Wadah Madrasah Pengalaman: Teknik menarik Adobe photoshop CS5..(Remove image)


Wednesday, December 15, 2010

Teknik menarik Adobe photoshop CS5..(Remove image)




.



Salam korang...


Ramai yang tanya kat Wan..Apa yang best mengenai Adobe Photoshop cS5 nie..kesemua tutorial adobe photoshop sebelum nie boleh je korang guna untuk Adobe Photoshop CS5 nie..Ok jom kite tengok trick yang best.Law korang blum download g..korang g link lip lap lip lap nie k..


ADOBE PHOTOSHOP CS5


Mula mula korang open lah Adobe Photoshop korang tu..Lepas tu open lak gambar yang korang nak remove image tu..Kira macam image kat dalam gambar tu korang tak nak..Law Wan .. Wan guna gambar kat bawah nie untuk Tutorial nie..




Lepas tu korang klik kat anak panahkat gambar atas tu..Pastikan korang guna tool Quick Selection Tool.Law tak de..Korang klik kanan .macam kat bawah nie..



Lepas tu korang select lah gambar korang guna Tool tu..klik and gerakkan Tool tu sampai lah satu image tu habis korang select k..Macam kat gambar bawah nie..



Dan lepas tu korang tekan Shift+F5 kat keyboard korang serentak k..And korang akan nampak pop up yang macam kat gambar bawah nie..


Korang ekot je yang kat dalam gambar bawah nie k...



Dan korang klik OK..Lepas tu korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..Tada...


Percaya atau tidak..Percayalah...hehehe.


Selamat mencuba..

Papai..

.



24 comments:

Mohamad Amzar said...

tengs !

Wan_hazel said...

welkam bro..ehehhe

Mohamad Amzar said...

perbanyakkan lah lg !hee

♥ solehah ♥ said...

yerr..
memang magic sungguh kn?hehe..
okei2..donlod lok.haha

alienelliz said...

ya betul boleh buat cmtu..haha cm x cye je..sat2..aku tgh download ni..nanti nak cuba..haha

amira said...

wahhhh..kagum.. *blink2 eye*

Wan_hazel said...

Mohamad Amzar

kene tggu..hehehe.,..

Wan_hazel said...

♥ solehah ♥

hahaha...donlod lah ktk...

Wan_hazel said...

alienelliz

hahaha..donlod n try lah k...heheheh

Wan_hazel said...

amira

hehehe..peace

♥ solehah ♥ said...

okei.bru saya pcaya..hehe.. :)

~hAKim ZaiLAn~ said...

mantap ah!tapi camne dye reka gmba blakang or tu ek?pelik2..haha

Wan_hazel said...

♥ solehah ♥

bagus2..ahahha

Wan_hazel said...

~hAKim ZaiLAn~

die ambik gambar sekeliling n tampung kat gambar tu..camtu je..

King Of Single said...

mantapp! magicc..haha
makaceh wan ;)

King Of Single said...

YEAYY! DA TRY UH....SGT SYIOK..HAHA MAU GULING2

Wan_hazel said...

King Of Single

hahaha,,,mantap kan..magic tu..ehehhe

Iqa said...

Wan, Iqa dah buat dah. Tapi dia nampak bekas object yang kita nak remove. Macam mana eh?

Wan_hazel said...

Iqa

bekas??maksudnye line kat tepi tu??so kene select betul2 taw gambar tu

Che Sakinah said...

wow... cangih.. hehehehe.. dah ade tapi baru tahu boley buat cem tu ... thanks! =))

Wan_hazel said...

welkam..ehehhee..peace

Vaishnavi said...

kenapa tak jadi...lepas tkn SHIFT+F5...ade pop-up box kan...dlm tu, yg bahagian Contents tu.....ade tulis 'Content-Aware' kan...tapi sy punya dia tulis 'Foreground Color'.......???? Help me please !

Wan_hazel said...

tukar kan k...kan ada anak panas tepi tu

Hanie Xavier said...

Hi Wan Hazel..
I'm Hanie. dah lama tengok blog Wan. suka sangat dengan design yang Wan buatkan ni. Hanie pun dah banyak study dari tutorial yang Wan buat semuanya oke. :) tp hari ni Hanie nak tanya kat Wan. Hope Wan dapat tolong Hanie la. sebab ni urgent. mengenai adobe.

Macam mana nak buat kalau kita nak edit satu picture tu, asingkan background and tulisan, buatkan dia dalam two layer. kita tak de softcopy lain untuk background. so kena buat tulisan tu hilang dahulu baru boleh ambik background tu tanpa mencacat-celahkan background tu sedikit pun. Macam mana nak buat ye Wan ? kalau boleh Wan tolong. Wan reply / pm je kat facebook Hanie. kat sini. http://www.facebook.com/3vyxiii.Havi3 atau kat sini Hanie_bea92@ymail.com.

thank you sangat ye Wan. Happy New Year 2013. hehe