Wadah Madrasah Pengalaman: Hati hati dengan email _ You has been hack by ME


Monday, September 26, 2011

Hati hati dengan email _ You has been hack by ME

.


Assalammualaikum...


We are anonymous.
We are legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us!


Kali nie Wan nak wat satu entri yang berbentuk nasihat atau dengan kata lain yang berbentuk cara cara mengatasi dari terkena HACK...Mungkin tidak seratus peratus JIKA anda seorang yang CUAI..


Pertama..Berhati hati dengan teknik Sosial Engineering..Contoh nya macam nie..

Ali : eh bro , hensem lah hari nie..macam mana nak wat pasword blog erk.
Abu : owh..kalau aku,aku letak je bday aku...
Ali : owh....

So dari situ Ali dapat taw pasword korang...Senang bukan...Bday ..Cari Bday dan dapatkan Email yang korang slalu dedahkan tu..


Kedua..Fishing teknik memancing..Ada umpan ada ikan...seperti contoh dibawah..tengok perbezaan pertama dan kedua...

pertama

kedua



So nampak tak perbezaan..??Masih tak nampak??ok skang Wan kasi taw..Nie teknik yang mudah bagi orang yang CUAI...Jom kita tengok..




Skang dah nampak??Link yang berlainan kan..Teknik nie adalah teknik yang paling mudah nak dapat pasword dan email korang.Bila korang log in je page tu, page tu akan jadi error dan segala pasword dan email korang akan termasuk dalam database ataupun notepad..So senang je kan nak dapatkan pasword orang.


Ketiga...Email yang sama pasword yang sama...Yang nie semua orang buat..tak kisah lah dia tu tua ke muda ke..Sebab kadang kadang orang yang cuai nie tak fikir pun benda nie..yang dia fikir senang nak ingat kalau guna email dan pasword yang sama..Sebagai hacker..kalau email facebook boleh diguna untuk Blog maka semua bende pun boleh dia bukak..Hacker terlalu kreatif untuk berfikir dan korang adalah mangsa yang lalai.


Keempat...teknik Brute Force Attack..Bende nie terlalu meluas ..Sebab dalam internet pun ada dah software nie..Boleh download percuma dekat internet..dengan software nie korang leh dapatkan pasword dan email dengan percuma jugak...Tapi perlu kemahiran jugak..Nak download..nah ambik link nie...http://www.hoobie.net/brutus/brutus-download.html


Brute force ini mencari satu huruf yang sangat rapat dengan email dan link blog anda dia akan mencuba dari huruf A-Z 1-0 huruf kecil besar simbol sehingga dia mendapat pasword tersebut walaupun ia mangambil masa yang sangat lama..


So selepas nie harap korang jangan lalai..pastikan email Facebook dan blog korang berlainan dan pasword berlainan..hati hati dengan link yang pelik pelik.


kami bertindak hinggakan orang berfikir pun tewas..
We ignore we lose , We will use our knowledge when the opportunities is given..


We share because we care
DoTaNanG Cr3w


.





15 comments:

Mimi Marilyn said...

nice info ~

zahidahwahid said...

huhuhuhu...kmk pun email dah kenak hack...sekali dengan blog sekali dengan facebook....terpaksa polah baru... T_T

miz ruha said...

thanks wan,,,

cik Beskod said...

huhuhu wan tq coz share pasal tok huhu.. nak cara fishing ya kmek pernah terkena dolok huhu.. p mujur juak kawan kmek pun awal2 nya nyuruh kamek nukar password huhuhu

noorcahaya said...

seram tengok T_T harap2 la tak kene

Wansteddy Tales said...

hakak punya blog mmg berderet email spam. sbb tu la bnyk pembiakkan virus yg lembabkan komputer :(

cik mun said...

ooo..ok..kena careful lah ni..

Wan_hazel said...

Mimi Marilyn

tengs

Wan_hazel said...

zahidahwahid

ya ktk semua nya pakey email n pasword yg sama nak..ehehe

Wan_hazel said...

miz ruha

sama2

Wan_hazel said...

cik Beskod


sama2..ya lah perlu hati2 k...link ya kenak jaga benar...boh cuai gilak

Wan_hazel said...

noorcahaya

amin..kalau berhati2 mesti tak kene

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales


hahaha..akak nie memnag terkenal dgn sondrom malas nye..hehehe..kene hati2 kak

Wan_hazel said...

cik mun

a ah...

ciNdhaDahniEa said...

aduyai... takot nye... huhu