Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Brand DSLR yang mana paling baik untuk dibeli


Friday, November 4, 2011

Tutorial Photography : Brand DSLR yang mana paling baik untuk dibeli

Entri di ilhamkan dari : http://tarmizishukri.com/fotografi/brand-dslr-mana-yang-paling-bagus


Assalammualaikum...


Mesti dah ramai taw kan..Kalau ditanya Brand mana yang paling bagus untuk DSLR antara "Sony,Nikon or Canon" , mesti korang akan dapat jawapan "Nikon" tak pun "Canon"..Kalau ditanya pada orang yang salah lak mesti dia orang akan memihak pada satu satu brand yang dia guna.Padahal dia orang belum try test lagi Brand yang lain..Mana ada kamera didunia nie diciptakan untuk jadi yang paling buruk..Betul tak??sedangkan kamera handphone Nokia N95 Wan pun boleh hasilkan gambar yang berkualiti..Bukan berdasarkan Kualiti apa ia nya semua bergantung dengan kemahiran si pengguna yang mengambil gambar..Betul tak??


S
o kali nie Wan nak beritahu kekuatan Brand DSLR tu masing masing..Setiap DSLR ada kekuatan dia sendiri..Canon , DSLR yang paling banyak Lens dan aksesori so Pro Photographer kebanyakan guna Canon.Erm...Bukan semua Lens yang kita nak guna kan..Tak kan sebab banyak Lens dan aksesori kita patut beli Canon??fikir sendiri lah kan..


Manakala bagi Nikon lak..Perincian terhadap Lens Nikon amat amat lah tinggi sebab Nikon mengutamakan Lens.Kenapa???Ada tak korang dengar Nikon buat TV,Printer, dan macam macam lagi??Berbanding Canon dan Sony..Dan daripada sumber yang boleh dipercayai (http://tarmizishukri.com) Sensor Nikon dibuat oleh Sony..

"Untuk pengetahuan korang jugak, sensor Nikon dibuat oleh Sony. Bila sensor dah sama, kualiti pun hampir-hampir sama. So janganlah berlagak sangat dengan orang yang pakai Sony ye..hehe.."

Sony lak..Brand yang dah macam macam yang dia orang buat..Dan tak mustahil nanti DSLR sony akan jadi satu kebanggaan dalam bidang photographer..Kelebihan Sony lak ialah ia dicipta dan diberikan roh "build it stabilizer" So Lens yang murah pun korang leh padat kat DSLR nie ..Lens yang tak de Stabilizer..Dan kalau korang nak tahu Minolta adalah Sony..Sony telah mengambil alih Minolta pada thaun 2006 dan diberi penjenamaan semula kepada "Sony Alpha"..Minolta adalah satu lagenda dalam bidang Photography pada suatu masa dulu..


S
o Korang pilih lah mana satu yang korang nak guna...Wan sendiri guna Sony Alpha A350 dan A230.Korang buat lebih banyak kaji selidik kalau nak beli DSLR nie..Jangan tanya dengan orang yang bengap kalau nak beli DSLR mana yang baik..Semua nya terbaik..Kalau setakat nak guna DSLR untuk suka suka dan hanya nak guna MODE AUTO yang disediakan oleh DSLR baik korang beli je Digital camera yang harga rm300 keatas..Sama je dan mungkin lebih baik dari korang guna DSLR nie..tak de Bokeh tak pe..Janji korang tak bazirkan duit nak beli DSLR nie..Banyak Noise pun tak pe ..Noise is art...Kalau korang bersedia nak belajar lebih banyak lagi mengenai DSLR dicadangkan belilah DSLR sebijik..


Kesimpulannya ...Tak de brand yang paling bagus dalam photography semuanya terbaik..Apa yang penting kemahiran seseorang tu..

"Its not the Camera but the man behind it
That make the Shot Superbbbzzz"


Papai..


Kenali kamera anda dan kenali manual kamera anda..
Next to go "sony alpha A77"


.




29 comments:

Ku Azhar said...

tgh kumpul duit beli D7000..xcukup lg 1k sbb xnk kit lens..huhu

Ahmad Uzair said...

masing2 ada kebolehan sendiri..orang yang tak pernah guna mesti cakap nikon..semua bergantung pada skill

miss-nabil said...

wan.... terima kasih post info ni.. tapi mber saya kata, canon lebih senang guna dari nikon. betol ke ?

F.A.R.A.H. deeb said...

Entry bagus. Jgn lupekan Olympus. Akak dulu penah guna- skang ni pakai Canon. Different? Olympusnya lense is the sharpest. Body je la takleh compete Canon. Nikon & Sony xleh komen sbb xnah guna hehe. Minolta yes penah guna zaman film dulu. Mmg dia yg plg gah dlm dunia fotog dulukan. Skang dah tak jumpenya kamera dia tp akak simpan lg (dh rosak la tapi haha)

D'ya Marshmello said...

wahh, nice info.. insyaAllah dalam mase beberapa tahun, D'ya teringin nak ada DSLR sendri.. Sume brand bgus je, bgantung pada org yang mnangkap gambr tu, hehe

http://miss-dya.blogspot.com

princess ayu said...

yeap bukan setakat gantong DSLR kat geruk tapi hasil gambar sama ngan yang diambik dari compct camera..nak??

