Wadah Madrasah Pengalaman: Bukan Tutorial_Wat Dolly Comel - .Adobe Illustrator


Wednesday, February 2, 2011

Bukan Tutorial_Wat Dolly Comel - .Adobe Illustrator

.





Salam Korang..

Tajuk pun entah pape kan..Bukan Tutorial_Wat Dolly Comel - .Adobe Illustrator..
Hahaha..Kelmarin masa Wan tengah tunggu jam pukul 2.00pm lepas Wan kelas jam 11.00am..So ade masa lah kan untuk Wan duduk duduk goyang kaki sementara tunggu next klaz ..Dalam pada tu..Wan try lah nak Wat Dolly nie..


Wan memang tak de Basic lansung guna Adobe Illustrator nie..Tutorial nak wat Dolly pun tak de..Macam nie lah kan law tak de yang nak kongsi Tutorial nak wat Dolly nie..Law Wan terer mesti Wan akan kongsi..Tapi Wan pun sama cam orang yang zero dalam penggunaan Adobe Illustrator nie..Kosong memang tak taw lansung..yang Wan taw pun guna Adobe Photoshop..So Wan gunakan kemahiran Adobe Photoshop Wan nie untuk try and error Wat Dolly nie..Tool ada yang Sama tapi penggunaan Tool memang tak sama lansung..huh..



Nampak tak Dolly yang Wan wat kat atas tu??tak comel kan..Law Kak Wansteddy yang watkan mesti lagi comel..

So Wan try lah kan..Open Adobe Illustrator and guna Tool..Tool yang Wan guna..Wan guna Tool macam kat anak panah macam dalam gambar bawah nie..


Lepas tu Wan wat bahagian Muka dulu..Wat tudung lah kan..Masa nie Wan tak taw lak yang Stroke boleh dihilangkan..Wan bedal je lah..So jadi macam kat bawah nie..nampak line hitam tu..Tu stroke..


Lepas tu Wan teruskan tanpa jemu..Wan warnakan lak muka and tudung Dolly nie..Kat sini baru Wan sedar yang warna nie mesti dibuat masa kita nak wat corak wajah Dolly nie..Bukan leh warnakan guna Brush or spray..hehehe


Pastu nak wat mata lak..Nampak tak mata Dolly Wan kat atas tu..Mula mula Wan wat cam kat atas tu..pastu tengok tengok cam cacat je..So Wan tuka and jadi cam kat bawah nie..hehehe..




Lepas tu Wan buangkan Stroke gambar tu..Koz baru taw kan..And jadi cam gambar kat bawah nie..


And lepas tu..Wan ubah apa yang patut..


Setakat bahagian nie..Wan dah puas hati denagn hasil tangan Wan sendiri..Wan tengok comel je..tak taw lah korang tengok comel tak..ehhe..


Lepas tu...Wan wat baju Dolly nie lak...Wan guna Tool segi empat lak..Masa wat wajah Dolly tu Wan guna Tool bulat..



Siap baju Dolly..Wan wat kain lak..hehehe..skang dah nak nampak hasil..Wan dah tepuk tangan dah nie..cam tak caye je leh wat Dolly sendiri nie..



Dan Last skali..Wan wat tangan bulat dan kaki bulat Dolly Wan nie..And Wan tambah unsur bayang or lipatan kat baju and kain Dolly ..Tak brape nak ok..Tapi ok lah kan..ehehhe



Dan siaplah Dolly comel Wan..hehehe..Tepuk sikit..Amacam???Godek godek nie mesti boleh kan..Wan dah buktikan kat korang..Korang try lah k..Try and Error..seronok..Korang fikirlah k..Wan yang ambik jurusan Elektrik dalam kuasa boleh Wat graphic design nie..tak caye??caye lah..hehehe..


K lah korang tu je yang Wan nak kongsikan..

Wan harap ade lah orang yang pro dalam Adobe Illustrator nie..Boleh ajar Wan..Wan pun perlukan orang yang ajar Wan..Tutorial untuk Dolly nie memang tak de orang wat lagi..rasa rasa nye lah..Hope ade lah kan yang sudi berkongsi ilmu.

Tu je..

papai.


.



41 comments:

secantikmanis said...

guna ai je ye

miss.fieza said...

menarik .
tp sye slow sket nak blaja cm nih .dah kene ketok kene tampaq ,baru faham :(

Wan_hazel said...

secantikmanis

a ah guna ai je...

Wan_hazel said...

miss.fieza

hahaha..teknik pmbelajaran yg kejam tu..eheheh

Akeyla Azmey :) said...

ihihi , cukup comel :D
ayuuuuu saje . heee ~

ieMa ackLes said...

waa cantik..
xreti la nak ai ke photoshop ke..

Wan_hazel said...

