Wadah Madrasah Pengalaman: Tutoriol ART WORD - ADOBE PHOTOSHOP


Tuesday, November 9, 2010

Tutoriol ART WORD - ADOBE PHOTOSHOP

.


Klik untuk pembesaran dan hasil yang menarik


Salam Korang...

Nampak tak gambar kat atas tu..Graphic Art Word tu..Korang nak wat tak??..Law nak..

Jum Tutorial..

M
ula mula macam biasa lah open Adobe korang..


Owh ye...Wan nak kasi taw nie..wat bende nie mesti banyak bersabar..Wan wat ART WORD tu sehari..dari pagi sampai petang..campur dengan kuliah skali..ehehhe..dalam masa 1 jam siap kot..Asal korang tahan and banyak idea penulisan..senang je kan..

Ok jum kita mulakan tutorial..

Dah open adobe korang..korang NEW FILE..letak size 2816 x 2112 ..Korang leh wat size korang gak lah..ekot kesesuain yang korang nak..bagi Wan size yang Wan guna nie senang nak taip and adjust huruf nanti.



Lepas korang dah dapat file layer yang korang nak..korang ubah background korang jadi hitam..macam kat bawah nie k..Tengok je anak panah tu..


Lepas tu korang klik lah Paint Bucket Tool tu kat layer file korang tu..So akan jadi macam kat bawah nie..


Dan lepas tu korang klik kat huruf tu..tengok macam kat anak panah dalam gambar bawah nie


Korang watlah satu huruf kat layer file korang tu..wat kan warna yang seakan akan hitam k..abaikan warna merah tu..warna merah tu Wan watkan untuk panduan je..


Lepas tu korang klik kanan kat layer huruf korang tu..kat sebelah kanan bawah tu..dalam kotak tu..Law dah..korang akan dapat pop up macam kat gambar atas tu..korang klik je Convert to smart object k.



Dan huruf korang akan jadi smart object..


Dah tu korang taiplah ayat ayat korang kat dalam huruf besar korang tu..macam kat gambar atas tu..Korang adjust lah huruf huruf korang tu dengan size yang kecil or besar...Dan korang boleh gak adjust huruf korang dengan meng 'klik' kat segi empat kat kiri tool korang tu..macam kat gambar bawah nie..



Law dah klik korang klik kanan lak kat huruf korang tu dan korang tekan lah Free Tranforms.



Korang watlah penuh kesabaran k...



Sampai lah siap...Dan penuh..Lepas tu korang klik kat huruf huruf layer korang tu..korang leh tekan SHIFT dan select huruf huruf korang...Law terlampau banyak..Korang klik kat satu layer huruf korang tu..Dan korang klik kanan and korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..Korang klik Select Similar Layers.


Law dah selesai..Korang..klik lak kanan lagi...dan korang klik lak Convert to Smart Object..



Dah selesai...Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Lepas tu korang klik lak kat tool kiri korang tu..macam kat anak panah bawah nie..



Dan lepas tu korang klik kanan lak kat ART WORD korang tu...Dan korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..Korang klik lak Blending Option tu k..


Dan lepas tu korang akan nampak lak pop up macam kat bawah nie..


M
ula mula korang tekan Gradient Overlay...tick kat situ..dan lepas tu korang klik lak kat anak panah yang sebelah kanan tu No 1..dan korang klik kat No 2..Dan korang ubah lah warna kat No 3 tu..korang klik je macam kat anak panah tu..




Dan lepas tu korang klik lak kat icon yang macam mata kat layer huruf besar korang tu..macam kat gambar atas tu..SO selesai..



Tu je


Selamat mencuba...



.




16 comments:

LadyBird said...

mcm rumit jerk.. huhu..nantila kalau free lady cube..

alieff said...

tenkiu2~
nice one... hehe...
nanti alieff try... (^_^)

Bit Zamri said...

bagus2!!! bit sedang belajar terkedek2 ni photoshop..
hihih~ cantik kalau buat banner kan...

Wan_hazel said...

LadyBird

ok lady..hehehe

Wan_hazel said...

alieff

tengs...try jgn tak try..hehehe

Wan_hazel said...

Bit Zamri

a ah cantek...wat header pun cantek gak

She's retarded said...

wan asyik wat tutorial untuk photoshop je,tutorial untuk photoscape ada tak?

Wan_hazel said...

She's retarded

wan tak taw nak wat ape utk photoscape..photoscape basic je...tak bape bleh nak edit

Nur Syuhada said...

yang nie photoshop cs berape???

Wan_hazel said...

semua CS pun leh wat nie

BiQa HatmiN said...

best meamng best..huhuhu

CCICute Design said...

fuh..mmg cam rumit jerk... ^_^ tp nak cuba gak.. ^_^

Wan_hazel said...

a ah CCI rumit skit...hheheheh..tak pe Try jgn tak try..

Nur Eynaa said...

macam mane nak tulis dekat dalam huruf besar tuh?

Wan_hazel said...

taip macma biasa dan susun dalam tu..

deqjamucuxx said...

dah try . cantik n menyiksakan :)

tp BEST !! thnxx :))