jap lagi nk terjah tutor wan pasal wane mate tuu..hee tengs yaw~

nIEza AniEyZa.... said...

comel la...nk wt gakla..hihi

deela_cakap_merepek said...

cute da jak mata besar ya :)

puteri.diyana said...

hahha..
comel2..
sukenye..
thx coz bgtaw aw..
=)

Wan_hazel said...

Fina Fento

ahhaha..best..macam kartun..ehhehe

Wan_hazel said...

makcek bukan nenek

nanti wan nak tgk taw law dah siap

Wan_hazel said...

King Of Single

welkam..ok2..selamat study tuto wan..eheheh

Wan_hazel said...

nIEza AniEyZa....

wat taw..nanti law dah wat..wan nak tgk gak..

Wan_hazel said...

deela_cakap_merepek

hahaha..kmk nang kiut bah..ehehhe

Wan_hazel said...

puteri.diyana

welkam..try lah pu3

KuBi said...

WOW!! HEBAT2!!!

Wan_hazel said...

kubi

tengs...try lah

zOeY zAu YaH said...

wannn..huhu kite dah download adobe ps kamu tu kan..tapi kite x tahu nak edit sgt pastu plg haru x leh save huaaa....okes,kite sgt jakun,sila jgn gelakkan kite..hehe help mee..!!

Wan_hazel said...

zOeY zAu YaH

hahaha..cian nye,,,eh terketawa lak..camnie je..save ..klik file lepas tu save as..n pilih format png or jprg k..tu je

Fiza said...

takutnyer fiza tgk.....

Fiza said...

takutnyer fiza tgk....

puteri.diyana said...

alllahhh...
pu3 x dek cs 5 lah..
d cs 2 jep..
kalo cs 2 boley wat cmnie ke?

Izzan Salwana said...

Alolooo, comel gile bibir lps edit, hahaha

Wan_hazel said...

Fiza

erk..nape lak tkut fiza??hehehe

Wan_hazel said...

puteri.diyana

pu3 tgk lah tool nye...law ade..bleh tu...

Wan_hazel said...

Izzan Salwana

ahahha...tu warne je ..hehehe..

puteri.diyana said...

em..
tgk cm xdek je..
sedeynye..

Wan_hazel said...

pu3


tak de lah tu..law tak de..ehhehe...

.::cEritEra Hati FaTiN::. said...

hahaha..awakk..comelnya hasilnya..hihi

Yan said...

salam jemput join contest http://www.mayaqarmyla.net/2010/11/contest-20-hari-meneka-mata.html

pandainye wat camni,.

husna said...

wow, besnya blog wan hazel ni!!!

Wan_hazel said...

.::cEritEra Hati FaTiN::.

tengs...try lah wat...

Wan_hazel said...

husna

tengs....blog wan biase2 je...

Wan_hazel said...

Yan

ok..nanti law free wan jenguk k..

Rara Farah said...

agagag..kiut giler wan...

Wan_hazel said...

Rara Farah


tengs ..hehehe...

cik Diva said...

bes ouh blog nie.. nk try ler...

Wan_hazel said...

cik Diva

tengs...try lah ye..nanti law dah sia kasi taw..wan nk tgk..ehehhe

honeyvsbee said...

wan terer tul lah...

Wan_hazel said...

honeyvsbee

eh..wan tak lah terer sgt...

cik ateen said...

hye..
suke guna photoshop yer..
sila ker
http://sisillybilly.blogspot.com/2010/12/dvd-video-tutorial-photoshop-top-secret.html

mne tau awak berminat..
:))
if sudi jom follow blog saya.. :)

Wan_hazel said...

cik ateen

ok2..tengs taw kasi taw...

ツCik Ch0kiEツ said...

comel ! hehe :)

best sangat tuto nih.. dah jadi ^^'
suke :D mata wan beso.. kawaii boy. hehehe peace wan..

Wan_hazel said...

chokie


hehehe..tengs...hehehe..alahai malu nye..ahahha...

Cik Chokie said...

wan, wan nak tny.. mcm mana nak pink kan bibir tuhh ?? pakai pe ekk ? hehe =)

Wan_hazel said...

owh yg tu..leh tgk tuto nie k..aplikasi yg sama ..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/09/tutorial-tukar-warna-anak-mata-adobe.html

Ct Nur Aliah. said...

wooh , jadi thanks ~

Wan_hazel said...

welkam..peace

Azza Rynna said...

selain tekan serentak shift + ctrl + alt + B x de bende lain ke nak tekan...susah lah nak tekan dorang sume serentak

Wan_hazel said...

Azza Rynna

susah ke??mane de susah pun..huhuhu

ratu said...

thnx bro, menjadi :D awesome! kter nak pinjam tutorial ni. nt kter kredit kt bro . thanx :D

Love story said...

Macam mane nak download adobe photoshop cs5 ? cube bgi link dkt ieyra boleh ? tak jumpa laa ://

Love story said...

Cube bgi link free download adobe photoshop cs5 kt iera . tak jumpe :// help2

Wan_hazel said...

cari kat sini k..

http://wanhazel.blogspot.com/p/download-software.html

Shamsinar Ibrahim said...

salam, wan, macamane nak buat tulisan jawi gna adobe?

tq

Wan_hazel said...

tak dapat wan pun dah cuba..wan pun ta taw...maaf taw//