Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Shutter Speed


Thursday, November 3, 2011

Tutorial Photography : Shutter Speed

Sumber : http://ezhan-artwork.blogspot.com/2011/01/photography-shutter-speed.html

Salam semua, korang sihat tak? Sekarang ni ramai betul orang demam. Aku pon sekarang ni hampir2 nak demam. Silap2 esok demam la ni. Aduihhh. Hari ni aku nak ceritakan sedikit perkara asas pasal DSLR. Aku tengok sekarang, DSLR ni dah jadi macam 1 trend. Tapi malangnya ramai tak reti nak gunakan dengan sepenuhnya. Semua snap guna auto je. Rugi la macam tu kan, beli mahal2 tapi guna auto je. Tak menarik la. Baik pakai digital kamera je. Lagi bagus. Gambar pon cantik. So hari ni aku nak terangkan serba sedikit salah 1 "fungsi" yang terdapat pada DSLR.

Apa yang aku akan terangkan ialah SHUTTER SPEED. Apa benda shutter speed ni...

SHUTTER SPEED ni kalau bahasa mudahnya ialah "Kelajuan shutter/blade ditutup apabila sesuatu gambar tu ditangkap. Ini akan menentukan berapa lama gambar/image terdedah kepada cahaya. Kalau korang menggunakan shutter speed yang laju (fast shutter speed). Gambar korang akan jadi lebih 'sharp' tapi kalau korang menggunakan shutter speed yang perlahan (slow shutter speed) gambar korang akan kelihatan lebih blur.

Ini antara diagram yang aku rasa kalau tengok, mesti korang boleh faham

Nampak kan digram tu. Penerangan yang sangat jelas. Shutter speed ni dikira dalam unit 'second'. Jika korang buat shutter speed yang perlahan. Penggunaan tripod sangat lah penting, kalau tak gambar mesti bergegar. Cuba korang tengok pula gambar kat bawah ni. Gambari ni menerangkan apa yang akan berlaku jika korang menggunakan fast shutter speed dan juga slow shutter speed.

shutter speed laju (1/1000) > shutter speed sederhana (1/60) > shutter speed perlahan (8 sec)

Tu la dia contoh penggunaan shutter speed. Dapirada yang laju sampai lah yang perlahan. Tapi macam mana nak setting pulak shutter speed ni?

Cara Setting

Ada 2 setting yang sesuai untuk digunakan iaitu:

(Manual Setting)

(Shutter Speed Priority)

Tapi korang boleh juga nak gunakan mode 'P' (Program) jika tak nak gunakan mode2 kat atas ni. Untuk memudahkan korang. Guna je 'shutter speed priority'. Sebab shutter speed je korang perlu adjust. Yang lain akan di adjust secara automatik.

Gambar macam mana yang korang boleh hasilkan

(shutter speed laju)





( Shutter speed perlahan )



contoh light trail

contoh light trail (untuk tutorial klik sini)

(semua gambar di atas adalah dari google)

Hebatkan contoh2 gambar tu. Macam2 jenis gambar boleh kita dapat dengan menggunakan shutter speed ni.

Jadi itu lah serba sedikit mengenai shutter speed ni. Seperkara lagi. Jika gambar korang gelap ketika menggunakan 'shutter speed laju' cuba gunakan flash. Gambar akan jadi terang. Ok lah, rasanya sampai sini je penerangan ringkas aku mengenai shutter speed. Harap kepada mereka yang baru pertama kali menggunakan DSLR. Boleh la main dengan shutter speed ni. Macam2 gambar boleh buat.

Nantikan pula post2 lain mengenai photography ni seperti iso, apature dan setting2 yang lain. Jika korang rasa ada fakta2 yang tersilap atau terkurang. Boleh la kongsi2kan kat ruang komen ni ye. Kita sama2 belajar. Baru best, ada interaksi 2 hala. Kita sama2 kongsi ilmu.



.



14 comments:

FatinCokelat ♥ said...

Thanks. Tutorial nie sgt brguna :)

MamaKaisah said...

hihi...good info..
mama pun baru nak belajar...

tq..

nadhirah. said...

amat berguna! terima kasih wan :)
tak pernah tahu pun sebelum ni. muahaha. gambar pun main ambik je .

sis92 said...

sis tak reti sangat guna shutter speed ni
kadang gambar jadi tergelap huhu
sis suka main A..
bokeh2!:)

Wan_hazel said...

FatinCokelat ♥

welkam..tapi kalau nak guna shutter speed nie better guna timing kalau nak snap..low shutter speed better guna trippod n timing 2s..fast shutter speed tu terpulang lah nak guna trippod or tak bgantung dgn lens..

Wan_hazel said...

MamaKaisah

welkam mama..ehehhe..

Wan_hazel said...

nadhirah.

ehehhe..tak pe..asalkan gambar disnap tu cantek..hehe

Wan_hazel said...

sis92


tergelap sebab shutter speed sis terlampau laju utk elak keadan jd macam tu gunakan flash 3 penjuru..ehhehe..

Bokeh bokeh wan pun suka..so me ur bokeh phto..if u dont mind..nak tgk..

Ahmad Uzair said...

sis92 mungkin shutter speed tu tggi sgt lepas tu bukaan aperture kecil je and iso terlalu rendah..

syakira said...

kalau kita guna shutter speed fast or slow , kena setting ISO or appature ke ?

Wan_hazel said...

setting shutter speed je...yg dial button tu...bgantung dgn keadaan cuaca taw..akalu keadaan gelap dan guna shutter 1/80 ISoN kene naikn dalam 800 dan apperture kene rendahkan

pieja said...

kalau dalam rumah berapa shutter speed n iso ?

Wan_hazel said...

pieja

kalau dlm rumah bgntung gak..pakai lampu ke tak..ISO aklau boleh guna 100 tapi kalau masih gelap guna 400 atau 800 shutter speed jgn terlalu kurang dari 1/60..guna external flash kalau ada

Nisha Izlyn said...

Hebat!