Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Outing bersama Pen dan Kertas


Friday, December 23, 2011

Tutorial Photography : Outing bersama Pen dan Kertas

.

Assalamualaikum....

Hai korang...ramai yang tanya kat Wan macam mana nak hasilkan gambar yang terbaik....Wan pun tak taw nak jawab apa..Sebab Wan bukan masta atau sifu dalam dunia photography nie..Wan cuma sekadar pe-meriah dunia Photography nie..Baru 1/100 ilmu Photography yang Wan kenali..Masih banyak lagi yang Wan perlu explore. Mungkin ada di antara kalian adalah Pro Photographer..Kalau ada..Beri lah sedikit pandangan dan kritikan..Terima kasih..


Ok kali nie Wan nak ajak korang outing dengan "Pen dan Kertas"..Tak perlu talent tak perlu model...Dulu Wan guna Teddy untuk tembak gambar..Korang leh tengok Teddy yang Wan guna kat entri nie..

-Teddy pun comel kalau nak belajar Photography


Jadi kali nie kita berkarya pulak dengan Pen dan Kertas..Pen warna warni ataupun pensil warna..Kertas asalkan ade je..Nampak kan gambar kat atas tu..Tu Gambar yang Wan tembak..Senang je..Korang perlu kreatif je..Dan tahu mengendalikan exposure kamera korang..

ISO + Apperture + Shutter Speed = Exposure..

-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"


Senang kan..So cepat cepat lah korang sediakan bahan bahan dan cuba lah tembak gambar tu..Kalau nak dapatkan idea korang leh rujuk gambar yang Wan dan adik Wan tembak nie..





So dah ada Idea??selamat mencuba..ehhehe



Bagi Wan tak perlu lah kamera yang mahal dengan lens yang mahal kalau nak hasilkan sesuatu yang luar biasa dan kreatif..Apa yang kita perlu ialah keyakinan , berfikir diluar kotak dan sentiasa mencuba sesuatu yang baru..

Kenali kamera anda kenali manual kamera anda
Papai.


lain lain yang korang mesti tahu




.



23 comments:

rafiqa said...

wah...hebat nya wan ni....sy suka snap2 gmbr ni...tpi x xthu nk gna camera cm wan....nk beli camera cm wan pn xdk duit...btw i love photography......aishiteru...jom lah join segmen fiqa...heheh....

atira syuhadah said...

Wan , nak minta tolong boleh tak ? Perlu sangat bantuan wan ni . Harap wan dapat tolong :]

Wan_hazel said...

rafiqa

hehehe..guna kamera biasa pun ok je..ehehhe

Wan_hazel said...

atira syuhadah

tlg apa erk..ehehhe

penkcintadia said...

salam, terbaik ah.. sy minat sgt foto.. sy gune nikon 3100.. leh out sme x? mntak tunjuk ajar.. =)

dhia adawiyah said...

haha ! nice explaination .. penerangan yang jelass .. harap dapat dimanfaatkan . :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

cantik2..suke gmbar mcm ni..kdg2 boleh jdi inspirasi gitu. :)

Si Biskut Rangup said...

aie...cute ada jak...hihihi...suka mek nangga...uit, mun ada pic comel2 macam ya tag kmk okeyh! :))

Wan_hazel said...

penkcintadia

akalu dekat boleh je..wan duk kat sarawak..ehehe

Wan_hazel said...

dhia adawiyah

ehehhe.tengs

Wan_hazel said...

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛

ehehhe..tengs

Wan_hazel said...

Si Biskut Rangup

tag ktk kat FB ka???

Si Biskut Rangup said...

mana2 pun boleh, fb boleh blog pun dpt apa...:)) kan??

Lady Shana Sweet said...

wa... smart la wan.. huhu

Wan_hazel said...

apa fb ktk ooo

Wan_hazel said...

lady shana

tengs taw

agm said...

menarik. simple x payah guna model kan. cuba incik wan tengok ni pulak. kot2 jadi ilham

atira syuhadah said...

Nak minta tolong , tp tak tahu nak ckp mcm mana . Nanti kalau wan free , wan tengok blog tira (http://www.theladiestories.co.cc) . Gadget tira semua dah terabur . Semua ada kat bwh skali :[

atira syuhadah said...
This comment has been removed by the author.
Wan_hazel said...

wan tak leh masuk blog atira...

atira syuhadah said...

Aik ? Oh lupa tira private kan la . Nanti wan try bukak lagi tau . Sorry menyusahkan :]

merahitujambu said...

comelnyaa/

Nurul Amirah Anis said...

Awesome :D . Wan guna kamera apa ? Canon or Nikon ?