Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Art Word (Kawaii cute Fonts) Adobe Photoshop


Saturday, January 1, 2011

Tutorial Art Word (Kawaii cute Fonts) Adobe Photoshop

.


Design 1
Design 2



Salam Korang...

Hari nie Wan nak wat tutorial Cute editing Fonts lak..Kawaii..Design nie korang leh letak kat side blog korang..Law sesape dah taw tu..Tak yah lah tengok k..Nie tutorial Bagi yang tak taw je..Ok nie tutorial pertama Wan bagi tahun 2011..Nampak tak design kat atas tu??Law korang berminat..

Jum Tutorial...


Senang je nie...Mula mula cam biasa lah ..Korang open adobe korang..And korang Wat New File..Size tu terpulang kat korang...ekot kesesuaian Blog korang..Pastikan Transparents k..And korang taiplah word korang..Contoh yang Wan guna ialah My Profile.Fonts tu korang leh download k.




Selesai step tu..Korang Ekot step Blending nie lak.

Step 1 :
Korang klik kanan kat tulisan korang tu tadi..And korang akan dapat Pop Up macam kat gambar bawah nie..And korang klik lah Blending Option..



Selesai tu..Korang akan dapat pop up macam kat gambar bawah nie lak..Korang ekot je macam kat gambar bawah nie k..


Kat anak panah dalam gambar atas tu..Korang leh ubah warna Fonts korang..Klik je kat situ..



Step kat dalam gambar atas tu lak..untuk Wat fonts tu macam timbul..Yang nie penting sikit..Korang ekot je macam kat atas tu k..Besarkan gambar tu..Adjust je ape yang ade..jangan sampai tulisan tu berpetak je k..Angle tu korang kene ekot..




Ok step yang kat atas nie lak..Step Stroke..Tebalkan Fonts..Korang leh godek godek Blending options nie k..Lepas tu selesai...Godek godek jangan sampai cacat lak k..hehehe

So selesai untuk design 1..Law nak design 2 lak..Korang klik kat anak panah macam dalam gambar kat bawah nie..Klik kat anak panah 1 tu..lepas tu anak panah seterusnya k..Warna tu korang leh abaikan..



Ok..law dah..Korang wat lah bentuk segi empat kat Fonts korang tu..dan korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..



Lepas tu korang tarik layer petak korang tu ke bawah layer tulisan korang k..Nampak tak anak panah kat sebelah kanan tu..dalam petak layer tu..korang tarik je layer petak ke bawah..So akan jadi macam kat gambar bawah nie..




Dah selesai..Korang ulang balik Step 1 yang kat atas tadi..yang Blending Options tu..

Lepas tu korang akan dapat hasil macam kat atas design 2 tu..


So Selesai..


Selamat mencuba..

Papai



.



32 comments:

Mohamad Amzar said...

nice!

♥ solehah ♥ said...

ada doremonnnn!!hehe

misz FaTiN said...

nice lah..
nk tny ckit bule?..
yg wan guna nu,, font ape ye?.. ^_^

Wan_hazel said...

misz FaTiN

bleh je..tulisan kinkei name nye...

misz FaTiN said...

owh.. teng wan.. ^_^

Wan_hazel said...

misz FaTiN

welkam...hehehe..peace

~MiKaPaRaDiSe~ said...

wan..mana nak download font ala2 yg yg wan buat tu...

Wan_hazel said...

tengok tuto wan nie k

http://wanhazel.blogspot.com/2010/04/cara-nak-dapatkan-and-masukkan-font.html

faraheartbeat said...

wan fara ta jmpe tulisan kinkei uh .

Wan_hazel said...

faraheartbeat

nah donwload kat link nie k

http://www.getfreefonts.info/free_font.kinkie.html

m!ss sufea said...

cool

Wan_hazel said...

tengs...peace

SaySay said...

cool! bleh buat assignment gempak klu cam ni. tenkiu =)

Wan_hazel said...

SaySay

hehehe..welkam..leh je wat asigment gempak..ehehhe

Habibah said...

wan..
kenapa bila sy try buat utk design 2, bentuk segi empat tu tak jadi pape? perlu buat layer baru ke?

Wan_hazel said...

Habibah

t5ak perlu..try tgk betul2 kat gambar design kedua tu k...kat tool atas skali tu...

Habibah said...

owh..dah jadi..tak prasan la pulak...thanks! :D

Wan_hazel said...

tengs..ehehhe

Hanis Zakirah said...

wan,cam na nk pasang side bar yg tajuk dia ada gambar2

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah

yang tu kene coding dlm edit HTMl lak...

pyqah said...

x de adobe

lyndaz said...

xdpt pon blending tu..
dh right click tp xde pop-up cm wan buat

how2?

Wan_hazel said...

klik betul2 taw..pastikan ekot step yg betul

syafiq said...

dn mcm ane nk copy url bley ajar sye x sye msh xpaam lagi bab bru nk bljr bley ye

Wan_hazel said...

copy Url tu adlah link yg kat atas tu..
contoh nye mcma nie

http://wanhazel.blogspot.com/

yg tu lah URL>ehehe

t i l a h i said...

wan , lps right click then msok blending options tu , aq tgok xdepon tmpt ntok aq tuka wane fonts tuu ?

Wan_hazel said...

aik..pasl lak tak de...

zana said...

wan cne nk dowld fonts tu ye..

Wan_hazel said...

download sini http://wanhazel.blogspot.com/2010/04/cara-nak-dapatkan-and-masukkan-font.html

zana said...

thanks wan :)

riema afifa said...

abang wan , kenapa riema buat tak jadi ea ? Mase step buat petak kat font tu, die tak jadi mcm abang wan punye, riema punye die jadi kotak tu transparent, tak full . err, paham tak ? tolong !

Wan_hazel said...

ubah opacity dia taw..ada yg kat atas skali tu..ada opacity dia..