Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat glow line pada badan_adobe Photoshop


Sunday, December 26, 2010

Tutorial wat glow line pada badan_adobe Photoshop

.

Gambar yang Wan guna nie..Gambar kawan kawan Wan masa di UTM semarak


Salam Korang..


Hari nie Wan nak wat tutorial glow line lak..Nampak tak gambar kat atas tu???law nak wat..

Jum Tutorial..Senang je.


Mula mula korang open lah Adobe korang..Owh ye..Tutorial nie Wan guna Adobe Photoshop CS5 ..Adobe version len pun bleh gak wat Glow line nie k.Korang open Adobe and gambar yang korang nak wat kan k.



Lepas tu korang watkan satu layer lagi kat gambar korang tu..tengok macam kat gambar bawah nie..Klik je kat anak panah macam kat dalam gambar tu.


Law dah..Korang klik kat anak panah yang macam pen tu...Ekot je macam kat dalam gambar bawah nie..


Ok..Selesai step tu..Korang klik lak kat gambar yang korang nak wat tu..tengok macam kat gambar bawah nie..Mula mula korang klik satu titik..Dan lepas tu korang klik lak satu lagi titik..Korang jangan lepas untuk titik kedua nie..Korang tarik titik tu ke tepi..



Macam kat gambar bawah nie..Law dah selesai titik tu..Korang wat je yang selebihnya..Titik yang ketiga korang klik je..Secara auto line korang akan terbentuk..Sebalik nye plak pada titik yang ke4..Korang terpaksa ekot cara titik yang kedua ..Dan seterusnya.

Dan selesai..Korang akan dapat hasil yang macam bawah nie k..


Selesai semua..korang klik lak kat brush..macam kat anak panah dalam gambar nie..Pastikan korang guna basic brush k..Warna lak..Korang leh pilih nak warna apa..Warna tak penting sangat.


D
ah selesai tu..Korang klik balik kat tool pen korang tu..


Dah kilk..korang klik kanan lak k..Dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..


Korang klik lah Stroke path tu k..Dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie...Korang tengok and ekot ape yang korang nampak k..Ekot macam kat gambar bawah nie.



Dan korang klik OK.So korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Cara nak buang line TOOL pen tu lak..Korang tekan je DELETE..


Lepas tu korang DOUBLE klik kat layer..Macam kat anak panah kat dalam gambar atas tu..Dan Pop Up akan klua k..


Korang leh ekot or ubah warna ..



Dalam Blending Option nie..Korang leh godek godek k..Sampai hasil yang korang dapat tu..korang puas hati..




Last step...Korang klik kat eraser Tool..Korang padam lah bahagian line Glow korang tu..Sampai line Glow korang tu nampak macam berpusing kat badan ..




Dan selesai..


Senang tak??


So selamat mencuba...



.



44 comments:

♥[tahirah]♥ said...

Wan, Thanks A Lot !
Nak try lah nanti. HAHA. maklomlah tk terer maen PS2 nii..

aima in luv said...

dh lama nk belajar wt bnda glow line.. tp x reti.. thnx sbb ajarkan....

Wan_hazel said...

♥[tahirah]♥

hehehe...buka PS2 lah..cs..adobe..hehehe..

Wan_hazel said...

aima in luv

welkam....hehehe..selamat mencube k

MAKCEK bukan NENEK said...

dah lama cari tuto nih !
thankz wan ^^

Wan_hazel said...

MAKCEK bukan NENEK

welkam...nanti law dah wat ..wan nk tgk k

lassiegewdix said...

wah ! beshnye .
nty lassie nk try wat
kalau tak jadi .
lassie tnye wan otey ?

namok said...

wan ! haha nie yang namok carik carik , harhar , ty ty bebeh :)

Wan_hazel said...

lassiegewdix

ok..nanti law tak ley..tanye je..n law dah jadi..wan nk tgk k..ehehhe

Wan_hazel said...

namok

welkam2..heheheh..

Nieza Micha said...

wan... nieza tak faham sampai yg kene klik brush tu... lpas klik brush pilih kaler then klik pen tool balik...? tak faham... huhu....

Kiera Qaira said...

nice entry...
hebat LOL

Nieza Micha said...

huhu... takpe2 wan.. dah jadi... thanx...^_^

Wan_hazel said...

Nieza Micha

hehehe..ok2...wan nak tgk taw..law dh siap..ehehhe

Wan_hazel said...

Kiera Qaira

hehehe..tengs...

honeyvsbee said...

ada facebook

http://www.facebook.com/honeyvsbee

dah buat tadi pastuh akk delete

Nieza Micha said...

hehe... nieza siap wat entry... nah... tgk...XD

http://niezamicha.blogspot.com/2010/12/percubaan-buat-glow-line-ikut-tutorial.html

Afiqah Fatin said...

mencurah² nak idea ktk molah tutorial ow. jeles kmk tgga. xpa. one day lak mesti ya suma beguna glak². :)

Wan_hazel said...

honeyvsbee

ok kak..

Wan_hazel said...

Nieza Micha


tengs...hehehe..nanti wan tgk..

Wan_hazel said...

Afiqah Fatin

hehehe..mena ya ooo..makceh..

ieyza said...

wan...senang pada org yg pandai guna..mcm akk nie...aduhaiii...pandai tgk jer...huhuhu

Wan_hazel said...

ieyza

ehhehe..akak godek2 je..senang tu..

dabuldahi said...

hihihi.. style..

King Of Single said...

tanx wan ;)

Wan_hazel said...

dabuldahi

tengs taw

Wan_hazel said...

King Of Single

welkam..peace

hamihemo said...

nak try la hehe..emmm blog anda telah dfollow

Wan_hazel said...

hamihemo

tengs and selamat mencuba..

Qhamel said...

wan.. tlong skit bule?

nape lepas buat stroke path tu, kaler tu jadi tbal kat tengah n nipis kat hujung..

Wan_hazel said...

Qhamel

kaler???maksud nye camne erk??

Izatysff said...

adobe cs3 boleh gne ke?

Wan_hazel said...

pun leh gak..tool sama je

zarul farhana said...

napa xda pon stroke path tue...dh clik knan dh xda pon...

Wan_hazel said...

dah wat new layer ke???law blom kompenm tak dapat...

cik aida said...

THANKS A LOT WAT TUTO NI..AIDA DAH CUBE...JADI!!!

WAN, MCM NE NAK BUAT GARISAN YANG KAT TEPI EKOT PIC TU????JADIKAN EA DARI WANE ITAM KE WANE LAIN, MCM PINK KE PTH KE

Wan_hazel said...

klik je kat yg hitam putih tu..nanti akan kuar satu box

Nur Zulaikha said...

saya xfhm kat tempat eraser tool..bila saya nak padam yg glow tu pdm yg titik tu still ad..cmner erk ?

Wan_hazel said...

padam yg titik ??macma mana tu??

cikk syerot said...

kenape ek stoke path tu takada , dah buat new layer ,cam mane nie ekh ? huhu T.T

Wan_hazel said...

dah wat guna pen tool tu tak??

Ainey said...

Thanks hihi dah pandai dah ;) Tp masih belum terror lagi. Thanks a lot.

SorayaHanis said...

tq wan. dah jadi.slama ni tercari cari tutorial ni,tp yg ade tutorial kat youtube yg x bes.. hehe thanks a lot. ^^

Mazelina Zaini said...

kenapa tak keluar stroke path eh wan ? new layer ninaa dah buat