Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial kurangkan opacity object dan tulisan_adobe Photoshop


Sunday, January 30, 2011

Tutorial kurangkan opacity object dan tulisan_adobe Photoshop

.



Salam korang...

Kali nie Wan wat Tutorial yang basic dan simple.Tutorial nie Wan tak taw nak letak tajuk pe..So Wan letak lah "Tutorial kurangkan opacity object dan tulisan_adobe Photoshop"...Yang dah taw guna dan yang dah lama guna Photoshop tu..Tak yah tengok k..Nie permintaan dari salah seorang Blogger..

Ok jum Tutorial..


Mula mula open Adobe and gambar yang korang nak guna tu..


Lepas tu korang klik pada anak panah macam kat dalam gambar atas tu k..Dan bahagian warna korang leh tentukan..Yang nie untuk wat background pada tulisan korang.Dah klik and tentukan warna..Korang watlah petak kat gambar korang tu..Macam kat gambar bawah nie.


D
ah selesai wat Background untuk tulisan..Korang wat lak tulisan korang..cam biasa je..Taip ayat yang korang nak tu..Contoh yang Wan guna..Wan tulis Wan Hazel.Macam kat gambar bawah nie..


Ok dah selesai..Korang klik lak kat bahagian layer korang..Tengok gambar bawah nie..Korang tekan CTRL dan klik pada layer Background dan Tulisan korang k..Macam dalam gambar kat bawah nie..


Dan lepas tu korang klik kanan lak pada layer yang korang dah select tu..dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..


Dan korang klik lah pada Convert to Smart Object k..Macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..Dan korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..Layer korang akan bertukar..



Dah nak selesai pun..Lepas tu korang ubah value yang kat anak panah dalam gambar bawah nie..tengok gambar bawah nie k..



Korang leh adjust brapa opacity yang korang nak k..So dah selesai...


Owh ya..Korang leh adjust Opacity gambar korang yang lain gak..Korang cuma perlu adjust opacity tu je..Senang kan..Dan pastikan korang klik pada layer yang korang nak kurangkan opacity tu k..



Ok tu je

Papai

Selamat mencuba..


.



10 comments:

princess laila said...

wahh~ hebat! =)
laila photoshpe pun tade dlm lptop.ngaha~ nnti2 lah..nak gak install ^_^

Wan_hazel said...

princess laila

hehehe..boleh je..install je k..leh gak edit2 gambar nanti

NadiRah said...

adeh..susahnya..huk3

Wan_hazel said...

NadiRah

eh.s.enang je nie...

cik Diva said...

tq wan hazel... t nak try r..
wan hazel jom join contest http://meowzara.blogspot.com/2011/02/contest-contest-contest.html :)

Wan_hazel said...

cik Diva

welkam..n tengs ok2..wan jenguk kontes tu k

echa said...

chantek =)

wan mmg minat graphic eh??

Wan_hazel said...

echa

a ah..minat + hobi.,..ehhehe

*assyiera* said...

ehm, tersinggah kat cni. comey blog :)
jelez g2.
haha. k, talk bout photoshop.
dulu ade install, try nk edit2, then xrety, remove balek. haha.
k, perkongsian y baek. tenkiu.

Wan_hazel said...

*assyiera*

tengs..install balik leh study tuto yg wan sediakan..ehehhe