Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial simple ART WORD_ADOBE PHOTOSHOP


Wednesday, November 10, 2010

Tutorial simple ART WORD_ADOBE PHOTOSHOP

.

Salam Korang...


Hari nie Wan wat lagi Tutorial ART WORD.Kali nie Wan wat yang simple je..Tak taw lah korang suke ke tak???Law korang suke..

Jom Tutorial..

Mula mula korang open Word korang..lepas tu korang taip nama korang..Law Wan..Wan taip "Wan Hazel Art Production" ..Terpulanglah kat korang nak tulis ape..Lepas tu korang copy dan paste banyak banyak kat Word korang tu...




Law dah selesai..Barulah korang open Adobe korang...macam biase lah..Korang wat New File...Size terpulang kat korang..Law Wan..Wan guna 2816 x 2112.



Ok.. law dah..Korang ubah warna Background korang ke hitam..korang tengok gambar kat bawah nie..Korang ubah warna jadi hitam..Korang klik Paint Bucket Tool dan lepas tu korang klik je terus ke File korang tu..


Law korang dah klik..korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.



Lepas tu korang COPY huruf atau ayat yang korang taip kat word tadi..copy semua taw..Dan lepas tu korang klik kat ADOBE korang..korang klik yang simbol T...Macam kat anak panah hijau bawah nie..Pastikan korang tukar warna dulu k..Kat anak panah merah tu..dan korang kecilkan size file hitam korang tu dengan menekan CTRL dan - serentak..


Lepas tu korang watkan petak tulisan korang...Kotak tu mestilah lebih besar dari file hitam korang tu..macam kat gambar bawah nie..korang tarik dari hujung ke hujung.Dan lepas tu korang paste ayat korang tu...dengan menekan CTRL+V...Sampailah penuh kotak tu k.


Dah siap tu..korang klik kat tanda betul kat atas Adobe korang tu k..


S
elesai tu..Korang klik lak kat tool yang sebelah kiri korang tu..Tool macam petak tu..klik je..Macam kat anak panah bawah nie..



Lepas tu korang klik kanan dan klik lah Free Tranforms.



Dan lepas tu korang pusingkan gambar korang..tu pun kalau korang nak..Law nak dapatkan hasil yang menarik ..Korang ekot je..hehehe


Dan lepas tu korang klik kanan kat layer korang tu..Yang kat kotak layer sebelah kanan kat bawah tu..Korang klik kanan and akan kuar pop up macam kat bawah nie..Dan korang klik lah Convert to Smart Object..


Ok dah selesai tu..korang klik lak kanan and korang klik Blending Options..macam kat gambar bawah nie k..


Dan lepas tu korang akan dapat tengok pop up kuar..macam kat gambar bawah nie..Korang klik kat Gradient Overlay.Korang pastikan angle korang tu kat tepi skit..Ekot je macam kat gambar bawah nie..


Lepas tu korang klik kat anak panah macam kat gambar atas tu..Law dah klik korang akan dapat hasil pop up satu lagi macam kat bawah nie..

Korang klik je warna pelangi tu..senang je..lepas tu ok ok ..siap.dan akan dapat hasil macam kat bawah nie.



Next step..Korang klik kat T tu lagi..korang wat satu huruf yang korang nak..Contoh yang Wan guna huruf W..Korang wat sebesar file korang tu k..Tak lah besar sangat ..sedang sedang je k.korang adjust dengan free transforms.
Dan lepas tu korang tukar jenis huruf korang tu..Dari Normal ke Color..Macam kat bawah nie..yang dalam petak tu..yang kat anak panah tu adalah hasil yang korang akan dapat.


L
aw dah..korang klik kanan kat layer korang tu..dan korang klik Convert to Smart Object..

Dan lepas tu korang klik kanan lak..Korang klik Blending Options..


Dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Pastikan korang ekot semua yang dalam gambar bawah nie k.


Dan lepas tu korang klik lah kat anak panah merah tu..dan akan dapat pop up macam kat bawah nie..Korang wat lah warna apa yang korang nak..



Ok siap..


Tu je



Selamat mencuba...


.



7 comments:

Qhamel said...

'i wish raindrop
would fall to cover my tears'

here comes nightrains.. huhu

btw, tuto wan mmg cool abes

Wan_hazel said...

tengs

saYuri said...

wan..ni mcm watermark lak yuri tgk...bole jadik watermark gak eaa??heheh...

Wan_hazel said...

hahaha//belh je yuri law nak...hehehe

Yann Mazian said...

wan, mintak tolong ktk wat header transparent k kmk eyh. lak mek topup. :D

Wan_hazel said...

yann..

ktk inbox kat FB mek k

pinkysh aQuiela said...

ape kate lepasnie wt tutorial gune video lak . hehe *cadangan :)