Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat tulisan disekeliling bulatan_Adobe Photoshop


Saturday, February 12, 2011

Tutorial wat tulisan disekeliling bulatan_Adobe Photoshop

.
Salam Korang..

Hari nie wat nak wat tutorial camne nak wat tulisan disekeliling bulatan lak..Senang je cara nya..Tak susah pun..Law sesapa nak blajar wat tu..

Jum Tutorial

Mula mula korang open lah adobe korang..Lepas tu korang wat lah File korang..New File..Dah selesai wat New File korang tu..Korang klik lak Tool yang macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie...Law korang tak nampak Tool Bulat tu..Korang klik je kanan kat anak panah yang macam kat gambar bawah nie..anak panah No 1 tu taw..


Law dah klik kat anak panah No 1 tu..Korang klik lak kat anak panah No 2 tu..Macam kat gambar atas tu..mesti klik k..Law dah..korang wat lah bulatan korang..dan bulatan korang akan jadi macam kat bawah nie..


So tak de warna kat dalam bulatan tu..Ok..Lepas tu korang klik lak Tool Tulisan..Kat bahagian selepas nie penting sikit..



Law korang dah klik Tool Tulisan tu..korang klik lah kat bulatan tu..korang jangan klik kat dalam taw..Korang mesti klik kat luar garisan bulatan tu..betul betul diatas garisan bulatan tu..Law tak..tak kan jadi punya.Tengok gambar kat bawah nie k.


lepas tu korang klik and taip lah ayat yang korang nak..


Dan law korang nak buang garisan untuk bulatan tu..Korang klik je kat anak panah yang kat dalam gambar bawah nie..


So selesai..ehehhe..Korang leh resize tulisan korang dan edit ekot kesesuaian yang korang nak..


Selamat Mencuba..

Papai.


.



20 comments:

hoya hadis said...

tutorial yang dicari-cari..mekasih wan.bleh akak mnconteng kt adobe lepas ni.i love art so much..

i am S!L4H.. said...

wan..silah wt gne icon lain..kt ats yg ad huruf T tu..heee

hoya hadis said...

boleh tak wan buat tutorial cara2 buat tab menu kat blog dan cara macammane nak tukar kotak post dan kotak2 gaget kt sidebar.tak taula btul ke tk akak cakap ni..hu..hu..blogger baru.

Wan_hazel said...

hoya hadis

tengs n wwelkam..wan tak faham lak coalan tu.eheheh

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

yg tu pun leh..tapi tak bulat sgt..ehehhe..n tulisan pun cam tak elok jadi nya..ehehhe

i am S!L4H.. said...

ha a..yg tu tok org cm silah yg x dpt nk explore lbih lagi..hahaha
kn best dok sebelah rmh wan..tiap ari wt klas tuto ngn wan..haha

zikeryhassan said...

baru aku tau. thnx wan :)

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

hahaha.wan pun sonok law ade yg nak study adobe ngn wan..ehhehe

Wan_hazel said...

zikeryhassan

welkam..eheheh..

Putri Zara Sofea said...

wow ! good job. hehe. wan, nape adobe yg wan post kat entri before2 dis, xleh nak open? cedih ar. tak tau mane nak cari software adobe yg free ;(

Wan_hazel said...

Putri Zara Sofea

yg len boleh je open...tak leh open tu camne erk??

i am S!L4H.. said...

sudi2..hakhak..aja smpai lebam..heeee

ecadwinkyasha said...

Wan..mekasih sgt2...dah lama cari da tuto ne..thanks *-*

Wan_hazel said...

i am S!L4H..


hahaha...sampai tak nak blaja lagi..

Wan_hazel said...

ecadwinkyasha

welkam..eheheh

Hanis Zakirah said...

tekan2 pun x leh..hehe..dah smash habis komp ni..hahaha

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah

wat dengan penuh bsabar k..

kawan kau said...

assalam wan

cm mn nk wat pakai adobe cs4.pening pala nk cari x jumpa gak.

Wan_hazel said...

cara nya sama je... part mana yg tak jumpa tu??

Almi said...

So much help. Thanks :)