Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial OK kan gambar crop/potongan gambar yang tak OK..Adobe Photoshop


Tuesday, April 5, 2011

Tutorial OK kan gambar crop/potongan gambar yang tak OK..Adobe Photoshop

.


Salam korang..

Kali nie wat Tutorial OK kan gambar crop/potongan gambar yang tak OK..Ceh..Tajuk cam ape entah..ehehe..Wan tak taw nak letak tajuk ape..Tutorial nie permintaan dari seorang blogger..So Wan tunaikan lah..Dah lama sangat dia minta Wan wat tutorial nie.Cowie baru sempat nak wat tutorial nie..Walaupun agak sibuk dan banyak masalah masa nie..Wan tetap tunaikan permintaan nie k...Wan guna gambar awekz Wan..Lisa surihani..Cowie ye cayang..hahaha.Prasan


K lah..Law dah sedia..


Jom Tutorial..


Wan langkah step potongan k..Koz step untuk potong gambar tu..Wan anggap korang dah taw cara nye..Tutorial Wan nie cuma nak ok kan gambar yang korang potong tu..Kasi ok skit..tak banyak tapi sikit..Boleh lah kan..Law korang dah potong gambar korang tu...Korang pindahkan lah gambar korang ke New File ..macam kat atas tu..


Dah selesai tu..korang klik kat Tool segiempat..macam kat gambar Tool atas nie k..Law dah klik kat situ..Korang teruskan langkah seterusnya..


K
orang klik kanan kat gambar yang korang dah potong tu..Dan akan kluar pop up macam kat atas tu.Dan korang klik kat Blending Options k..Ekot je macam kat atas tu.



Law korang dah klik tu..Korang akan dapat Pop Up macam kat atas tu lak..kat anak panah yang Wan tandakan tu korang leh tick n klik k.



Tak faham..Ok Wan terangkan cara nya k...Korang klik kat Stroke tu..Wat satu satu lah..nampak tak anak panah macam kat gambar atas tu??Korang leh baca kan..ehehhe..Wan tak yah terangkan lah..hehehe..


Dan langkah terakher..Korang klik kat anak panah macam kat gambar atas tu..Dan selesai...hehehe..

Korang leh gak try guna Tutorial nie k...
Crop Gambar paling Ringkas


Tu je.

Papai


.



25 comments:

josrevalution said...

salam...tq for da tips..nti nak try..huhu....folo u fisrt...folo me back yer...opss..sudi bloglistkan blog aku tak?..kalo ye..listkan n PM me after u list my blog..n ill bloglist u blog to at my blog..tq..nice blog...video clip nie lucu ke kejam??

shida saje said...

ok wan paham dah tq so much wan.. ^_^
selalu shida crop mmg xkemas pastu xtaw camne nak hide potongan yg bruk lg bergerigi tu hihi..tq again wan =)

RiaNbow said...

Ehem!!> .. lisa surihani tu awek sape lrr eyk XD

Jierah said...

wan, gini molah nak tepi2 gambar mcm kat shoutbox nisa menaip ya ou? hukhuk.

ANA FARHA said...

akak tau fungsi stroke tu.. tapi tak penah guna blending options..
gini cara yang betulnyer ye.. tq wan..

cinta nabella said...

eh-2 ..gmbar kakak farah ... hehe ..

nAMe yaNG PaNjANg RosIaHaNiN ZahARi said...

adobe photoshop ni bli download x..
klu dlu sy install ngn kwn.
bile dh format blik lp top adobe photoshop ni ilang..
nnt mlwt lh sy kt http://ilacome.blogspot.com
n folow yap..we cn be fren

Wan_hazel said...

josrevalution

tengs..and sowie..tak tak bloglistkan blog sesape..peace

Wan_hazel said...

shida saje

welkam..ehehhe..skang dah boleh kan

Wan_hazel said...

RiaNbow

hehehe..ehe he..jgn kacau awekz wan..hahah

Wan_hazel said...

Jierah

shoutbox camnie ya eh???

Wan_hazel said...

ANA FARHA

welkam kak..eheheh..skang dah taw kan

Wan_hazel said...

cinta nabella

eh eh..wan bakal abg ipar farah lah nie..ahahah...

Wan_hazel said...

nAMe yaNG PaNjANg RosIaHaNiN ZahARi

wan de kasi link utk donlod adobe nie..ade cs,cs3 and cs5...

Wtih forever said...

ceh3 :D hahah itu tunang aerol arr XD

cinta nabella said...

HAHA ..btol3x.. eh-2 ..bila mao mkn nsik minyak ..hehe ..kakak farah tu dh la fofuler gila lah ..tkot mlepas ..hee

Wan_hazel said...

hahaha,,,,wan lah...salah org tu

Wan_hazel said...

cinta nabella

farah...kakak farah suh tunggu..wan ekot je..g pun kakak farah tu syg wan sorg je..ahahha

mjali said...

thanks for tutorial

Jierah said...

sikpa jak sikpa jak. hehe. sorry~

Wan_hazel said...

mjali..

welkam

Wan_hazel said...

jierah

eh mena tok...kenak sorry indah

Jierah said...

mena2. ngee~

cinta nabella said...

haha ...syg wan sorg je eh ..lau mcm tu kena tunggu ..haha

Wan_hazel said...

hahaha..kene tunggu lah farah..ahahha