Wadah Madrasah Pengalaman: Laptop anda bagaimana??


Thursday, May 10, 2012

Laptop anda bagaimana??

.




Assalamualaikum...


Amacam hari nie..Sakit perut??Penat kerja??Seronok sebab jumpa "crush" korang??feeewit feeeewit..Jumpa "crush" tu... Hahaha.Macam biasalah Wan yang dok bekerja kat rumah nie tak buat apa selain siapkan tempahan dari semua Customer . Biasalah kan Cuti Sem nie. Ambik masa sikit nak rehat kat rumah .. Nanti nanti baru sambung kerja kat luar balik . Tadi baru je servis laptop sendiri dah hampir dua bulan jugak dah tak servis .. Buang buang debu dalam laptop tu. Skang baru bersih sikit laptop..hehehe.




Nampak tak ada sambungan wayar dan USB kat laptop Wan tu..USB tu Wan sambung terus ke kipas laptop.Dan bahagian body laptop tu Wan tebuk..Wan wat untuk kekalkan prestasi laptop Wan , jadi laptop sentiasa sejuk je memanjang..Sebabnya kipas laptop Wan nie sentiasa berpusing dengan kelajuan maksima..Direct je .. tak henti henti  . hahaha...Laptop tak tutup pun tak kisah dah...On je memanjang setiap saat waktu dan ketika..hahaha.



Alhamdullillah..Sebab laptop nie jugaklah Wan dapat jana pendapatan pasif dalam dunia internet nie. Syukur sangat sangat. Dulu suatu masa dulu laptop Wan pernah kene jangkitan kuman.. Perasaan masa tu macam macam je ..Risau dengan tempahan yang tertangguh risau dengan blog tak update.. Salah sendiri jugak sebab tak nak jaga laptop dengan baik baik.. Lepas kejadian tu baru Wan berfikir kene jaga sikit laptop..

-Jangan cucuk sebarang USB kat laptop
-Jangan tekan/masuk sebarang link yang entah dari mana
-Jangan Install sebarang applikasi yang tak penting
-Dan jangan bagi orang pinjam USB atau external korang kalau laptop rakan korang tu tak selamat.
(bukan kedekut , Tapi sediakan payung sebelum hujan/Langkah berjaga jaga)


Owh ye kalau ada virus ke apa yang masuk laptop korang korang jangan terus format .. Sebaiknya korang Restore your computer to an earlier time je... Lagi selamat dan mudah..Kalau masih tak ok baru lah masukkan laptop korang terus ke WAD sakit.Atau boleh cuba cara dari blog nie.



Hope entri kali nie ada manfaat untuk korang yang suka abaikan laptop tu..ehhehe


P/S : sayangi laptop korang..sebab bende tu bukan murah...Sayang laptop bukan bermaksud bawak tidur dan online/guna laptop atas katil .. Kang tak pasal pasal laptop korang meletup..Peace..Jom jenguk nie dulu Your stories inspired 88 years of innovation.macam best

Jadi macam mana laptop korang ?dah servis?hehehe



Papai


.





23 comments:

Cik Icha Mnz said...

waa.. tgok wan servis laptop toe..
rindu pulak nak servis laptop sndri apatah lagi nk baiki laptop.. ^__*

Mizzs Ninie said...

Terrornya Wan.. Habis semua wan bukak isi laptop tu.. *kagummm*

Adibah Amalina said...

Laptop kmk dh berkhidmat 5 thn.. 3 kali di format baru.. hakhak..

Nurul CLumsy Gurl said...

ouye, nak tnye nie, nape ek laptop sye lah kan, kengkadang ade kejutan elektrik bile tngh men laptop... ape puncanya?

lumi shara jagat said...

dah.. last week.. haha free tuhh.. untung dpt abang pandai bedah brg elektronik kat rumah haha

|shuhadaothman|TM said...

laptop shu dah lip lap lip lap T_T

Wan_hazel said...

Cik Icha Mnz

hehehe..cepat2 lah servis laptop tu..

Wan_hazel said...

Mizzs Ninie

biasa2 je nie..ehehe

Wan_hazel said...

Adibah Amalina


ok ya..janji pandey jaga..

Wan_hazel said...

Nurul CLumsy Gurl

sot kot..baik hantar g klinik laptop sebelum sesuatu yg buruk terjadi..ada wayar terkopek ke.apa ke..

Wan_hazel said...

lumi shara jagat

tersa macma nak abang sorog lah macm tu..eehehe

Wan_hazel said...

|shuhadaothman|TM


ahahaha...

Mitsu Kizu Zie said...

xda tool =_=" sedih xpat nak servis dikpun

ayi said...

wahh.. besh gile bleh servis lptop sendirik

sy pn leh dkategorikan sbg spesis yg abaikn lptop gak, tp lptop ni msih btahan, pnjg btul umur dy, haha

*err, knape klau online ats katil?

! NZ Si Panglipur Lara ! said...

wan, compaq blh servis sendiri tak ?

tringin nk servis laptop sendiri tp xbrani nak bukak .takut ade ape2 wayar ttanggal nanti.

cendol said...

Alorhh takot la pulakk..mmg x reti jge laptop..asyik gune utk main gamee je..aih
Oh ye selamat pagi kawan :)

Wan_hazel said...

Mitsu Kizu Zie

beli kedey 2ingit bro..ehehhe

Wan_hazel said...

ayi

bahaya bab bleh meletup akibat panas..

Wan_hazel said...

! NZ Si Panglipur Lara !

boleh asal reti..akalu tak reti jangan..kang tak pasal2 skrew hilang ke..apa ke..ehehe

Wan_hazel said...

cendol

slmat pg..ehehhe...

aWie a.k.a cR7 said...

huhuhuhuu ..wan ,pandai servis laptop ,agak2 klu nk suruh serviskan bole x .. hahaa ..

Ckin Kembaq said...

wan, kalu buka laptop sendiri boleh eh?takut pulak jadi apa2 nanti..hehe

p/s: mmg kena jaga baik2 laptop ni..sebab bukan senang nk dpt..huhu sangat ssh..

aswadz said...

baru smlm mmbr aku bkk laptop nak bersihkan kipas. pastu dia x reti nak tutup blk...