10 cutest balloons and girls pictures tat might blow your feelings away

wa khairul onggon said...

Syabbas inspekta sabbb... Entry yg menarik.. Mun kita bercakap pasal brand, sampei bila sik akan habis sbb masing2 akan madahnya terbaik, so yg terbaik sebenarnya ialah cara mana kita memaksimakan apa yang di tangan, bukan apa yang di angan (masta Shaifulzamri).. Artikel yg bagus :)

Wan_hazel said...

Ku Azhar

xnak kit lens..lens dah de ke???hehehe..

Wan_hazel said...

Ahmad Uzair

yep betul tu

Wan_hazel said...

miss-nabil

semua pun senang...kalau dah biasa guna jadi senang lah..macam handphoe jugak...kalau org tak biasa guna blackberry memang susah ..kalau dah biasa jd senang..hehehe

Wan_hazel said...

F.A.R.A.H. deeb

wan pun pernah guna olympus..lens dia ok..cuma ada yg tak brapa bagus sikit lens dia..

Wan_hazel said...

D'ya Marshmello

betul tu..kalau ada DSLR tu mesti nak ade lens lak..hehee

Wan_hazel said...

princess ayu

mena ya...mun setakat gantung rah geruk bagus gantung handphone jak..ehehe

Wan_hazel said...

wa khairul onggon

mena ya bang onggon..maksima kan apa yg ada ditgn..ehehhe..

ayemie said...

teringin nak kmere cnggih cmnie...

Ayfa Mia said...

info yg sgt berguna...
sy ada DSLR Sony Alpha A390 dan Sony CyberShot..
byk yg soal sy knpa pilih brand Sony bukn brand lain mcm Nikon dan Canon yg mmg sdh sebati dgn dunia fotografi..
Bagi sy smua brand sma je..cuma cara pngunaan sja yg berlainan lgpn tak guna gak ada DSLR canggih tp tak sbrpa pndi nak guna kn... lgpn gmbr yg cantik trhasil drpd kmahiran si tukang gmbr bukannya kecanggihan kamera...hehehe

Wan_hazel said...

ayemie

boleh je kalau nak...kumpul duit

Wan_hazel said...

Ayfa Mia

betul tu..org tgk kemahiran kita..tapi ada jugak yg pndang rendah kat sony..erm

tarmizishukri said...

thanks 4 the backlink.. :)

Wan_hazel said...

welkam bro..ehehhe..

Nursyazwana Kahar said...
This comment has been removed by the author.
Wan_hazel said...

bagi wan caranya mudah tgk member yg bdekatan dia guna kamera jenis apa..kalau nikon so better beli nikon..boleh jugak nanti blaja blaja dgn member or boleh pnjam lens member mana lah taw nk try2 lens yg blainan...tol tak??

Juliana :D said...

hai . sekarang ni jue dah ada nikon 3100 . masih baru beli and bnyak lagi yang kena belajar . sila beri tunjuk ajar :)

Wan_hazel said...

Juliana :D

boleh saja..sila banyak bertanya k..ehehehe

missalya said...

as salam.. nak tnye wan skit la, yaya pky sony 290. td ad bce blog tarmizi shukri, dy ad ckp y lens bole kne fungus. kbtln, dlm sume pix y yaya amek bru2 ni ad 1 bntik transparent(btl ke ayt ni?). bnde 2 fungus jgk ke? lw x, pe nk wt?

harap beri tunjuk ajar ye..

Wan_hazel said...

missalya

sama brand lah kita..ehehhe..ok bagi masalh nie..cara nak tahu sama ada tu fungus or tak.. awak kene try dgn lens lain dulu..kalau masa tembak gambar dgn lens yg lain gambar masih tak da bintik tu so mungkin tu funggus pada kaca lens.

dan kalau tak de lak.. mungkin titik tu terhasil dari dust atau pun minyak . cara nak bersihkan dust tu buka lens dan arahkan tempat sambung lens pada body kebawah ..guna blower untuk hilang dust..dgn berhati2.. yg minyak tu lak kene ke kedai.. kalau tak pro buat semua tu hantar kedai utk cuci sensor kos around rm50 macam tu.. bgntung jugak..

adznur said...

Boley bagitau kat mana kedai nak cuci lens / kamera?

Wan_hazel said...

kat temoat berdekatak..service kedai kamera..try tanya..

ayunie said...

hi, sy msih budak baru belajar,. sy nk tnye, semua camera dslr bhagian kanan, memang ada lengkok utk ltak tngn tu ke? ke ade yg tak ada?