Akeyla Azmey :)

haha tengs..pcubaan pertama nie..ehehe

Wan_hazel said...

ieMa ackLes

hehehe,,,tengs..wan pun tak reti guna ai nie..try2 je..

♥ solehah ♥ said...

adoh wan..okei lh ya dh dpt polh dolly..kamek tok.haishh.
xsmpey 5 mnt bukak Ai.tg blur2 jak bukak..

Coretan Budak Nakal (Hery) said...

owesome

Wan_hazel said...

♥ solehah ♥

hahaha,,,mek tok xpandey glak eh..ktk tauk ka sapa da molah tuto ai tok??

Wan_hazel said...

Coretan Budak Nakal (Hery)

tengs bro

cik Dil said...

comey2..Ai mmg best..sem ni pon blaja Ai..lukis2..pakai tablet pen...lagi best..heheh..

Wan_hazel said...

cik Dil

leh lah wat tuto pas nie kan..ehhehe

anamizu said...

wahh gune AI je rupenye eh wan??
nti cik ana nk try lah..hihi

recent post : |nasib saudara seagama =,=|

Iqa Mopmo said...

Wan! Wahhh jealous gila tengok Wan cuba-cuba dah dapat, warna kan tu kat mana? Boleh buat tuto tak? Hee x)

Mr. TN_SkY said...

COmel je SkY tengok.. <--pujian dari orang yang xtaw melukis!>.hahaha..kire ok la tuh wan..SkY lgsg xtaw kot..zzz

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

chiLleD...!! said...

wahh..cntiknya..wan memg kreatif dgn teknik2 tmbhn cm bnyang2 lipatan bju sume tu..=)

Wan_hazel said...

Mr. TN_SkY

ahaha..sam lah kite sky..wan pun tak reti gak..try je nie

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

hehehe..tengs..biase2 je tu...

King Of Single said...

haha thumbs up!

ai pnah gune kejap je..tp xpnh lak wat yg ni.
tanx!

Mr. TN_SkY said...

ahahah...ne de sme..atleast wan try oke..SKY? boleh tengok dan puji je la hahaha :-D

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

Wan_hazel said...

King Of Single

welkam...leh lah try pasnie kan..ehehhe

Wan_hazel said...

Mr. TN_SkY

hahaha...tu la hsky..sky try lah gak...syok

fatin hanani said...

tere la wan ni hehe
jeles atin :)

Wan_hazel said...

fatin hanani

hehehe..tengs atin...wan bru try wat tu

^^Zira Zerra^^ said...

comelnye...
suke suke suke.. (^_^)v

Wan_hazel said...

^^Zira Zerra^^

hehehe..tengs...1st try nie

ieya said...

fuhh .comel !

Wansteddy Tales said...

Memang superb besh :D akak suka!

Pertama kerana ia asli dari Wan.

Kedua Wan gunakan style manga/komik dlm 1 skill.

ketiga kerana ia PINK! hohoho...

Tahniah wan, walaupun percubaan pertama, ia lebih dr berjaya. Akk sangat kaguminya. pada akk, wan dah maju lebih banyak tapak dari student AD (art design). dgn lebih bnyk praktis akk percaya wan boleh hasilkan karektor tersendiri dan boleh jadi semahir chih hang! (my idol illustrator).

ps: Akk xdela terer lukis wan, akk pun start dari basic. dan bnk study by pengalaman dan komen pro designer. masih dlm proses belajar juga :D sbb lebih bnyk kita teroka lukisan vector ni lebih bnyk kejutan ilmu kita kan perolehi.

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

hehehe..tengs komen tu kan..smngat dh nie nak wat karektor sendri..hehhee..tengs kak..wan pun nak jadi semahir akak..byk lagi yg wan perlu bljar..sila beri tunjuk ajar kak...tengs sesanhat atas komen akak nie

misz sheyla said...

comey dowh...uhuuuu...tapi kan xleh nak donlod la AI ni..xde ke software yg free?

Wan_hazel said...

misz sheyla

wan ade sediakan free ai software nie..cek kat bhgian tutorial k..

i am S!L4H.. said...

kretif la wan nih...geram tgok!haha

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

hehehe..tak lah kretif mane ..biase2 je..ehhehe

AidaNatasya.Co said...

cantiknyeee... wat sy skali.. leh tak wan ;)

Wan_hazel said...

AidaNatasya.Co

hehehe..la free wan watkan k..tak janji..ehehehe..

farah noorlin said...

kena ambik masa lah nk belajar nie....

Wan_hazel said...

farah noorlin

hehehe..betul tu...

yin said...

ABG IWAN AJAR,,TAPI NAPA LAIN,N MANA STEP 3 DAH,,X FAHAM LANGSUNG LAH ABG WAN..:)

Wan_hazel said...

tgk tuto lain k..nie bukan tutorial