Wadah Madrasah Pengalaman: Adakah benar ramai yang kutuk BORNEO (SABAH/SARAWAK) atau hanya fitnah


Tuesday, August 7, 2012

Adakah benar ramai yang kutuk BORNEO (SABAH/SARAWAK) atau hanya fitnah

.


Assalamualaikum..


Hah makin riuh lak pasal status orang kutuk kutuk SABAH nie kan..Kepulauan BORNEO... Ada yang kutuk SARAWAK ada yang kutuk SABAH..Kalau di tanya kat warga semenanjung adakah benar korang memang tak tahu lansung pasal BORNEO...?? Korang semua dah pandai IT mesti tahu kan.. Jadi adakah semua nie betul..Adaka korang benci sanagt kat Borneo nie??


Seperti yang korang lihat dalam gambar kat atas tu..Tu FB blogger http://kisahemasputih90.blogspot.com/ .. Korang nampak tak apa yang berubah?? Blogger sabah sendiri kutuk sabah..Siap Wan nye komen pun kene edit..ahhaha.. Perkara nie senang je taw nak buat..Contoh satu lagi..Nie wan print skrin dari status apit.Blogger http://www.fizgraphic.com/ .





Yang atas tu status sebenar..Dan Wan ubah jadi kat bawah nie..



Nampak tak?? senang je wat nie..jadi perkara fitnah fitnah dalam Dunia Internet nie mudah..Edit nie tak perlu pun guna Adobe Photoshop atau Applikasi yang editing yang hebat hebat pun.. Korang hanya perlu google Chrome je.. dah boleh buat...Semua nie..Senang je nak fitnah orang skang nie.. Dah siap edit Print skrin dan sebarkan kat semua..LEpas tu kalau ada dianatar korang yang dakit hati dan senang nak terpengaruh dan KORANG YANG SUKA NAK AIBKAN ORANG tu..Hah ..Beribu ribu lah share ngan kengkawan kan..SUKA LAH NAK MENGAIBKAN ORANG.. Alah jangan nak tipu.. Kalau nak buka aib orang tu korang paling suka lah.. Terasa?? ..hahaha


Jadi Sebelum bertindak apa kata kita kaji atau pun kita tutup je aib orang tu..kalau kita tak sebarkan ..Mesti perkara tu jenuh kat situ je.. Faham kan..

Kemungkinan ada yang benar..


Kalau Wan nak fitnah semua orang Wan leh je wat dengan Google Chrome... SENANG JE.edit >print skrin



MAAF ye Wan tak nak ajar..Sesapa dah tahu tu..Simpan je untuk bekalan korang..Kerna bila sesuatu yang tak perlu kita kongsi kemungkinan perkara tu akan jadi perkara yang terburuk..Ada ilmu yang perlu kita kongsi dan ada yang perlu kita simpan..


Jadi fikirkan dan renungkan..



.






23 comments:

Tengku Laurel Adamila said...

Betul tuh.sedih gak bla dengar sume tuh :'(

timm_bill said...

ow, x sangka pulak boley edit eh..hu3..pasni xnk pecaya sgt la klu tgk bnda2 cmnie..

zakie_1459 said...

gamabr dp saye masuk..blog wan hazel....hehehehhehe

Aretikz said...

Just share opinion, memang banyak yang kutuk tp bukan diprintscreen, tp nyata memg dia sgja beranikan diri mnerjah ke group sabahan.. lalu menghambur segala..

dan ada yg kata dorang buat kajian cuma.. haish ~ hehe..

tp aku xlayan benda ni.. sal bg aku, Allah lebih mengetahuinya, jangan cepat melatah, tapi sebarkan kebaikan borneo mareh.. InsyaAllah ok..

anyway.. bahaya ko wat begini, kang ada yang amek gambar ni n then post.. ada yang jenis xsuka membaca blog, nmpk jak gmbar, trus main amek, terutama search google.. jaga2.. jgn jd isu.. hehe..

Wan_hazel said...

Aretikz

yep memang ad ayg macma tu dan ada yg tidak.. sebab tu kita perlu cari kebenaran.n gamabr nie sy tak letak tajuk..so carian tak kan jumpa gambar nie Insya ALLAH..lagi pun gambar nie tak de maslah kot..

miz ruha said...

xsangka bleh wt mcm tu,,
ape pun biarkan fitnah itu.yg penting tau kebenarannya.
Allah itu Maha Mengetahui.
orang yg buat fitnah akn dapt balasannya.

aisya said...

ooo.. baru tauk boleh edit2.. org yg edit2 tok kdg2 sengaja bah dgn tujuan mok memecah belahkan.. xpat xtentu juak bnda2 kedak tok..huhu

Panggil Aku Han said...

dunia dh mkin maju mcm2 boleh buat dgn otak manusia yg makin mundur....

Syakir Rahman said...

astagfirullah...seb baek aku x sebar kn apa2... cuma aku komen psal bnde tuh je..ahahaha... :p

Hafizzi Aziz said...

sempoiiiii.

Aniez_Najihah said...

sstgh org nie.. kpndaian IT dowg nie.. dowg slh guna kn..

keri ikhwan said...

kalau betul pun kutuk Sabah , sorang je pun. takdenye nak efek apa2 kat sabah tu haha.

Tp memang tak mustahil edit mengedit ni. tu kena berhati2 sket sebelum bertindak

wawa abdullah said...

owh..mcm tu ke? amatlah tidak baik.. T_T

Anonymous said...

mmg la... tpi stkt yg ana jumpa, smuanya ngaku mereka buat bnda tu.. ada yg dh minta maaf... berani kerana benar... takut kerana salah... klu btul2 dorg xbuat, knp dorg mndiamkn diri? ni mnybbkn lgi rmai org sabah akn bnci ngn org2 mcm ni(org semenjg)..
sbgai anak jati sabah, ana sggup berjuang utk melawan org2 mcm ni...

Emas Putih said...

wahhh its me :)

Emas Putih said...

fuhhhhhh

Izzah Norlizah said...

ow,,,bru tauk.cian pd yg kena ftnh 2.kna kutuk abiz2 an ole org2 sabah,,,pas ne kena lbh b'hati2,,,

ayut said...

mcm isu blh jd skrg.teknologi bertmbah maju.ikutla nak guna utk kebaikan atau sbaliknya :)

nazha anua said...

adakah aku perlu tarik nafas lega sebab tiada FB?Ahai la teknologi..

KiKiHanakO said...

isu berulang²..

Unknown// said...

org sbah dtg cni >.<

DaiahXsite said...

main edit ketara sangatt dier editt . mcm fitnah jer ~ ASTGHFIRULLAH , byk byk kan istigfar . tak baikk mengata negeri org . astghfirullahazimm ~ pttkaa ? edit ni semuaaa ? Ya Allahh ! mudah mudahan orang yang buat fitnahh ni tidakk akan pernahh jejakk SYURGA! amin amin amin bijudika amin !

Niesa said...

time posa cam tok pun ada juak org cm ya..bukan nk mntk ampun dgn Allah..nk nambah dosa dkpn ada gk..pelik sekali jak..