Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Blog atasi masalah page Redirect link ke Ripway.com


Thursday, December 22, 2011

Tutorial Blog atasi masalah page Redirect link ke Ripway.com

.



A
ssalamualaikum...

S
kang nie beberapa orang blogger telah mengalami perkara nie mungkin ramai..bila klik je link blog dia orang dan beberapa saat lepas tu Blog tu terus ke page Ripway..Adakah korang mengetahui permasalahan tersebut??dan tahukah cara untuk mengatasi nya...Jangan risau...Dengan ada nya Tutorial ini Blog korang akan terselamat..Eceh dan macam buat iklan lak..hehehe


Redirect blog Blogger disebabkan oleh penggunaan widget/gadget yg mengandung javascript yg memberi perintah untuk mengarah ke salah satu url ripway.com. Dalam hal ini redirect dilakukan oleh http://pagesinxt.com. Perintah itu tentunya disebabkan oleh dua kemungkinan:

1. Pemilik blog yg memasukkan widget/gadget external tertentu ke dalam blog.
2. Ada pihak lain yg secara sengaja mengubah isi blog melalui hacking/hijacking. (Semoga yg terjadi tidak demikian.




K lah korang tanpa membuang masa lagi..Wan akan kongsikan Tutorial nak atasi direct link Ripway.com nie..So jom tutorial.

Mula mula

Dashboard>Design>Edit HTML

Cari "Ripway.com" nanti korang akan jumpa macam kat bawah nie

<script ......ripway.com.............. /> atau
<script>............ripway.com..........</script>

CTRL+F untuk memudahkan pencarian


Kalau dah jumpa korang delete je terus koding yang macam kat atas tu..Preview kalau ok save


Dan ada kemungkinan widget follower yang korang guna juga mengandungi redirect link ke ripway.com tanpa korang duga..Try delete widget follower korang jika permasalahan yang sama masih terjadi..


Semoga semuanya bermanfaat...


Papai


lain lain yang korang mesti tahu

.



13 comments:

Mohd Amin Aizuddin said...

feedjit juga adalah penyebab ripway wan..sebab masa amin delete feedjit kat blog seseorang..benda tu dah takde dah ^^

Miea said...

salam..hye abg wan.. miea dah try delete kod tu,,tp xboleyh delete..t error..macam mane eark?? hmm..sedeyh seyh..huh.. pape abg wan reply kat inbox fb miea buleyh?? >>http://www.facebook.com/LadolceMiea

Aisyah Nabilah Alias said...

Salam.

hencik wan hazel,nk mntax tlg cket ya..,mcm mna nk tau siapa yg tkan button like entri blog kita?lbh kurg mcm analitik lah.dia just gtau brapa yg like sja.dh try bka fb developer tp xtau nk uat cmana.hehe.


Tq :)

Wan_hazel said...

buat page utnu kblog k..mcm yg wan wat nie http://www.facebook.com/pages/MEmorialISme_HOPE-with-Heartstrings/123010211085797 so kat situ dapat lah tgk sapa yg like..

zana said...

tp yg zana punye zana delete templet tu trus..hehe

Wan_hazel said...

nape delete??ahahha

zana said...

tula sebab da skit ati sgt..hehe

Mursyida AZ-ZAHRA said...

salam

ehm..npa x ada kod ripway tu kt blog ana

Mursyida AZ-ZAHRA said...

apa pun ..memang betul kata shbt blog
sebab ana dah delete satu widget dlm blog tu ..akhir nya blog dah tak ada dah ripway tu

terima kasih

speaky redvirgurlz said...

Thanx alot.. Baru je terkena dgn ripway tu.. thanx for the information...:)

Ayna Shuhada said...

assalamualaikum wan, nak tye, kalau keluar youtube camane pulak ek?please let me know ek, tenkiuu

Wan_hazel said...

kalau tu..sebab awak ada letak link video player kat blog awak kan

Ayna Shuhada said...

ha ye, lteak scm music player, yes masehh :)