Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat gambar ala ala old Skul..Gambar lama la.._Adobe Photoshop


Tuesday, December 7, 2010

Tutorial wat gambar ala ala old Skul..Gambar lama la.._Adobe Photoshop

.


Salam Korang...

Hari nie Wan nak share macam mane nak Wat gambar jadi macam gambar lama k..macam gambar kat atas tu..Old Skul...Tak taw lah Korang leh trima tak Tutorial nie...So jum Tutorial..


Mula mula korang open Adobe korang...And gambar yang korang nak wat kan tu..


Lepas tu korang klik kat Image macam kat anak panah atas tu..Klik Image>Adjusment>Photo Filter.Lepas tu korang akan nampak Pop Up macam kat bawah nie..


Korang guna warna Oren macam kat atas tu..Density 100% k..Bergantung ngan warna yang korang nak..So akan jadi macam kat bawah nie..


Lepas tu korang wat lagi..Klik Image>Adjusment>PhotoFilter..Dan ekot lak yang kat bawah nie..


So akan jadi macam kat bawah nie..


Dah selesai tu..Korang Wat kan gambar Korang tu..Jadi dua layer k..Macam kat bawah nie..nampak tak??cara nak wat Dua layer tu..korang tarik je layer tu Macam kat nak panah tu..Tarik ke bawah k..



Lepas tu korang Klik kat anak panah hijau tu..And korang Klik Image macam yang step awal tadi..Image>Adjusments>Level.So korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie..


Korang terangkan level tu..ekot je macam kat atas tu k..



Lepas Korang klik lak kat layer atas tu..Dan lepas tu korang klik lak kat eraser..Macam kat anak panah bawah nie..


D
an Brush yang Wan guna tu Brush Crack..Korang leh cari Brush tu k..Wan tak taw dah URL untuk dapatkan BRUSH tu..Korang leh cari Brush Untuk ADOBE PHOTOSHOP.
-------------------
Law korang ada Brush tu..korang klik or padam kat bahagian gambar korang tu..So akan jadi macam kat bawah nie..



Ok selesai..

Tu je

papai
Selamat mencuba.




.



12 comments:

teratakindah said...

terbaek...tq wan...

cempakamelati said...

Ok juga tutorial ni, salah satu seni.

Wan_hazel said...

tengs..ehehhe..peace

MiSs TOrA said...

waa bestnyer tuto ni tora pn x reti guna adobe photoshop ni hehe..tq wan

Wan_hazel said...

hehehe..welkam....

♥..cik_mas..♥ said...

thnks wan... :)

Wan_hazel said...

welkam..

puteri.diyana said...

comel model dlm gmbr 2..
huhu..
btw..
nice tutorial la bro wan..
=)

Wan_hazel said...

tengs pu3...hehehe..

puteri.diyana said...

ur welcome..~
nti wat tutorial lagi aw..
=) pas 2 kalo rjin
g link kat fb aw..
sbb pu3 x ske tgk kat update2 blog 2..
hehehe..
=)

Wan_hazel said...

pu3..ok2..nanti wan wat lagi..ehhehe

Professor Hanan said...

wan,hanan tak jumpa crack brush la.kat ne yer crack brush tu