Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Dolly _Adobe Illustrator for beginner part 1


Tuesday, February 8, 2011

Tutorial wat Dolly _Adobe Illustrator for beginner part 1

.


Salam Korang...

Hari nie Wan nak kongsi macam mana nak wat Dolly lak..maaf lah Wan sendiri pun tak pandai nak Wat Dolly nie...Dolly kaku macam nie je lah Wan pandai wat..hehehe..Sama sama lah kita belajar kan nak wat Dolly nie..Mungkin nanti kita akan jadi yang lebih pro lagi nanti..So law korang nak wat gak..


Jum Tutorial..

Mula mula korang open Adobe Illustrator korang..


Lepas tu korang klik lak File..macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..dan korang klik lak new..wat new file macam adobe photoshop gak..Law korang dah klik new tu..Korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..


Law korang dah nampak pop up macam kat atas tu..Korang klik je ok..bahagian nie tak penting sangat..ehehe.


Ok yang nie bahagian Tool lak..Korang leh guna tool bulat yang macam kat anak panah kat atas tu yang tak bernombor tu kat dalam gambar atas tu..Yang bernombor 1 tu..yang tu untuk stroke gambar..Yang no dua tu lak..untuk hilangkan warna stroke or warna object korang law tak nak warna kat bahagian stroke..Korang klik je kat anak panah no 2 tu k..Kat no 3 tu lak warna untuk object korang k.



Law korang klik yang anak panah no 2 tu..Korang akan dapat hasil macam nie lah..Gambar kat atas tu..Tak de stroke..


Lepas tu korang wat lah wajah Dolly korang tu dengan Tool Bulat..Jangan lak korang guna Tool segiempat..ehehhe


Nampak tak gambar kat atas tu...Ok, yang Tool untuk resize tu korang leh resize object korang..kasi besar kasi kecil..Dan Tool ubah bentuk tu..Untuk korang ubah bentuk object korang leh panjangkan object korang..Dan pastikan korang klik dulu kat Object korang k..Sampailah ade tanda macam kat gambar bawah nie..



So korang leh tarik object korang tu..Dan jadi macam bentuk bujur sikit..Tengok gambar kat atas tu.


Lepas tu korang wat lagi bentuk bulat..yang nie untuk wat bahagian tudung lak..Law korang nak pindahkan kebelakang..Korang tekan CTRL dan [ k..tekan sekali lama lama sampailah object tudung tu pindah ke blakang..



Dan jadi macam kat atas tu..Lepas tu korang ubah lah lak kedudukan object tudung tu..


Lepas tu korang wat lagi anak tudung..Caranya sama je cam wat tudung tu..


Ok yang nie lak kita nak wat mata lak..Wan saja gunakan Stroke hitam tu..So korang leh nampak..Guna gak Tool bulat tu..

Lepas tu korang ubah lah mata tu sikit panjang guna Tool ubah bentuk object tu ..And then Korang wat lak bulat bulat untuk anak mata Dolly korang tu..Wat yang warna coklat dulu lepas tu warna hitam dan lepas tu wat yang bersinar tu lak..



Lepas tu korang guna Tool macam kat anak panah dalam gambar atas tu..Korang klik lak kat seluruh mata tu..Highlight kan..lepas tu korang tekan lak CTRL dan C serentak untuk Copy dan CTRL dan V untuk paste..So korang dapat dua biji mata..Dan untuk satu mate yang korang dah paste tu..Korang klik lak kanan dan korang pilih Transform..Pop up macam kat bawah nie..


Dan lepas tu korang akan dapat lak pop up macam kat bawah nie..So korang pilih lah lak Reflect k.


Law korang dah tekan Reflect korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Korang ok je..


Dan lepas tu korang pindahkan lah mata korang ke wajah Dolly korang tu..


Selesai wat tu..Korang wat lak hidung..



Cara wat hidung lak..Korang wat gak bulat bulat macam kat anak panah dalam gambar atas tu..Yang lapis atas tu lak korang wat sama warna ngan wajah Dolly..So akan dapat macam kat bawah nie..


Wat mulut lak..Korang wat bentuk bulat dan wat stroke warna pink..Tu je..ehehe..Lepas tu korang wat lak kening Dolly korang..caranye sama je cam wat hidung Dolly korang tu..Law dah..SO selesai..


Yang nie cara korang nak save Dolly korang dalam bentuk PNG..korang klik kat File dan klik Export..lepas tu korang pilih format gambar korang dan Save..


Yang nie lak..Korang Save dalam bentuk Ai..Korang leh edit balik nanti..So korang klik File and klik Save or save as..tengok macam kat gambar atas tu..Pastu Save je.



Ok Selesai..Selamat mencuba..Yang len len korang leh godek sendiri k..Mungkin Wan akan wat sambungan untuk Tutorial Dolly nie..Mungkin lah akan ada Part 2 lak..ehee

K lah korang..

Tu je..

Papai.



49 comments:

Wawa Zameri said...

wan, wawa dah try download gune link yang wan bg tu, tk boleh pun

Wan_hazel said...

Wawa Zameri

eh..nape member len leh je download wawa

mohd sasuke said...

caer dah try download tp lame sgt..huhu..jd terpakse cancel..camne erk wan?

