Wadah Madrasah Pengalaman: Mengapa credit sumber/pemilik hak cipta itu penting


Monday, January 20, 2014

Mengapa credit sumber/pemilik hak cipta itu penting

.




Assalamualaikum

Kali nie wan nak kongsikan 
Apa yang seharusnya dan tidak seharusnya
Jika anda menggunakan hak cipta designer/photog/penulis yang lain
Bukanlah bermaksud kedekut
Walhal idea dan keseluruhannya milik ALLAH s.w.t

Namun 
Perlulah diingingatkan 
Supaya lebih berhati hati
Kami juga manusia biasa punya hati 




Apa yang seharusnya berlaku :





Apa yang sebaliknya terjadi :



Dan apa yang akan terjadi seterusnya :


Bagi Wan
Kalau nak guna doodle dan apa jua dari blog wan
Seharusnya digunakan bukan untuk mendapat keuntungan
Dan bertanyalah terus kepada wan jika nak guna
Kerana ada beberapa doodle yang telah dipunyai oleh orang lain
Dan dibeli dengan harga wang ringgit
Semoga semua boleh berkerjasama 

Selebihnya jika bertujuan untuk berdakwah
Apa salah nya 
Dan jika ada watermark pada gambar
Mengapa tidak dibiarkan saja
Owh ya.. jangan mengaku hak cipta pulak taw.. hehehe
Siap buat protfolio guna hasil tangan orang lain plak tu.. 
Marah nie..ggggrrrrr..



Every artist grow by displaying their work and getting critique. But when their work is spread around without any credit to the artist, AND EVEN MAKES THE OWN ARTIST DELETE IT FROM HIS/HER SITE it lost the purpose and meaning
-sheiletta-





.







11 comments:

AbgferOz said...

kdang² kita ambik gambar dari google taktau siapa punye gambar nak kredit. so better utk owner letak watermark kat gambar supaya tidak diciplak

Aniq Bukhary said...

Kekadang sakit hati jgk dengan benda nie.. kita yg buat berperah otak org lain senang2 plak ambil.. memang sakit jg la terasa.. Hehe

Aniq Bukhary said...

Kekadang sakit hati jgk dengan benda nie.. kita yg buat berperah otak org lain senang2 plak ambil.. memang sakit jg la terasa.. Hehe

Aniq Bukhary said...

Kekadang sakit hati jgk dengan benda nie.. kita yg buat berperah otak org lain senang2 plak ambil.. memang sakit jg la terasa.. Hehe

Wafi Remli said...

Agreed

Zana Hassan said...

Stuju sgt2 dgn wan..hehe..
klu zana ada terambil terguna ke halal je hihi..

timm_bill said...

betul3..seolah2 penat lelah idea org tu x dihrgai..

Ukhti NurliyanaZulkifli said...

salam isu copyright ni..
saya sendiri pernah je rasa . tapi diamje.

sahabat saya pun lagi lah.. dia kecewa. dan dia cakap mmg dia tak ikhlas,.

tapi saya cakapikhlas tu kerja Allah kan nak nilai., sbb saya tahu dia kecewa sgt ..

Akeyla Azmi said...

ya allah betul sangat.... :(
Penat buat semua benda org lain yg dapat fame,duit, semua lah.
Mane boleh cemtu kan abg wan kan? Huhuhu

Akeyla Azmi said...

Cuma -_-
ada lagi lah yg tak paham hm.

Sygku Dyla said...

at least kalau xtau/xde link ke owner pn kena letak kredit juga..