Wadah Madrasah Pengalaman: Semua Blogger sila ambil perhatian..Bagi pengguna email selain akaun google/Tutorial tukar akaun ke akaun Google


Sunday, May 8, 2011

Semua Blogger sila ambil perhatian..Bagi pengguna email selain akaun google/Tutorial tukar akaun ke akaun Google

.



Salam korang,,

Oleh kerna prihatin terhadap Blogger blogger lain wan ambik sedikit masa nak kongsikan bende nie..And sila ambil perhatian dan baca betul betul ke..


------------------------(100% disalin dari Blog http://amanz.my/)


Google Ingin Memadam Pengguna Blogger Yang Tidak Menggunakan Akaun Google

Mungkin semua sedia maklum yang mana Blogger merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google, dan sehingga kini ianya masih membolehkan para pengguna log masuk menggunakan akaun Blogger lama. Namun, ianya tidak lama lagi, memandangkan kini Google telah pun mengumumkan penghentian sokongan untuk akaun Blogger lama.

Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma, Blogger, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun kelak, memberikan para pengguna yang masih belum beralih ke akaun Google sedikit masa untuk beralih.

Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut. Para pengguna yang belum memindahkan akaun mereka ke akaun Google, boleh melakukannya dengan mudah di halaman pertukaran khas di Blogger.

Nampaknya kini Google memberikan penekanan yang serius untuk mendaftar masuk ke perkhidmatan mereka menggunakan akaun Google. Sebelum ini, YouTube juga telah mengeluarkan amaran yang lebih kurang serupa, meminta para pengguna YouTube untuk menggunakan akaun Google berbanding akaun YouTube seperti sebelumnya.


------------------------(100% disalin dari Blog http://amanz.my/)

So bagi sesape nak tukar akaun dari mana mana email selain akaun google..leh tengok kat sini..ada dua


Bagi yang sudah mempunyai akaun gmail sila tengok tutorial ini.

Tutorial Cara Untuk Invite Admin Blog / Tukar akaun email ke google

Bagi yang belum mempunyai akaun Gmail

Tutorial Cara Untuk Invite Admin Blog / Tukar akaun email ke google 2


So selamat berblogging dengan ceria..Sila pastikan korang baca betul betulsetiap langakah yang disediakan..atau terus ke blog yang telah di creditkan untuk tutorial terbabit.


.




15 comments:

af sembilan said...

:) lame sudah pindah... :)

Wan_hazel said...

gud2...wan nasib bek pakai gmail so tak yah pindah..eheheh

dill said...

wan,kalau dah ikut semua step tu, blog2 yang kite follow tu macam mane nak import? atau kene buat secare manual?

dill.

Wan_hazel said...

dill

a ah..macam tu lah kira nya...

nano said...

aduuh,,kene wat ni wan,,,thnks le de tutorial,,senang koje oden

nur aliya said...

wan, kalau kite tuka ade yang cakap nanti follower kite hilang. macam tu ke ?

cIk IRa said...

aiyooo...
ini pakcik google manyak songeh...
:)

nano said...

nano dah berjaya,,tengs tuto yg membantu ni,,

Amoi said...

Tak akan delete dear

http://rojakstory.blogspot.com/2011/04/google-nak-delete-non-gmail-akaun.html

google akaun tu akaun yahoo etc yang kita guna untuk login sekarang.

gmail tu google mail.

both are different things but sam product from gmail :)

cikida said...

o yke cam 2..nasib sy gune gmail..=)bdway,,good info..=)

abdul quddus said...

kena buat manual ke?

Wan_hazel said...

sila rujuk blog yang wan creditkan pada entri tutorial tu k

Miss Zymah said...

nasib baik gune gmail..

chemical_fazdsha89 said...

omg i baru tw, but unfortunately my blog dh kene delete, nape ekh?
blum 25jun pon lagi kn , help me, is it any way to get my blog back , hukhuk
my blog is vanillaoreo-chikova.blogspot.com..

Wan_hazel said...

chemical_fazdsha89

eh..nape kene delete erk???terdelete kot or ade yg hack..