Wan_hazel said...

mohd sasuke

caer kene gak tggu..ehehhe..

Wawa Zameri said...

tah lahh, tk tahuu, :( alah nak jugak doll mcm ni, hisy, kenape wawa tkboleh ek, download boleh tau, bole nak extrct tk boleh :(

Wan_hazel said...

wawa...tengok cara extract kat utube k

Wawa Zameri said...

oke nnti wan bg link tauu :)

Wan_hazel said...

wawa..try tgk video nie..http://www.youtube.com/watch?v=tBkiX2ZmgWE&feature=related

Wawa Zameri said...

okey thanks wan :)

Wan_hazel said...

welkam wawa

iManAzRaf said...

comel!!! hehehe... nk wat jgk.. tp xde bnda alah tu..

Wan_hazel said...

iManAzRaf

boleh je..donlod je link donlod wan ade sediakan..hehehe

Miss Bluepinkiey said...

dolly yg sgt sweet...thx sbb shared...:)

Wan_hazel said...

Miss Bluepinkiey

welkam..ehehhe

penyisir rambut said...

wow!
nak try jugak la...

Wan_hazel said...

penyisir rambut

boleh je..ehehhe

aLeen aVriL said...

wan camne nk tuka tool bulat tuh...

dekat aleen punya dia kua bentuk segiempat jer...

xde yg bulat...cm ne nk lukis muka nih klu xleh nk buat bentuk bulat..

huhuhuhu...wan tolong ajarkan wan...huhuhuh

Wan_hazel said...

aLeen aVriL

tekan kat tool segi empat tu lelame k..klik lelame

wiwyd said...

mate bersinar uhh macam mane eak ?

Wan_hazel said...

wiwyd

ade je lam tuto tu...wat dua bulatan...

wiwyd said...

wan tau tak macam mane nak buad rambut yang cecantik sikid heh :)

wiwyd said...

kenape kalau saye nak edit pakai photoshop die jadi wane merah :(

Wan_hazel said...

wiwyd

law rambut..wan masih blaja lagi..ehehe..tak taw lak camne nak wat..

and nape jadi warna merah???wan tak taw lak...save dalam format ape??

wiwyd said...

PNG :)

Wan_hazel said...

wiwyd

a ah..so tak de Background

Hanis Zakirah said...

wan..camne nak bagi ke depan

Hanis Zakirah said...

camna nk stroke?

Hanis Zakirah said...

x pe lah..dah tau dua2..hehe

Wan_hazel said...

hehehe...senang je kan...

Fila said...

assalammualaikum , wan , tyme mule mule nak buad bentuk bulat tu , fatin cari bentuk bulat bulat tapi tak ada . yang adad empat segi , macam mane eyh ?

Wan_hazel said...

klik lelame kat tempat segi4 tu k..nanti ade pilihan

aina said...

aina dh try buad .
kepala tudung sume jdy tpy tang mata aina tk reti . mcm mne nk ubah bentuk bulat jdy mata yg mcm wan buad tu ?

Wan_hazel said...

aina

ade je wan ajar tu kan...sama je care cam nak wat muka tu,..ehehe

farah said...

awk ,sy takde tool bulat tu . ade yg rectangle je . so camner nak tukar jd bulat ?

Wan_hazel said...

ok..leh tgk tuto nie k..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/04/tutorial-tukar-tool-adobe-illustrator.html

si genit said...

nk hglght gna tool ne wan>>cz bl nk copt ad satu jer blat..xkuar satu mata..kna copy satu2 br jadi

si genit said...

wan cmne nk move kn suma 2 p kt muka..xpndaila..=(

Wan_hazel said...

cara nye amcma kita nak select folder kat desktop...highlight semua..

bella_bumbum said...

hey wan. sy baru install Ai ni.
best wo! tp tangan ni tak kreatip. doodle da macam orang lidi. hehe

Wan_hazel said...

hehehe...wan pun tak kretif...mula2 memang macma lidi nanti baru lah comel

MalIqmal said...

wahahahha. Betol lh ckp abg. Kalau tangan sendiri yang buat mmg best. LAYAN~ hahahah. Thanks btw~

Wan_hazel said...

sama2...ehhehe..kalau tgn sndri yg buat mesti best

hahafyza said...

wan ! kite nih baru nak belajar buat dolly , tapi kan takde bentuk bulat tu , tapi bentuk empat segii , wuuwuu T_T !

Wan_hazel said...

klik lelam ak t situ or klik kanan nanti ada pilihan

Anonymous said...

as salam.. wan saya punya circle tak bole resize laa... mcm mana nak wat ek... die tak kuar simbol utk resize... da byk kali cuba da... mcm mana nak wat ek.. ke setting lari??..

Wan_hazel said...

awak kene klik pada circle tu taw..

Eryn Edrina said...

tuto gadis bertudung pakai dress ada tak wan?
tapi yg guna paint jela? :p

Wan_hazel said...

tak de lak..cowie. :)

amy said...

salam. sy da download AI portable cs5 tu.. then masa sy nak save as tu, tak dpt la nak save as ai. tu. format len pun x dpt. mesti kuar an error occured tu.. cmne ye? ble bantu x? klu export ok je. tp save as tu yg x dpt. susah la klu nk edit smula..