Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat mulut Dolly muncung_adobe Illustrator


Wednesday, April 6, 2011

Tutorial wat mulut Dolly muncung_adobe Illustrator



.



Salam korang.

Hari nie nak wat Tutorial wat mulut Dolly muncung..Korang nak tak??cara nya senang je..Law korang nak..

Jum Tutorial..

Owh ye..Sebelum tu..Sila baca Doa dulu k..Ade je Wan sediakan kat Side kiri bahagian Blog Wan tu..Baca dulu.Agama lain sila Berdoa ekot ajaran masing masing.Semoga dilapangkan hati.


Ok..Yang nie cara Wan k..Mungkin ada cara yang lain lagi untuk hasilkan mulut muncung nie..Cara Wan nie salah satu dari cara nya..Wan anggap korang dah pandai nak wat Dolly korang..Law tak pandai lagi..Tengok je Tutorial Dolly Wan sebelum sebelum nie..


Jum kita wat mulut Dolly korang..Cara nie paling senang sangat..Law korang nak..ehehhe..Korang taip je nombor TIGA..So jadilah..senang tak??hahahha..Tapi cara nie tak cantek ..tak comel..So kita tak leh nak guna cara nie..Next next..


Ok nie cara yang betul..Korang klik Tool bulat kat bahagian Tool korang tu...macam kat gambar bawah nie..kat bahgian tu..law korang tak jumpa Tool Bulat tu..Korang klik lelama..nanti ada lah pilihan..


Lepas tu..korang kene pastikan warna lak..Tengok gambar kat bawah nie lak..Hope korang faham..Korang ubah ekot macam kat dalam gambar nie..Bar tu ada kat bahgaian atas.


Dah selesai tu..korang wat lah bentuk bulat korang..macam kat bawah nie..

Dah wat tu..korang Copy and paste bulatan tu lagi..Korang klik Tool macam kat bawah nie..lepas tu select bulatan korang..dan lepas tu tekan CTRL+C untuk copy dan CTRL+V untuk paste.



So akan jadi dua..Korang wat ekot macam kat bawah nie k..Ekot je susunan macam kat bawah nie..


Lepas tu korang select kedua dua bulatan tu lak..macam kat gambar atas tu..Dah selesai tu..Korang klik lak kat bahgai window > pathfinder.tengok macam kat gambar bawah nie..


Dah dapat tak??law dah..Korang klik kat bahagian hujung Tool tu..Macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..


Law korang dah klik..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Dah dapat hasil macam kat atas tu..korang klik lak Tool macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..


Dah klik..Law dah..Korang klik kat bahagian titik kat bulatan korang tu..Sila tengok gambar kat bawah nie..Korang klik kat bahagian atas..Ada titik kat bahagian tu.Korang klik kat bahagian macam kat anak panah tu..Nanti akan dapat hasil macam kat bawah nie.



Dah selesai wat kat bahagian atas..korang wat lak kat bahagian bawah k..macam kat dalam gambar bawah nie..


Korang tarik je yang dekat anak panah tu..ekot macam kat atas tu k..Law dah..So selesai lah..Lepas tu korang select lagi bentuk mulut Dolly korang tu..Guna Tool yang dekat anak panah dalam gambar bawah nie..


Dah select..Korang penyekkan lah mulut Dolly korang tu..So akan jadi macam kat dalam gambar bawah nie..penyek secukup rasa ye tuan puan..ehehe


Dah selesai tu..korang pindahkan lah kat muka Dolly korang..


Dah letak..Korang wat satu lagi bentuk Bulatan..Kali nie korang wat bentuk bulatan tu sama dengan warna muka Dolly korang..macam kat dalam gambar bawah nie..Law dah wat..korang pindahkan je kat mulut Dolly korang..Untuk tutup bahagian tepi Mulut Dollt korang..


Wat macam kat dalam gambar bawah nie k..



Dan Selesai...


Jadilah Muncung Dolly korang..Jom Muncung sesama ngan Dolly..ehehhe.

Selamat mencuba...


Papai.

.



21 comments:

RiaNbow said...

aerol datang blog wan pagi2 nih :D... .. .
mcm best jeww blajar ilustrator ni :D. ..aeorl nk blaja juga lrr :D ..tpi aerol tak da software dye XD pulak~

sarah mohamad said...

nampak macam senang je, tapi sebenarnya susah jugak nak buat ni kan wan. hiks

Wan_hazel said...

RiaNbow

aerol..seronok wat dolly.//leh donlod kat tutorial..wan ade link utk donlod

Wan_hazel said...

sarah mohamad

a ah..susah skit je lah..eheheh..law dah biasa..senang je

SYIEDA said...

syieda dtg lwt wan . wahhhhh so cute . . . ^_^

Wansteddy Tales said...

Drawing illust ni nmpk mudah sbb kita guna vector line. Tp kalau salah design xmenjadi. Tahniah Wan! usaha design vector Wan mmg menjadi. kagum dgn wan yg gigih berusaha gilap bakat :)

zahidah dihaz said...

wan, kmk mok juak software illustration ya


New Entry: <a href='http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/04/dilema-nak-teruskan-atau-tidak.html>Dilema | Nak teruskan atau tidak?</a>

zieyRa suLLey© said...

hi, jom juin bloglist kite :)
http://zieyrasulley.blogspot.com/2011/04/jom-juin-bloglist-kite.html

RiaNbow said...

dah download dah pun :D..caya lrr wan :D... ... .lepas ni ajar luk wat hello kity ..hehehhe

mynameismy said...

tak terkejar my dgn tutorial2 wan...T_T

Wan_hazel said...

SYIEDA

hehehe..tengs..

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

hehehe..tengs kak...godek punya godek mesti bjaya nye...

Wan_hazel said...

zahidah dihaz

ktk donlod jak kat blog mek..da kat bhgian tuto mek

Wan_hazel said...

zieyRa suLLey©

ok law free wan join k..

Wan_hazel said...

RiaNbow

ahahha..wat otomen tak nak ke??hahah

Wan_hazel said...

mynameismy


aahha..banyak sgt ke tuto wan??/wat satu2 lepas tu gabungkan jadi satu..leh lah wat design yang mantap./.

farah said...

tringin la nk uad doodle sndiri..
boleh bg tak link tuto doodle wan yg sebelom ny? dah cari, tp tak jumpa..
wuu T_T

Wan_hazel said...

ok..farah...farah leh klik kat icon tutorial atas tu..scrol kat bawah skali..ade je...

farah said...

dah jumpa..
tenkiu soo much !!
^_^

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe

MERAN QAMAR said...

sempoi paham3 sangat... bleh wat nanti